Ademtherapie, emotie en therapieresultaat -Jonge Werkers Studie 2-daagse-


the Quick Version
Het is leuk om te praten voor jonge professionals. Ik doe dat graag. Het is leuk publiek met interesse en vuur voor het vak, maar vooral met de moed om nog nieuwsgierig te zijn en te experimenteren (ik denk m.n. met plezier nog even aan “Het adempatroon van een Dandy”) :-).

Jonge Werkers Studie 2-daagse 2013.
Op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari 2013 vond op de Calo (Hogeschool Windesheim) te Zwolle de 8e editie van de Jonge Werkers Studie 2-daagse plaats. Deze dagen worden georganiseerd voor en door “jonge” psychomotorisch therapeuten.

(en nee, die aanhalingstekens zijn niet van mij.
Dit korte verslag wel)


Lees meer:

the Longer Version

“Ademtherapie, emotie en therapieresultaat” …ademen doen we allemaal, maar wat zegt het eigenlijk?

Ademen is een beweging die de verschillende niveaus van ons menselijk bestaan verbindt. Helaas is in ademtherapie de theorie soms ver te zoeken en staat “geloof in de werking” op de voorgrond bij werkzaamheid. Een therapeut heeft in de praktijk echter behoefte aan een theoretische kapstok zodat hij niet alleen ‘overgeleverd’ is aan praktijkvoorbeelden maar als zij/hij leert om met de werkzame elementen te variëren dan kan er getuned worden in de richting van gewenste therapiedoelen.


ademhalingsoefeningen – ademscholing – ademtherapie

Daarom heb ik een opbouw gemaakt van uit het lichamelijk, biologische met ademhalingsoefeningen op aan kan grijpen. Verder met een eerste aanzet naar ideeën over ademscholing dat als voorwaarde kan gelden voor ademtherapie. Niveaus die in adembewegingen ook herkenbaar zijn als je geleerd hebt waar je naar kan kijken.
Wat zegt het ademen over biologische voorwaarden voor gaswisseling en energieniveaus,
over de emotionaliteit die expressie krijgt of niet, over de manier waarop woorden worden gedragen en de manier waarop dat de totale boodschap vormt.
Een verhoogd bewustzijn van de adembeweging kan gebruikt worden voor een adequatere inschatting van de eigenlijke emoties en de emotionele component van communicatie (NB Schulz van Thun: zelfexpressie, appèl en relatie)

Meer kennis van de relatie tussen ademen en ademruimten helpt ook om uit de valkuil te blijven dat je als als lichaamsgericht therapeut ademtherapie alleen maar als ‘relaxatie’-oefening zou moeten zien. Want ademtherapie of ademscholing kan zoveel meer zijn. Sommige klanten zijn er veel meer mee gebaat als zij eens “vanuit de borst leren ademen” -en vanuit de borst leren communiceren- en niet alleen maar aan de slag zijn om een zogenaamd öntspannen laag diafragmaal adempatroon te hebben.

Dit was een workshop die bedoeld was als inleiding, als Denkanstoss, als een wegwijzer … en vooral aanzet om aan de slag te gaan met de theorie.

Bijbehorende powerpoint


Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: