Waarom lig ik wakker?


the Quick Version: Slapeloosheid is een probleem waar veel mensen mee kampen zonder ’t verder eens goed tegen het licht te houden of zonder consequenties te trekken uit de conclusies. “Waarom lig ik eigenlijk wakker?” is een zinnige vraag die vaak niet beantwoord wordt terwijl je ‘m makkelijk kan beantwoorden met een “piekerpapiertje”.
Een papiertje waarop je ook midden in de nacht even kunt schrijven wat je bezig houdt op dat moment. (nee, niet je iPad)


Meer weten? Lees:

the Longer Version

nachtrust kan je niet najagen, je kan het niet bouwen of maken, je kan ’t alleen maar laten ontstaan (en dan liefst in de nacht)

Waarom lig ik wakker?

Veel mensen zoeken uren per week vergeefs naar slaap en dat levenskwaliteit behoorlijk in de weg staan.
“Waarom lig ik wakker?”, “Waarom slaap ik niet?” ..daar kan je een hele nacht over piekeren, zonder er eigenlijk één minuut echt over te hebben nagedacht.


Piekerpapiertje

Juist omdat de onrust in de nacht een teken is van de dingen waar jouw brein blijkbaar onbewust mee bezig is, is dat ook een mooie richtingaanwijzer in de richting waarin jij jouw prioriteiten wat meer zou kunnen leggen. Het is blijkbaar waar jouw brein mee bezig is in de nacht.
Dat is waarom ik vaak voorstel om een piekerpapiertje naast je bed te leggen. Gewoon een pen en een papiertje dat groot genoeg is om in met grote letters een enkel woord of een halve zin op te schrijven zonder dat je het licht aan hoeft te doen.


Wat kan zo’n papiertje nou voor verschil maken?

Het nut ligt niet in het papiertje zelf, of in het opschrijven ervan, het èchte nut ligt erin dat jij morgenochtend nog weet waar jij in de nacht mee bezig was. Dus als je enig nut wilt ervaren van een piekerpapiertje: het belangrijkste moment ligt in de volgende dag: het moment dat je na de koffie en na je ontbijt eens even rustig gaat zitten nadenken over de dingen die je kan gaan DOEN met de dingen die jou afgelopen nacht hebben wakker gehouden.
En zeg nou niet te snel: “wat een onzin”, je lag er gister blijkbaar wakker van dus doe vandaag een stap of plan een stap voor morgen op het gebied van jouw nachtelijke pieker-angst.
Als jij jouw eigen piekerpapiertje de volgende ochtend verfrommelt en weg gooit dan heb je niet alleen de kans dat je er vandaag of morgen wéér van wakker ligt, je hebt een redelijke kans dat je ook niet meer vertrouwt op jezelf dat je zult gaan nadenken over de dingen die je bezig houden in de nacht… reden te meer om nog niet in slaap te kunnen vallen dus.
Wat jij jouw brein middels jouw pieker-papiertjes leert is dat je problemen in tijd kunt verschuiven, dat je in vertrouwen kunt inslapen omdat morgen wordt opgepikt wat je nu bezig houdt. Dus behandel jouw piekerpapiertjes met respect.


PSje:

Nee het is niet zo handig om dit op je Ipad of je laptop te doen. Ik zeg daar elders meer over (spoiler: lichtkleur)


Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.