The Difference! (over theSecret, visualiseren & fantaseren)


the Quick Version
Visualiseren is fantaseren terwijl je jezelf bij één onderwerp houdt. Fantaseren blijkt zeker werkzaam, vooral als je het handig aanpakt.
Handig fantaseren: Fantaseer van binnenuit over de doelen die je zou kunnen nastreven om zo jouw doelen te vinden en op waarde in te schatten. Fantaseer vervolgens ‘van buitenaf’ over de stappen die je zou moeten zetten om daar te komen.
Natuurlijk is de theSecret-gedachte aantrekkelijk voor mensen die dreigen vast te lopen in hun aanpak. Daarom wordt het ook veel gebruikt in semiwetenschappelijke coaching technieken.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

the Secret (niet zo geheim meer)

Het is alweer een beetje een oude hype: “the Secret” (geniale marketing move trouwens om je product zo te noemen) en inmiddels is dat geheim dus ook inderdaad niet meer zo geweldig ‘geheim’. Er valt meer over te zeggen maar de gedachte achter al de ‘secret’-boeken is vooral: “dat je jezelf goed moet gaan zitten voorstellen dat je bereikt hebt wat je nog wilt bereiken”, en het mooie is dan: ‘the universe’ organiseert zich zodat dit ook waarheid zal worden. Afhankelijk van de aanbieder van de theorie (want er zijn er nogal wat) wordt deze gedachte gelardeerd met wat gedachten waarin op basis van (een overversimpeling van) de relativiteitstheorie wordt gezegd dat materie eigenlijk gestolde energie is en dat het dus (?) informatie is en dus (?) de neiging heeft om jouw gedachten te volgen. Waarom het universum dan jouw gedachten wil volgen en niet die van je buurman die hetzelfde wil bereiken, dat is mij nog altijd niet lekker duidelijk gemaakt . Maar vooruit. Één-en-ander wordt ook nogal eens aangelengd met een ander verhaal (dat dan trouwens iets meer hout snijdt) over het brein -met wat uitwijdingen over het ‘plastische brein’- dat zichzelf spontaan her-organiseert op basis van de beelden waar jij mee bezig bent. Het voordeel van deze laatste versie is in ieder geval dat het aandacht heeft voor de manier van denken en doen van de persoon zelf, in plaats van de magische veranderingen om ons heen omdat we op een bepaalde manier denken.
Soms volgen er gelukkig nog een paar ‘disclaimers’ dat je waarschijnlijk nog wel wat zal moeten doen, maar verder gaat ’t basically als vanzelf…

Want de Secret-gedachte is dat, sterk samen gevat, wanneer je regelmatig een plaatje maakt voor jouw geestesoog van een toekomst die voor jouw aantrekkelijk is, dan gaat de werkelijkheid daar vanzelf op lijken…

Dat is toch bijna een God-fantasie: verzin het en het wordt waarheid?


De realiteit

Tussen de regels hoort u waarschijnlijk mijn mening al. Verkooptechnisch een geweldig (en glad) verhaal dat vooral veel mensen aanspreekt die ertegenop zien om in actie te komen. Meestal toch de lastigste stap van het ondernemen. Zeker voor mensen die angst hebben om in actie te komen of voor mensen die zichzelf al eerder overbelast hebben is dit echt een hele aantrekkelijke gedachte.

Die aantrekkelijkheid van deze “meme” heeft er ook inderdaad voor gezorgd dat er eigenlijk best al veel onderzoek naar gedaan is.
En wat blijkt telkens: er zijn misschien wat mensen die voorvoelden dat er iets aan zat te komen waardoor ze ergens over fantaseerden maar voor de rest van ons, zonder paranormale gaven, geldt gewoon heel duidelijk: fantaseren dat je ergens al bent als manier om ergens terecht te komen werkt slecht. Sterker nog: Mensen die fantaseren dat ze iets al bereikt hebben (dat ze dus nig niet bereikt hebben), die hebben meer kans op een soort van tevredenheid in hun brein waardoor ze, en je voelt ‘m misschien al aankomen, niet meer zo de neiging hebben om ook te gaan DOEN wat er gedaan moet worden om bij dat doel aan te komen. De kans dat het doel bereikt wordt kleiner door deze fantasie.

Maar die verhalen dan van de sporters die hun lichaam voorbereiden voor de prestatie door de wedstrijd in hun fantasie tientallen keren te racen? Is dat dan allemaal onzin?
Da’s ook héél goed onderzocht inmiddels: en dat werkt als een trein!


The Difference

En wat is dan dus het verschil? Het verschil zit ‘m in het afgrijselijke “D”-woordje: DOEN!
Wanneer je jezelf voorstelt dat je naar jezelf kijkt terwijl je aan het doen bent wat je wilt gaan doen dan verhoog je inderdaad de kans dat je het ook zult gaan doen. Je maakt het als het ware makkelijker voor je wilskracht om jou aan te zetten tot die acties.
Een ander punt is dat je door zo’n fantasie meer aandacht zult hebben voor de dingen die er onderweg kunnen gebeuren, op weg naar jouw doel. Het is een fantasie die meer “van buiten is” waarin je jezelf dingen ziet tegenkomen.
Dat laatste houdt ook in dat je een iets minder optimistisch en-dan-gebeurt-het-allemaal-vanzelf instelling bereikt maar juist een realistischer als-het-niet-vanzelf-gaat-dan-ga-ik-gewoon-…-doen-houding ontwikkelt waardoor je jezelf voorbereidt op mogelijke strubbelingen. Lastige momenten of keuzemomenten die je waarschijnlijk tegen zal komen bij ieder proces dat een beetje de moeite waard is. Momenten die je uiteindelijk best makkelijk zal kunnen tackelen door handig te reageren op dat moment. Maar dan kan je daar maar beter een beetje over hebben nagedacht.
Verder zijn doelen die een beetje gewicht hebben natuurlijk projecten die je nooit alleen van de grond zult kunnen trekken. Doordat je over de weg naar het doel hebt nagedacht wordt het ook makkelijker om te communiceren met mensen over de stappen die gedaan moeten worden om daar aan te komen. Dat heet afstemmen, of zelfs al onderhandelen. Dat heet enthousiasmeren om mee te lopen en elkaar te steunen. Dat is vragen naar wie je nog meer kent in elkanders netwerk om het doel samen te bereiken, dit is samen resources vinden. En informatie ook; waar vind ik de kennis die ik nodig heb om de volgende stap succesvol te zetten?
Vaak weet je niet eens wat je zelf weet tot je erover begint te praten met andere mensen die deze kennis nog niet hebben. En even zo vaak merk je soms pas hoeveel je nog niet weet pas wanneer je begint te praten met mensen die erg veel weten van het onderwerp dat je nodig hebt voor het zetten van de verschillende stappen.
Hierover te fantaseren maakt dat je mensen iets te vragen hebt als je ze tegen komt. En ik geloof minder in het universum dat mensen op jouw pad brengt doordat je ergens over fantaseert, dan dat ik geloof in interessante gesprekken die ontstaan omdat je niet met je mond vol tanden staat maar geïnteresseerde vragen weet te stellen.


visualiseren is fantaseren

Visualiseren is natuurlijk altijd fantaseren. En daar is niks mis mee.
Maar je doet er verstandig aan om dat ook handig aan te pakken door bijvoorbeeld te mijmeren over de tevredenheid die je in je zal voelen. Doelen visualiseren moet je niet van buiten doen. Je doet er verstandig aan om te fantaseren wat jij van binnenuit zult meemaken als je er bent.
Fantaseer er lustig verder op los maar fantaseer wel over de realiteit. Hoe zal het zijn om jouw doel te bereiken? Is het werkelijk een doel waar jij jezelf gelukkig door zal voelen als je het hebt bereikt? Of is het een doel dat misschien sappig klinkt als je er van buiten naar kijkt maar dat uiteindelijk tegen zal vallen?
En fantaseer dan vooral verder. Fantaseer over het gaan van de weg van nu af, op weg naar dat doel. Fantaseer over de dingen die je tegen kan komen en de dingen die je op die momenten zal moeten doen en de mensen die je zouden kunnen helpen om dat doel gezamenlijk te bereiken.
Fantaseer van buitenaf en zie jezelf de stappen zetten.
Fantaseer ook over de moeite die het zal kosten en oer de manieren om de weg naar dat doel de moeite waard te maken. Fantaseer over de tevredenheid die je kan voelen als je terug zult kijken naar de de deeldoelen hebt bereikt. Zodat niet alleen het doel de moeite waard is maar ook de weg naar dat doel toe voldoende levenskwaliteit toevoegt aan je leven. Fantaseer misschien een beetje over de balans in jouw leven tijdens het gaan van die weg…

En dan: get going and have fun along the way!

Wanneer je visualisatie handig wilt inzetten, neem dan even contact op door
*hier* te klikken voor de contactgegevens van Hans RJ West


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: