De drie lagen uit de IT in relatie coaching


the Quick Version
Bij relatieproblemen wordt er vaak lang onderhandeld over niks. Hoe voorkom je samen dat je het onduidelijk wordt waar het werkelijk om gaat. Hoe voorkom je dat begint te vechten over “gelijk” maar dat je met elkaar blijft praten over “geluk”. Dat wordt makkelijker als je niveaus aan brengt met elkaar.
De design vragenlijsten van de IT geeft hiervoor een handige tip.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

Hoe breng je niveaus aan in relaties?

Bij relatieproblemen wordt er vaak lang onderhandeld over niks. Nee werkelijk: niks! Over een IKEA-kastje van 30 Euro dat in het bijzijn van een advocaat moet worden uitonderhandeld a 250,= per uur… Niks!
Want wanneer mensen door een periode van verzuring inmiddels terecht zijn gekomen in de ‘onderhandel’-manier van praten dan zie je vaak dat het niet meer gaat om de wezenlijke dingen, dat het al lang niet meer gaat over levensgeluk. Dan gaat het om krijgen.
Dan gaat het om geven niet omdat je wenst te geven maar omdat je terug wilt hebben. Dan gaat het soms zelfs om “dingen niet-geven” totdat je de ander zich ellendig genoeg zal voelen zodat hij/zij jou gaat geven wat jij wil.
Dan worden onbelangrijke dingen ineens belangrijk omdat ze wisselgeld moeten vormen in de onderhandeling. En al gauw zitten mensen voor 250,= per uur te onderhandelen over een paar tientjes.


prioriteren

Om te voorkomen dat de plannen voor het programma onduidelijk worden doe je er verstandig aan om vroegtijdig te kijken naar een driedeling die in de IT wereld veel gebruikt wordt. Het is handig om met een klant te kijken naar de dingen waar het programma dat gebouwd gaat worden aan moet voldoen. Want mensen kunnen zich soms verliezen in onbelangrijke details en gadgets die misschien leuk en aardig zijn.. maar soms ook behoorlijk duur.

Een rechtgeaard programmeur zal vragen aan welke wensen en voorwaarden een programma moet voldoen om vervolgens een driedeling met de klant te maken:

  • Needs (wat is er minimaal absoluut nodig?)
  • Wants (welke dingen zijn verder wenselijk om aangenaam met het programma te werken?)
  • Nice-to-haves (welke dingen zouden leuk/aardig zijn als die óók nog in het programma zaten)

… vervang nou “programma” door “relatie”, en dan heb je al wel door wat ik bedoel.


Het wezenlijk gesprek

Weet jij wat voor jou partner in welke categorie valt? Want jij bent de programmeur van de relatie van jou partner. Wat jij doet is wat jouw partner mee maakt in zijn/haar relatie.
Welke dingen die jij voor jouw partner kan doen zijn “needs”, het minimaal noodzakelijke om een relatie te kunnen hebben. Welke dingen zijn “gewenst”, wenselijk om het samen leuk te hebben? En welke dingen zijn “nice to have”?
Hoe voorkom je dat het gaat over gelijk en dat je blijft praten over geluk. Dat

Een goed programma is meer dan een programma dat aan het noodzakelijk minimum voldoet, dat is ook prettig om mee te werken. Een goede programmeur zorgt dat zeker de “needs” en liefst ook de “wants” zijn afgedekt als het budget dat toestaat. En liefst pak je ook nog een paar nice-to-haves mee om het leuk te maken. En omdat je ook wel weet dat iedereen aanvankelijk enthousiast is over de mogelijkheden van het programma. Maar na een tijdje wordt het sleets en wil men eigenlijk meer dan dat ze aanvankelijk vroegen. Je raakt er immers aan gewend dat alles het doet dus dan wil je méér…
(zie je de parallel met relaties?)

Net zoals bij het bouwen van programma’s zal de klant zich eens stevig af moeten vragen wat nou eigenlijk de wensen zijn en hoe die moeten worden ingeschaald. En net als bij het bouwen van programma’s zal de programmeur zich moeten afvragen hoeveel tijd en energie er gaat zitten van de diverse aspecten. Want die kosten bepaalt natuurlijk -samen met het geld dat de klant wenst te investeren de prijsstelling… en je wilt je niet te goedkoop verkopen.


Want omdat je elkaars programma bent, èn elkaars klant en ook elkaars programmeur van de app “Relatie V2.0” is het goed om eens over de volgende vraag na te denken:

Ben ik in staat mijn wensen en mogelijkheden op die drie gebieden duidelijk af te stemmen op mijn partner? En heb ik de energie en de mogelijkheden die mijn partner vraagt op de eerste twee levels (en mogelijk kan je er voor dezelfde prijs nog wel een paar “nice to haves” in gooien om de relatie met de klant te verbeteren… zodat die klant bij jou terug blijft komen. Uit zichzelf. Niet omdat je nou eenmaal een contract hebt getekend).


Uitwisseling

Duidelijk zal zijn dat ik aanraad om het herover te hebben met jouw partner.

level I could say:
Nodig (needs) needs I Need to have/experience
for if I don’t I will feel and I will then most likely do and I think that would be perceived by you as decrementative to our relationship
Gewenst (wants) wants I Want to have/experience
for that’s what makes myself feel good about our relationship
Leuk (nice-to-haves) likes I’like to have/experience
for it will add sparkle to my life and if you give me that, you’ll be my sparkle

Je krijgt een idee over de manieren waarop je het er over zou kunnen hebben.
Je kunt dit formulier hieronder voor jezelf invullen en bespreken met jouw partner, Of je kunt hieronder invullen en naar mij versturen. Als je partner dat ook doet dan kunnen we lekker concreet aan de slag om jullie relatie verbeteren 🙂


Zijn er vragen of opmerkingen dan hoor ik graag van je:

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.