the Quick Version
Hoe accepteer je een ex-relatie als je ouders bent?

Vechtscheidingen zijn verschrikkelijk om mee te maken voor de omgeving en vooral voor de kinderen als die er in betrokken worden… Dat gaat in de toekomst een hoop verwijten en een hoop leed veroorzaken dat eigenlijk voorkomen had kunnen worden als de ouders het anders hadden aangepakt.
Want uiteindelijk wordt ooit zelfs een vechtscheiding een echt(e)scheiding…
de vraag is alleen hoeveel leed daarvoor moet zijn uitgedeeld…
… en hoe erg de kids daarvoor beschadigd moeten worden.
Je hoort vast al aan welke kant ik sta: aan de kant van de kinderen. EN dat kan je waarschijnlijk nu nog niet zen maar in de toekomst zal je waarschijnlijk meer oog krijgen voor hun positie. Hopelijk omdat je er in de toekomst goeie gesprekken over hebt, in het ergste geval omdat ze je van alles verwijten.
…..
Vechtscheidingen als er kinderen zijn
Vechtscheidingen staan, buiten de wettelijk verboden mishandeling en seksuele grensoverschrijdingen, zo’n beetje op de eerste plaats van de rij dingen die je als ouder kunt doen om jouw kind te beschadigen… Nee, dat is niet zo bedoeld. Ja, dat is wel hoe het vaak uitpakt.
Het vermindert de kans enorm dat jouw kind in staat is om later op een volwassen manier de eigen relatie problemen op te lossen in de toekomst. En relatieproblemen horen nou eenmaal bij relaties. Het alternatief is dat je kind een eenzame volwassene wordt…
als er kids zijn onthoud dan alsjeblieft: wat je er ook van vind en wat je er ook bij voelt, jullie blijven de rest van je leven het ouderpaar van die kids, dan kan je maar beter proberen om samen co-ouders te zijn…
Wanneer er kinderen zijn in het gezin…
Laat ik duidelijk zijn. Als er sprake is van kinderen, of beter gezegd als er sprake is van ”opvoeding” van kinderen, dan wordt een scheiding ineens iets anders.
Een paar valkuilen:
- Soms wordt geprobeerd om financiën uit te ruilen tegenover een omgangsregeling met de kinderen. Ga die weg niet in. Financiën en kinderrelaties zijn verschillende dingen, die moet je niet willen uitruilen. Het zijn ook dingen die ook wettelijk niet helemaal niet te vergelijken zijn. Want de verdeling van het vermogen is definitief en de kinderregeling zal vrijwel altijd onderweg nog herzien gaan worden. Die verandert naarmate de situatie verandert. Dus ook als de verdeling van het vermogen inmiddels vastligt, dan kan een voormalig echtgenoot altijd nog terugkomen op jullie overeenkomsten over de opvoeding.
- Probeer de echtscheidingsperiode niet te lang te laten duren wanneer er kinderen zijn. Op zichzelf is een scheiding nog niet eens zo heel erg schadelijk voor kinderen. Het is niet leuk maar er zijn tegenwoordig altijd wel andere voorbeelden in de klas. De manier waarop de ouders om gaan met de relatie met de andere ouder, dat is meestal de echt schadelijke factor van een scheiding. De andere ouder zwart naken. De eigen frustratie er via de kinderen laten uitkomen. Zelfs rechtsreeks liegen over en tegen elkaar. Geheimen die je de kinderen dwingt te bewaren… Giftig voor een kinderziel.
- En ook de periode van onzekerheid hakt ook behoorlijk in het leven van een kind. Laat die periode zo kort mogelijk duren. Onredelijke eisen en een gevecht naar het onderste van de kan laten al snel procedures starten die jaren kunnen voortslepen en vele duizenden Euro’s naar de rechtsgang laten wegsijpelen die niet aan opvoeding en opleiding kunnen worden uitgegeven.
- Het kan zelfs zijn dat jullie juist vanuit de gezamenlijke liefde voor jullie kind tot oplossingen kunnen komen die anders niet gelukt zouden zijn. De liefde voor elkaar is immers over. Maar jullie gezamenlijke liefde voor dat kind (de kinderen) kan ineens maken dat jullie oplossingen zien die nog voelbaar zullen gaan zijn voor jullie kleinkinderen.
- Als jouw partner een andere leefstijl heeft dan jij, probeer dan heldere uitspraken te doen over de dingen die je wel of niet vind passen bij de opvoeding van een kind in deze tijd. Daar zal je het vast niet helemaal over eens gaan worden maar -als telkens- probeer hier zo veel mogelijk co-ouderschap afspraken over te maken die hout snijden. Ook hier kan je met z’n allen in de thuissituatie een gesprek samen met een open-minded relatie-coach om het gesprek aan te gaan over die lastige onderwerpen. Want je kunt gaan proberen om via de rechtszaal jouw ex-partner zwart te maken en ongeschikt te laten verklaren. Dat zal je misschien zelfs lukken. Maar de kans is groot dat jouw kinderen uiteindelijk inzien hoe overspannen jij misschien hebt gereageerd en hoe jij een wig hebt proberen te drijven tussen jouw ex en de kids met dingen die zij mogelijk anders zullen gaan zien. En dan zullen ze waarschijnlijk vooral oog gaan hebben voor jouw onvermogen om met aspecten om te gaan die zij mogelijk ook zelfs genetisch wel hebben meegekregen.
…..
Dit is deel twee van een reeks pagina’s over relatie-coachen en scheiden
- Deel 01 – inleiding –
- Deel 02 – als er kinderen zijn –
- Deel 03 – pre-echtsheiding –
- Deel 04 – scheiding-tips –
Zijn er vragen of opmerkingen zijn over relatie-coaching, liefst natuurlijk in een eerder traject, dan hoor ik graag van je: