“Primaire partner” – Wat is dat?

“Primaire partner” – Wat is dat?

woordenboekje… (woorden om te gebruiken)

Question:
Wat is een “Primaire partner”?

basics

Answer:
Als de emotionele band, de praktische banden door de leefsituatie of de verantwoordelijkheden (denk aan ouderschap bijvoorbeeld) niet gelijk verdeeld zijn tussen de verschillende partners van een persoon, dan is er waarschijnlijk niet alleen sprake van verschil, dan is er vaak ook sprake van niveau-verschil.

Voor veel mensen is dit ook een reden om te denken over die partners vanuit een zekere hiërarchie. De mensen die “hoger” in de relatie hiërarchie staan van een hiërarchische relatie, dat is de primaire partner.
Dat er een “primaire” partner is dat betekent dat er dus andere partners zijn die in een dergelijke constellatie een ander en (uiteindelijk) lager niveau vinden, die worden in deze onderverdeling als “secundair” aangeduid.

De kwaliteit van “primaire partner” is voor veel mensen een (emotionele) voorwaarde om samen te kunnen leven met iemand anders en hiërarchische relaties (met dus het verschil tussen primair en secundair) kom je veel tegen onder polyamorie of swingers. Polyamorie is voor veel mensen niet mogelijk als zij deze hiërarchie niet aanbrengen binnen hun relaties.

Daar zijn nog wel kanttekeningen bij te zetten: Enerzijds is er een stroming (RA) die dit daadwerkelijk los wil laten, anderzijds is soms de opmerking “ik wil niet hiërarchisch kijken naar mijn partners” een “don’t tell“-strategie waardoor er niet over de praktische en emotionele intensiteit gecommuniceerd hoeft te worden, bijvoorbeeld uit angst voor onderlinge jaloezie.


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: