the Quick Version
Natuurlijk is relatie problematiek vaak veroorzaakt door slechte onderlinge communicatie… aan de andere kant is natuurlijk een slechte relatie vaak de oorzaak voor een slechte communicatie. Onvoldoende aandacht voor onderlinge communicatie en onvoldoende aandacht voor de relatie gaan inderdaad vaak hand in hand op allerlei terreinen. Management (en ook self-management) valt of staat met communicatie, huwelijken vallen of staan met adequate communicatie.
Nodig zijn voor communicatie:
- de wens om te luisteren
- een gezamenlijke taal
Hoe dan? Lees:
the Longer Version
Wat is dat nou eigenlijk “communicatie”?
Als je het goed bekijkt zijn er een aantal dingen te zeggen over communicatie die eigenlijk gelden voor het hebben van een relatie, welke relatie dan ook: werk-relaties, partner-relaties, eigenlijk allerlei relaties vereisen allerlei communicaties.
Allereerst de vraag: Wat is communicatie nou eigenlijk?
Daar zijn boeken over vol geschreven maar je kan zeggen: communicatie is iets dat twee mensen samen doen dat als doel heeft om jouw intenties voor de ander begrijpelijk te maken op een logisch, op een praktisch, op een relationeel en een emotioneel niveau.
Voelt dat als nodeloos ingewikkeld? Dan moet je eens kijken op hoeveel manieren mensen elkaar kunnen mis verstaan. Want geloof me: inhoudelijk kan je het allemaal helemaal in correct Nederlands zeggen maar wat er aan de andere kant van je boodschap overblijft is regelmatig iets volledig anders.
Als je relatie-coaching doet of supervisie zoals ik, dan kom je er regelmatig achter hoe verschillend mensen een zin kunnen horen.
Wat is er nodig voor communicatie:
- de wens om te luisteren en te horen wat er tegen je gezegd wordt.
Dus zorg ervoor dat jouw partner met je wil communiceren, dat jouw partner de hoop heeft om samen te bereiken wat jij wilt bereiken met de relatie die je probeert te laten ontstaan door te communiceren. - de vaardigheid om te communiceren in een taal die de ander kan verstaan.
Dus zorg dat je samen een taal ontwikkeld waarin je met elkaar kan communiceren (Jouw aandeel? Wat is de jouw communicatie-taal -stijl, en hoe leer je jouw partner om die te spreken?)
…..
iedereen zijn eigen taal…
Dat vergeten we makkelijk maar iedereen heeft zijn eigen taal. Ook als je allebei Nederlands spreekt. Daar valt heel veel over te zeggen en dat laat ik ook vaak in mijn trainingen aan bod komen maar eerst even heel simpel: als de één Frans spreekt en de ander Engels, en je kent allebei de taal van de ander nauwelijks, wat is dan de beste manier om met elkaar te communiceren?
Een simpele vergelijking maar de manier om elkaar zo goed mogelijk te leren begrijpen wanneer je (onbewust) een verschillende taal spreekt, dat is daar goed mee te vergelijken. Misschien spreekt de een de taal van de manager en de ander de taal van de uitvoerder. Misschien spreekt de een vrouwelijk en de ander mannelijk. Misschien spreekt de een via doelen en de ander via het proces om bij de doelen te komen. Mogelijk spreekt de een via metaforen en de ander via stappen.
…..
een andere taal leren spreken
Als ik een andere taal wil van iemand wil leren dan zeg ik iets in de taal van de ander en dan vraag ik vervolgens even na of de ander begrijpt wat ik probeerde te zeggen.
Soms zal ik misschien ook een object in de lucht houden en vragen: “hoe noem jij dit?” en dan zal ik voortaan dat woord gebruiken naar die ander toe.
Dan ga ik niet zeggen “nee, dat zeg je verkeerd. Dit moet je niet zo noemen. Dit moet je zus noemen.” Dan begrijp ik dat het een stuk makkelijker is om voortaan “zo” te zeggen als ik “zus” bedoel.
Dan gaat de communicatie een stuk vlotter.
En ook: als je merkt dat de ander moeite doet om jouw taal te leren spreken dan is het ineens een stuk minder vervelend om inspanningen te doen om de taal van de ander te spreken.
…..
Voel je ‘m aankomen?
De kern van communicatie is navragen of jij het goed ziet.
Als je werkelijk de behoefte had om de ander verstaan dan zou je navragen of de ander heeft begrepen wat je hebt gezegd en je zou gaan navragen of je hebt begrepen wat de ander heeft gezegd.
Je gaat niet bozig zitten mokken omdat je niet krijgt wat je aan de ander hebt gevraagd in je eigen taal. Je probeert te communiceren om te krijgen wat je graag wilt hebben.
gratis tip
En dit is ook precies het recept dat je mee krijgt in werkelijk iedere communicatie training op welk vlak dan ook, hoe duur betaald dan ook. De éne trainer/coach/therapeut zegt het wat anders dan de andere trainer maar het gaat telkens weer om hetzelfde:
- Als ik zeg “bla bla bla”, wat hoor jij dan dat ik zeg?
- Ik hoor dat je zegt “zus zus zus”, dat zou ik in mijn eigen woorden zeggen met “zo0 zo zo”, snap je het als ik dat zo zeg in mijn eigen taal of begrijp ik je verkeerd?
Probeer dit simpele recept eerst eens uit samen en als het niet tot verduidelijking leidt dan is het echt verstandig om eens te gaan kijken waar dan de communicatie fouten zitten (nog wat tips):
- echt zelden in de technische inhoud
- regelmatig in het appèl dat je hoort
- soms in de self-disclosure van de andere
- maar veruit het meest in wat je denkt dat de ander zegt over de relatie…
een andere keer zal ik meer zeggen
over deze verschillen
(uit de communicatie theorie van Schulz van Thun)
…..
Mocht u daar hulp bij willen in uw relatie of uw werk of als u vragen zou willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…