Wat is IBT in de praktijk

Wat is IBT?
Dat is een afkorting van Integratieve BewegingsTherapie. Een wat ingewikkelde term misschien, maar waar het om gaat is dat je praten kunt gebruiken om mensen therapie te geven, maar dat je ook beweging kunt gebruiken bij therapie.
Dit betekent in mijn geval niet dat we gaan sporten ofzo. Het is veel meer zo dat we juist aandacht hebben voor de hele kleine bewegingen, lichaamssignalen waar mensen tijdens hun periodes van gebruik vaak niet zo veel aandacht meer voor hebben.

het doel van IBT op deze manier is dat je leert om na te denken over het gevoel dat er nou eenmaal is EN om na te voelen bij je gedachten (want we weten allemaal dat je soms gedachten kunt hebben die toch eigenlijk niet zo handig zijn).
Waar veel van de therapieën gaan over de bovenkant van het G-schema welke gebeurtenissen geven welke gedachten waardoor ik wat voor soort gevoelens krijg. Vaak zal ik in mijn thapie toch wat meer aan het “inzoomen” op de onderkant vandat schema: de G van het Gevoel. Wat voor gevoel ontstaat er door welke gebeurtenissen en wat voor gedrag is handig om daarmee om te gaan. Want er zijn nou eenmaal verschillende soorten van “gevoel”: jeuk is een gevoel, angst is een gevoel, trek is een gevoel, schaamte is een ander gevoel… maar er zitten natuurlijk wel hele duidelijke niveauverschillen tussen die gevoelens.

Als je wat beter leert begrijpen hoe je met jouw lichaam kunt samenwerken om de niveau-verschillen tussen dat soort gevoelens te herkennen, dan wordt het makkelijk om te begrijpen wanneer je naar je gevoel kan luisteren en wanneer je er maar beter even niet naar kunt luisteren 😉

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: