“Liefde”

“liefde” – soms heerlijk, soms zo ingewikkeld…

woordenboekje… (woorden om te gebruiken)

Question:
“Liefde”?

basics

Answer:
Één van onze meest ingewikkelde sociale emoties omdat het ons tegelijkertijd krachtig maakt en kwetsbaar, omdat we soms houden van de ander zoals ie is en soms omdat we houden van degene die iemand zou kunnen zijn.

Ingewikkeld ook, omdat liefde een emotie is die twee kanten op gaat. Want wij worden ongelukkig als wij geen liefde krijgen. Maar we worden net zo goed ongelukkig als we geen liefde kunnen geven!

Liefde is een vraag die het belangrijkste antwoord is op zó veel vragen tussen mensen…
~Hans West

Liefde is een sociale emotie, en zoals iedere emotie is het dus ook een behoefte -een behoefte aan een ervaring-. Zoals verdriet een behoefte uitdrukt aan troost zo heeft “liefde” een behoefte aan het geven van liefde ie kan worden ingevuld door de behoefte van jouw partner om liefde te ontvangen. En hopelijk wordt jouw behoefte om liefde te ontvangen ingevuld door de behoefte van jouw partner om liefde te geven.
Liefde ontvangen is een behoefte om gezien te worden zoals je bent, zonder opsmuk -of inclusief al jouw behoefte aan opsmuk-.
Liefde geven is de behoefte om iemand te waarderen zoals ie is. Jouw partner hoeft niet per sé te werken voor het geven van liefde aan jou, want als jouw partner zich moet forceren om jou liefde te geven, dan wordt onze behoefte om liefde te ontvangen niet werkelijk gevoeld.
Als je pas liefde geeft op voorwaarde dat je evenveel (of méér) liefde zult krijgen dan ben je misschien niet werkelijk met liefde bezig… Aan de andere kant: als relaties niet teruggeven, dan zijn we op een gegeven moment leeg.

Liefde is de basis van veel verschillende soorten relaties, je zou kunnen zeggen: zelfs van veel werkrelaties. En natuurlijk is liefde liefst ook de basis van liefdesrelaties en partnerschap.
Liefde is een gevoel en zoals ieder gevoel kan het door andere gevoelens op de achtergrond worden gedrukt. Liefde kan vervagen ook al wisten we zeker dat de liefde nooit weg zou gaan en liefde kan groeien, ook als we denken dat er nooit meer liefde zal zijn.

We zouden allemaal graag zeker zijn van liefde… maar dan was het geen liefde meer.


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.