Schuldgevoel (wat doe je ermee?)


the Quick Version
Veel mensen hebben last van schuldgevoel en zijn eigenlijk vooral bezig om van dat vervelende gevoel af te komen zonder er verder naar te kijken. Als je op een handige manier beter kijkt naar de oorzaak van het schuldgevoel merk je vaak dat het schuldgevoel verdampt, dat je zelfinzicht krijgt en “puntjes van aandacht” ontdekt of dat je er iets aan kunt doen door je relaties met anderen te verbeteren.


Meer weten? Lees:

the Longer Version

Over Sociale emoties

Schuldgevoel

Schuldgevoel is een vervelend gevoel en vervelende gevoelens krijgen we meestal als we in een situatie zijn die niet goed voor ons is.

Vervelende gevoelens zijn alleen maar negatief als je er niks mee doet. Anders is het een actie-signaal dat goed was om te krijgen.

Schuldgevoel is vaak een beetje ongrijpbaar daarom maak ik vaak de financiële vergelijking.
Er zijn een paar manieren waarop je “schuld” kunt hebben.


rijk zijn of rijk rekenen

Je kunt als je rijk bent en gaat stappen met een arme vriend uit het studentenleven natuurlijk zeggen: “we delen de rekening”… Maar dan ben je natuurlijk wel een beetje een “zunige zak” (er vanuit gaande dat het een goede vriend is). Je zou kunnen zeggen dat je dan schuld hebt omdat je niet deelt wat je hebt.

Soms krijgen we schuldgevoelens omdat we niet geven wat we te geven hebben… en bijgevolg is dus ook de enige oplossing om iets met(!) dat schuldgevoel te doen: méér geven!
(denk er wel even over na aan wie je wat wenst te geven maar gééf!)

Aan de andere kant kan het ook zijn dat je jezelf eingelijk graag als rijker presenteert dan dat je daadwerkelijk bent en dan is het lastiger. Ofwel je moet geven wat je eigenlijk niet kunt missen om je gezicht te redden en je positie hoog te houden. Misschien moet je toegeven dat je vroeger rijk was maar inmiddels ook geen nagels meer hebt om bepaalde kriebelige plekjes te krabben. Misschien moet je het wel van te voren zeggen voordat je allebei in een duur restaurant bent gaan eten. Maar er is een goede kans dat jouw vriend je best uit wilt leggen hoe je met iets minder toe kunt. En samen zelf spaghetti al pesto maken of samen pannenkoeken bakken kan ook héél leuk zijn… en een stuk goedkoper.


te duur verkopen

Als ik een auto verkoop die bijna uit elkaar valt (en ik weet dat ie bijna uit elkaar valt) maar ik poets hem mooi op en stop de gaten dicht met kauwgom en een likje verf en verkoop ‘m aan een sloeber die weinig kaas heeft gegeten van autoverkoop…. dan kan ik mezelf op de borst trommelen omdat ik mensen zo goed een oor kan aan naaien. Maar ik ben dan natuurlijk wel eigenlijk en loser. Op de lange duur zal ik m’n klanten ook van steeds verder moeten halen en wordt in m’n omgeving ook wel duidelijk dat ik een zak ben. Dan kan ik natuurlijk de verkoop van bankproducten in (die schijn je ook heel aardig te kunnen pimpen) maar…
Als ik iets (of als ik mijzelf) te duur verkoop voel ik over het algemeen een gevoel van schuld. En dat klopt. Ik heb niet geleverd wat ik zei te leveren dus het schuld gevoel is terecht.
Ook hier is de enige manier om iets met dat schuld gevoel te doen met de billen bloot. Misschien moet ik uitleggen waarom ik het gedaan had. Misschien moet ik uitleggen dat ik eigenlijk op zoek was naar erkenning en dat ik de hoop had dat het wel zou gaan lukken als ik mezelf eerst maar eens verkocht had voor meer dan ik waard was. Maar volhouden dat ik zo duur verkocht moest worden is meestal een manier waarop het vast loopt. Mensen geven je niet de steun die je mogelijk toch nodig hebt. Je moet misschien een deel van je aandacht en energie gaan besteden aan het wegmoffelen van fouten want daaraan zouden ze kunnen zien dat je niet zo waardevol bent als dat je had gezegd dat je zou zijn. Mensen zijn niet blij met je want voor dat geld hadden ze meer verwacht… enzovoort. Met de billen bloot en een stuk van je loon inleveren is vaak het beste.

Nou kan het natuurlijk aan de andere kant ook zo zijn dat ik denk dat ik ik mezelf te duur verkocht heb zonder dat ik de markt goed heb bekeken. Misschien haal ik mijn eigen waarde wel enorm omlaag en doe ik er goed aan om eens heel eerlijk over mijn kwaliteiten te praten (want dat is waar de waardering vandaan moet komen, niet van alle dingen die je niet kan) en eens rondvragen wat daarvoor een goede prijs zou zijn.
Een hoop van mijn klanten die het lef hadden om eens in hun omgeving te beginnen over hun kwaliteiten bleken eigenlijk dezelfde prijs te kunnen vragen zonder dat zij zich nog schuldig hoefden te voelen.


rechtstreeks stelen

Uiteraard is rechtstreeks stelen ook een hele aardige manier om je schuldig te voelen. Dat geeft dan vervolgens een vervelend gevoel en daardoor wordt het lastiger om nuchter te leven. In een aantal gevallen blijkt achteraf nog wel eens dat mensen eigenlijk een afhankelijkheid vrij makkelijk van zich af konden gooien door onder ogen te zien dat ze eigenlijk in hun leven (al dan niet bedoeld) iemand nodeloos pijn hadden gedaan. En dat ze daarmee aan de slag gingen omdat ze dat voor zichzelf graag wilden. Want het doen van nodeloze pijn geeft een gevoel van schuld ja. Tenminste, als je niet al te veel last hebt van psychopathische trekjes. Want die groep mensen kan eigenlijk juist heel aardig hele lullige dingen doen tegenover andere mensen zonder dat zij zich daarover ook maar in de geringste mate schuldig voelen (dat is eigenlijk bijna de diagnose).

sidenote: je hebt natuurlijk mensen die je vergeven maar er dan toch de hele tijd over blijven eieren… die vergeven je eigenlijk niet, die willen je er met schuld gevoel onder houden… die kan je beter afbetalen, zelfs als ze zeggen dat ze het niet willen hebben.

Ook hier is terugbetalen een mogelijke optie. Dan moet je het wel even hebben over de ‘currency’ want inmiddels willen ze misschien wel iets anders terug dan wat jij stuk hebt gemaakt. Dus daarom zal het ook verstandig zijn om tevoren even in gesprek te gaan met die mensen. Het kan namelijk ook zo maar zijn dat zij je al vergeven hebben. Dan is het omarmen van het schuldgevoel en het blij zijn met het “gift” dat er in ver-geven zit juist een hele waardevolle manier om met dat ellendige schuldgevoel om te gaan. Je hebt ‘m al niet meer, die schuld. En als je het cadeau accepteert heb je ineens wel veel meer relatie.


“schuld” is een sociale emotie

Dus schuld-gevoel (het gevoel dat jou tot actie aan moet zetten dat bij deze emotie hoort) dat is een gevoel waar je iets sociaals mee zal moeten doen.
Op een goede manier communiceren over dat gevoel, over de redenen van dat gevoel of over de redenen van dat gedrag waar je jezelf achteraf schuldig over voelt is eigenlijk bijna altijd de enige echte oplossing.
Dat praten, dat kan met de persoon in kwestie, maar dat is niet altijd mogelijk. Of als het wel mogelijk is, dan is het soms handig om dat maar even ergens goed te hebben geoefend en de mogelijke reacties van te voren te hebben bekeken, want als het mis gaat dan ontstaat er vaak eigenlijk alleen maar meer van dat gevoel.
Het kan ook zijn dat iemand niet meer met je wil praten… dan kan je maar beter je gevoel van schuld accepteren en iets anders gaan doen met je energie, je geld of je mogelijkheden want iemand de schuld afbetalen door het tegen zijn wil in zijn gezicht te duwen geeft zelden minder schuld.

in die zin is schuldgevoel een mooie manier om relaties te verdiepen… want zou je zonder schuldgevoel zijn dan hoor je bij een groep mensen waar je toch eigenlijk liever niet bij wilt horen, toch?


Formule

Het begrijpen van gevoelens is voor veel mensen belangrijk zodat je een kapstok hebt waar je de gevoelens aan kunt hangen. Een aantal van mijn wat meer nerdy klanten stelt een formule op prijs om het gevoel van schaamte beter te begrijpen…
Bij deze:

 (Schuld-(Vergeving-e x Acceptatie-s)) – ((Vereffenen-s) x (Voorkomen-s)
Schuldgevoel =  ___________________________________
 ZelfVergeving-s
formule:
Schuldgevoel = (bestaande Schuld (Vergeving door schuldeiser x Acceptatie van die vergeving door schuldenaar)) – ((acties van schuldenaar om schuld te Vereffenen) x (maken [en ook uitvoeren] van plannen om herhaling te Voorkomen) mijn ZelfVergeving (van degene die ik was toen ik deze schuld maakte)

Lees ook over: Schaamte:

Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.