Beslissen over persoonlijke zaken is soms knap lastig: een #tip voor #levenskwaliteit


the Quick Version
Beslissen is lastig, juist als het over grote dingen gaat. Daarom is het handig om niet-veroordelend naar jouw gevoelsleven te kijken, want het zijn vaak de gedachten die de gevoelens overschreeuwen die maken dat je achteraf het gevoel van spijt krijgt. Aan de andere kant zou je ook niet graag blind achter je gevoel aan rennen. Hoe vind je een manier om daar evenwicht tussen te verkrijgen.
Makkelijk gezegd maar knap lastig om te doen, soms. Toch zijn er wel tips die bruikbaar zijn door te kijken met een bril van vriendschap en levenskwaliteit


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

Beslissen over persoonlijke zaken is soms knap lastig: een Tip voor levenskwaliteit

Freud zei al in de vorige eeuw: Voor eenvoudige problemen moet je naar je rede luisteren, voor grote zaken moet je naar je hart luisteren.

Maar je hart heeft soms nogal de neiging om weg te rennen of blind voorwaarts te duiken… Niet altijd handig!


Een tip is: de bril van levenskwaliteit en vriendschap
(hij klinkt voor sommige mensen een beetje ‘week’ maar hij kan soms heel goed werken, juist door de herhaling)

Ga even rustig zitten aan een tafel met voor je een pen en een leeg A4-tje overdwars.
Bedenk je vervolgens eens dat jij zelf als een goeie vriend(in) van jezelf, een vriend(in) die alles heeft gezien en die zonder enige veroordeling jouw situatie heel nuchter maar liefdevol bekijkt, en bedenk je dat je naast jezelf gaat staan… Kijk samen eens naar jouw leven dat je als het ware kan projecteren op het lege papiertje als een soort van filmdoek.
Kijk samen naar de mogelijkheden, de onmogelijkheden, de dingen die je doet en -omdat je niet alles kan doen- ook de dingen die je zal gaan laten.
En zet dan samen eens heel bewust de bril van “levenskwaliteit” op.

“Wat zijn de dingen die deze dag levenskwaliteit geven, en wat zijn de dingen die levenskwaliteit kosten?”

Pak het A4-tje erbij dat je met een streep in het midden voor vandaag gebruikt als nadelen-voordelen-balans. En schrijf aan beide kanten dingen op die je te binnen schieten of die je vriend(in) tegen je zegt.
Zet een foon of eierwekker op maximaal een half uur en berg het papiertje daarna weg en ga wat anders doen, ook als je echt het gevoel hebt dat er haast is met het maken van veranderingen in je leven. Ongedurigheid werkt niet en als jij in je maag zit met de manier waarop je leven verloopt dan is het héél waarschijnlijk dat het misschien wel haast heeft maar ook al een tijdje haast had. Dus laat je niet gek maken door jezelf, dat zou een vriend(in) ook niet doen. Bedank je vriend, berg het A4-tje weg en kijk er pas over een week weer naar.
Voor morgen hetzelfde recept. Maar pak er niet bij wat je gisteren hebt opgeschreven (en dit is belangrijk!). Begin iedere dag overnieuw alsof je dit voor het eerst doet. Probeer zo nieuwsgierig te zijn alsof je dit voor het eerst in je leven doet en berg het iedere dag weg in dezelfde map na eenhalf uur.

Doe dit iedere dag, een week lang, iedere dag met een vers velletje A4, om alle aspecten op een rij te krijgen. ALLES!
En ga na die week eens saampjes met die vriend zitten kijken naar de uitkomsten van jouw onderzoek. En stel jezelf met een vriendschapsbril eens de vraag naar de dingen die jij waarschijnlijk moet gaan doen(!) voor jouw levenskwaliteit in jouw toekomst. Laat je vriend mee denken, laat mij meedenken (evt. per email bijvoorbeeld) zodat je mogelijk op nieuwe ideeën komt.

Sterkte met de keuzes waar je keuzes hebt en moed gewenst voor de dingen die je eigenlijk helemaal niet kan kiezen…


Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: