“Bijvrouw”/ “Bijman” (vaak een gekozen positie)

“bijvrouw”/”bijman” – Wat betekent dat?

woordenboekje… (woorden om te gebruiken)

Question:
“bijvrouw”/”bijman” – Wat betekent dat?

basics

Answer:

Een ander woord voor de vaak “secundaire” relatie van één (of soms twee) van de partners die samen een “primaire” relatie hebben.
Voordelen van het bijman/ bijvrouw (verder even “bijvrouw”) zijn, dat is dat er bepaalde verantwoordelijkheden niet hoeven worden te gedeeld of gedragen omdat die relatie een minder zware prioriteit is in het leven van deze bijvrouw.

De term “bijvrouw” is vaak enigszins negatief geladen, als in “ik wil geen bijvrouw zijn!” waarin op de voorgrond komt te staan dat je niet zo belangrijk zou zijn als je eigenlijk zou willen. Een gedachte die ervan uitgaat dat iedereen eigenlijk altijd een primaire relatie wil. Wanneer je uitgaat van die gedachte is een “bijvrouw” natuurlijk “secundair” (in de zin van minderwaardig) of zelfs “verwerpelijk”, zeker als het gaat over stiekeme relaties . De rol van de bijvrouw of bijman kan, maar hoeft zeker niet, een zekere oppervlakkigheid in zich hebben. Het kan, maar hoeft niet, tot gevolg hebben dat je bepaalde bevestiging niet uit de relatie haalt die je wel uit een relatie zou kunnen halen als je op de eerste plaats stond. Natuurlijk gaan er een hoop relaties uit elkaar omdat die (naar verwachting “primaire”) relaties ook niet helemaal geven wat ervan gehoopt was, maar het is gewoon wel een punt van aandacht of je inderdaad ook verwacht te krijgen uit je relatie als bijvrouw wat jij hoopt te krijgen in jouw relatie(s).

Voor anderen is de titel “bijvrouw” juist daarom een geuzenaam die de zelfstandigheid benadrukt en menig man of vrouw die wèl een relatie wenst in een ‘light vorm’, met meer de voordelen zonder de nadelen, die zijn met veel genot/plezier “bijvrouw” of “bijman”. Bijvoorbeeld mensen die hun werk op de eerste plaats stellen en die eigenlijk geen tijd hebben voor een volledige relatie, of mensen die als expat in het buitenland leven zonder dat zij hun primaire relatie willen loslaten in het thuisland, maar die ook geen zin hebben om eenzaam in het buitenland te leven, die zijn blij als “bijman” of “bijvrouw”.


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: