Bio Feedback (de bio in #BEM) voor sneller resultaat

Feedback van Gavanic Skin Responses
GSR-biofeedback kan therapie en coaching versnellen

the Quick Version
Onze menselijke geest is nou eenmaal in staat om zichzelf van alles wijs te maken. En dat wil nog wel eens werken bij het maken van onhandige keuzes op gebied van emoties, of daarmee op het gebied van relaties, of op gebied van zelf-controle bij beginnende verslaving bijboorbeeld. Het terugkoppelen van bio-markers van de kleine stress-reacties de GSR signalen (onterecht vaak een “leugendetector” genoemd) in de coaching/therapie trajecten kan behulpzaam zijn om van jezelf en je onbewuste onhandigheidjes te leren herkennen zodat je beter begrijpt waar en wanneer je jezelf voor het lapje houdt. Voorwaarde is dat dit volkomen open en duidelijk gebeurt en wederom zonder enige veroordeling (niks menselijks is mij vreemd).


Huh wat? lees:

the Longer Version

Bio-Emotioneel (self) Managent gaat ervan uit dat er meerdere lagen herkenbaar zijn binnen een mens en dat het handig is om die beter te leren kennen zodat zij makkelijker te managen zijn. Veel van de momenten dat we uiteindelijk minder efficiënt bezig blijken te zijn, dat zijn de momenten waarop we onszelf mogelijk vertellen dat er iets anders aan de hand is dan dat er werkelijk speelt.
Als we vanuit de BEM naar het menselijk gedrag kijken dan word veel van onze inefficiëntie vaak duidelijker als we weten dat we een biologisch brein hebben met biologische reacties op de buitenwereld en de bovenliggende lagen, een emotioneel brein hebben dat afhankelijk is van onderliggende lagen en de beelden die het krijgt vanuit het denkend en sturend deel van ons brein. En dus een denkend deel waarmee we handig kunnen nadenken.. of dus onhandig.

Juist die niveauverschillen kunnen maken dat in onze denkwereld iets oprecht heel erg “waar” kan lijken terwijl het op andere niveaus toch net even iets genuanceerder ligt. En achteraf merken we dat dan wel weer doordat we soms onhandige keuzes hebben gemaakt op bijvoorbeeld het gebied van onze emoties, of de emoties van anderen en daarmee op het gebied van relaties, of bijvoorbeeld ook op gebied van zelf-controle bij beginnende verslavingen.

Wanneer we gaan kijken naar de hele kleine biologische reacties dan kunnen we ineens zien dat er zich dinge afspelen in de halfbewuste, of zelfs onbewuste regionen.


Galvanic Skin response

Het terugkoppelen van bio-markers van de kleine stress-reacties -ik werk bijvoorbeeld veel met de GSR signalen (volledig onterecht vaak een “leugendetector” genoemd) in de coaching/therapie kan zo behulpzaam zijn om van jezelf je eigen onbewuste onhandigheidjes te leren herkennen zodat je beter begrijpt waar en wanneer er iets gebeurt. En zodat je zelf beter kan leren voelen dat bepaalde onderwerpen blijkbaar meer lading hebben dan dat je dacht.

Een zo genaamde leugendetector (rotwoord) is dan ineens heel bruikbaar. Niet omdat het “leugens” zou opsporen maar omdat je jezelf minder makkelijk iets wijs kan maken als je direct ziet dat je met een beetje stressverhoging reageert op iets waarvan je toch echt gedacht had dat het je koud liet.

Natuurlijk weet ik niet waar het over gaat als jij liever even niet zegt wat die verandering maakte, dat hoeft ook helemaal niet. Het hoeft ook helemaal niet belangrijk te zijn.


Werkwijze

Voorwaarde voor een dergelijke manier van werken is wel dat dit volkomen open en duidelijk gebeurt en wederom zonder enige veroordeling. Dat laatste vind ik zelf niet zo lastig (niks menselijks is mij vreemd) maar het is juist vaak de veroordeling van de mensen zelf waardoor dingen een beetje onhandig intern gerepresenteerd worden zodat dit vaak wel enige voorbereiding vereist.

Wanneer je hier meer over wilt weten, neem hier dan even contact op met Hans R.J.West

…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: