Hoe doe je een (BEM) analyse van een (lastig) moment?


stopdeverslaving-kluwen
kluwens ontwarren

the Quick Version
Als er dingen mis gaan in ons leven dan is het bijna altijd omdat we onvoldoende hebben nagedacht of nagevoeld(!) over de situatie zoals ie IS. Hadden we dat wel gedaan dan hadden we rekening gehouden met onze gevoelens, rekening gehouden met onze fantasieën, rekening gehouden met de gevoelens van de ander, zoals die nou eenmaal zijn… Dan hadden we de kluwen een beetje uit elkaar gehaald en draadjes gehad om op te pakken. Hadden we dat wel gedaan dan waren we mogelijk verder gekomen…

BEM-analyse helpt daarbij


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

Hoe doe je een (BEM) analyse van een (lastig) moment?

Voor de (BEM) analyse van een (lastig) moment, een (achteraf) ongewenst gedrag, een ongewenst gevoel, een onterechte verwachting etc., daar kan je onderstaand formulier voor gebruiken om de kluwen van het moment wat te vergemakkelijken.
Start makkelijk bij een vraag waar jij het antwoord van weet en ga dan eens vanuit dat punt de andere vragen beantwoorden die horen bij dat gevoel, die reactie, die gedachte, die situatie (afhankelijk waar je mee begint). Je kunt vragen open laten en er morgen nog eens naar kijken…

Want veel lastige situaties ontstaan omdat mensen niet in de gaten hebben dat een gevoel iets anders is dan een situatie maar dat een gevoel misschien juist iets is dat door een situatie ontstaat, of dat een gedachte iets anders is dan een gevoel… en dat bepaalde gevoelens nou eenmaal de aanleiding kunnen zijn tot bepaalde manieren van denken.
Een bekend middel daarvoor is het zogenaamde G-schema (zie elders) maar omdat het soms echt duidelijk is dat bepaalde gevoelens de oorzaak zijn van bepaalde gedachten en bepaalde manieren van kijken loop je daar soms een beetje mee vast omdat het wat “cognitief” is, in de analyse. Een BEM-analyse is net iets breder, soms iets complexer maar het biedt soms handvaten waar en G-schema dat niet biedt.

Want het probleem is: als je iedere lastige situatie blijft benaderen als één grote “kluwen” dan kan je jezelf voorstellen dat er weinig mogelijkheden gaan zijn om de situatie aan te pakken, om er iets handigs mee te doen. Maar als je die kluwen een beetje gaat ontwarren dan krijg je grip op de losse eindjes.

…..

een hulpje om overzicht te krijgen

Onderstaand formulier is een formulier dat in Google-docs gemaakt is. Het is niet persoonlijk, dus je kunt er HIER niet van uit gaan dat jouw antwoorden ongezien blijven door anderen (dat is anders voor jouw persoonlijke formulieren)

BEM-analyse helpt daarbij

Note Bene: dit is een voorbeeldje waar je een beetje mee kunt stoeien! Het is slechts een voorbeeldje van een formulier dat ik wel persoonlijk maak voor mensen zodat we samen kunnen kijken wat er aan de hand is.
Tegelijkertijd draait het er vaak om dat je jezelf de juiste vragen stelt, en de vragen staan hier overzichtelijk.
Als je een coaching- of supervisietraject hebt bij ondergetekende dan krijg je jouw eigen “foldertje” waar we met dit soort formulieren kunnen kijken wat er speelt en waar je naartoe wilt met jezelf.

…..

antwoord krijgen?

Wanneer je zou willen dat ik direct op jouw vragen reageer dan kan je me met onderstaand formuliertje jouw analyse toesturen, zover als je gekomen bent.


Bovenstaand dus een formulier dat je naar mij opstuurt als email. (mensenwerk dus)

Onderstaand nogmaals de URL van de google-docs waar je voor jezelf eens mee kan spelen (niet de persoonlijke versie die mijn klanten krijgen)
https://docs.google.com/forms/d/12PnaXhD2b-kR5zOq44mwmz0jLUrRH15gyZb7oUmGvIc/

Dit model is een algemeen model dat openbaar is (dus pas op met het schrijven van persoonlijke gegevens) dat je helpt om zinnige vragen te stellen aan jezelf in een zinnige volgorde.

…..

Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.