Hoe voorkom je zo’n “vechtscheiding”? (deel 03)

the Quick Version

Boxing Gloves worn by Bunny Johnson signed by ...
Boxing Gloves worn by Bunny Johnson signed by Danny McAlinden (Photo credit: Birmingham Museum and Art Gallery)

Ik wil hier in deel drie nog kort even ingaan op het gevoel onder vechtscheidingen.
Als je jezelf de vraag stelt: “Wat zou je nou eigenlijk kunnen doen om een vechtstscheiding te voorkomen?” Dan begint dat natuurlijk met de vraag waarom dat vechten eigenlijk op een bepaald moment zo enorm aantrekkelijk lijkt. Natuurlijk gaat dat over het verschil tussen verdriet en boosheid, tussen rouwen of afgunst. Dus als jij het in jouw leven tegen het lijf loopt, jouw ouders ermee bezig zijn, jouw partner dit eens zou moeten lezen…


Laat het eigenlijk alle partijen nog eens lezen…

Want uiteindelijk wordt ooit zelfs een vechtscheiding een echt(e)scheiding…
de vraag is alleen hoeveel leed daarvoor moet zijn uitgedeeld…

the Longer Version

Waarom zou je een vechtscheiding eigenlijk willen voorkomen?

Als je daar nuchter naar kijkt, dan zijn er eigenlijk best een aantal redenen:

 • Wanneer iemand wordt aangevallen zijn er maar twee mogelijkheden: Terugvechten of depressie.. en weet je: depressies gaan voorbij. dus als je denkt gewonnen te hebben dan is de kans niet gering dat op enig moment, -als jij niet meer oplet- ineens de boemerang terugkomt. Soms direct, soms via familie of via onverwachte wegen.
 • De kostprijs van een vechtscheiding is meestal direct al te voelen, maar zeker als er kinderen zijn opgevoed door jullie beiden (dan hoeven ze nog niet eens “jullie kinderen” te zijn, dan gebeurt het ook vaak dat je de kostprijs van een vechtstscheiding terug krijgt betaalt in de verzuurde relatie met de kinderen. Zwart maken lukt best een tijdje als je het maar vies genoeg aanpakt. Maar uiteindelijk drijft de genuanceerdere waarheid boven, namelijk dat er twee mensen een relatie hadden die mis liep. Twee mensen die niet in staat bleken om elkaar gelukkig te maken en te laten groeien. Dus dat er twee waren die een rol hebben gespeeld, bedoeld of onbedoeld.
 • Als je kijkt naar de enorme hoeveelheid stress die een scheiding telkens weer geeft dan wordt begrijpelijk dat het verwerken van een echtscheiding rust nodig heeft, vaak ook rouw om de dingen die je los moet gaan laten. Ook de dingen die je helemaal nog nooit gehad hebt maar waar je wel op gehoopt hebt, dat zijn dingen die je pas los kan laten als je er om rouwt. En rouwen zit in de hoek van verdriet en niet in de hoek van boosheid. Rouwen zit in de hoek van loslaten en niet in de hoek van “vechten om vast te houden”. Veel mensen die zeggen een echtscheiding al helemaal verwerkt te hebben maar alleen nog even het laatste bloed van hun partner proberen weg te zuigen, die zijn echt heel verbaasd over het diepe gat waar zij ineens vallen als op een gegeven moment het gevecht over is en na jaren de adrenaline uit hun systeem zakt omdat ze niet alert meer hoeven te zijn.

…..

tips voor de pre-echtscheidingsperiode

In de periode dat je nog niet aan het uitspreken bent dat je wilt gaan scheiden is het vaak wel lastig en kan relatie-coaching goed helpen om te gehaaste beslissingen te voorkomen. Als je inderdaad nog in de fase bent dat je de druk van scheiding al wel voelt maar dat het woord “scheiding” nog niet is afgesproken, doe dan nog eens een laatste poging.

 • Maak in de periode dat jullie echtscheiding beginnen te overwegen extra tijd voor serieus contact met je partner. Ik raad aan om 15 minuten per dag tijd voor elkaar te nemen. Of je nou wat eerder opstaat, of juist samen wat eerder naar bed gaat: neem elke dag de tijd om echt even bij te praten. En praat daarbij ook over de gevoelens die je in deze tijd meemaakt.
 • Probeer daarbij net zo intensief te luisteren als in het begin van je relatie, toen verliefdheid daar nog voor zorgde. Laat merken dat je van de ander gehouden hebt. Vertel elkaar wat je bezig houdt, wat je vindt van jullie relatie of het huwelijk, en praat over jullie gezamenlijk doelen in het leven.
 • Er zijn redenen waarom jouw partner soms van jou baalt. Er zijn ongetwijfeld ook redenen waarom jij van jouw partner baalt… en? Moet je dat zo houden? Zou jij niet hoeven te veranderen als de ander dat wel zou moeten?
  Misschien is het zelfs wel een idee om eens jezelf te coachen* om inderdaad de veranderingen aan te brengen die jou weer aantrekkelijker maken voor jouw partner. In het meest lastige geval zal een toekomstig partner er plezier van hebben en hoef jij je niet meer schuldig te voelen over de dingen waar jij eigenlijk ook niet achter staat (iedereen heeft zo z’n automatische gedrag dat je maar beter wat aan kan pakken).
 • Probeer niet liefde te geven zoals jij dat graag wil ontvangen. Probeer het te geven zoals de ander het graag wil ontvangen.
  Probeer misschien om alsnog eens uit te vinden wat je partner romantisch of opwindend vindt. En maak je weer aantrekkelijk voor je partner! Joggingbroeken en oude truien zijn meestal niet echt de weg naar een goed seksleven.
 • Geef je partner complimentjes. Ook als dat inmiddels ongewoon is geworden en jouw complimentjes worden weg gewuifd. Het is het belangrijk elkaars positieve punten te benoemen.
 • Zeg af-en-toe nog eens “ik waardeer je” of zelfs “ik hou van je” als je dat ook maar half voelt.
  Dat is eigenlijk best belangrijk als de liefde wat lijkt te zijn weggezakt. Door die woorden ook uit te spreken kan het gevoel onder die woorden makkelijker groeien.
 • Onderneem samen leuke dingen, misschien zelfs spannende activiteiten. Minstens één keer per week! Als jullie kinderen hebben, zorg dan dat jullie de helft van die uitjes zonder de kinderen doen zodat je tijd hebt voor elkaar.
 • Gun elkaar ook eigen tijd, Want je hoeft niet alles leuk te vinden wat je partner leuk vindt. Maar eigen tijd is belangrijk. En het vertrouwen dat jouw partner die tijd ook in zal vullen op een manier waar jij niet ongelukkig van wordt, zelfs niet de tijd die iemand aan zijn eigen kinky fantasieën besteedt. Die vrijheid en de tijd voor interesses/hobby’s. Zodat je weer eens iets nieuws hoort van jouw partner, zodat je hem/haar weer eens ziet gloeien omdat jouw partner weer eens iets heeft gedaan waar hij/zij van gaat gloeien. Dat kan weer mogelijk zijn door de combinatie van vrij laten en interesse.

if you stop?.. get it over with!

…..

Dit is het derde deel over relatie-coachen en scheiden

Zijn er vragen of opmerkingen zijn over relatie-coaching, liefst natuurlijk in een eerder traject, dan hoor ik graag van je:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.