Hoe voorkom je zo’n “vechtscheiding”? (deel 04)

the Quick Version

Boxing Gloves worn by Bunny Johnson signed by ...
Boxing Gloves worn by Bunny Johnson signed by Danny McAlinden (Photo credit: Birmingham Museum and Art Gallery)

Ik wil hier in deel vier nog kort even ingaan op de dingen die je kunt doen om vechtscheidingen zo veel mogelijk vóór te zijn.
Natuurlijk wil je nietAls je al hoop hebt, dan ga je jouw kansen niet beter maken door jouw partner te sarren. Jouw aantrekkelijkheid wordt het grootst als jij blijkt goed voor jezelf te kunnen zorgen en dat je laat zien dat je weet hoe jij jouw leven leuk moet maken. En wraak maakt jouw leven niet leuker.. ok in de toekomst niet.
Dus soms moet je gaan doen wat je zou doen als jij jezelf echt de moeite waard vond. Óók als jouw partner een slecht mens zou zijn.
Uiteindelijk gaat het erom dat jij een gelukkig mens wordt…
Dus nog een paar tops voor de scheiding.

tips voor de echtscheidingsperiode

Nadat het woord “echtscheiding” is gevallen raken dingen vaak in een stroomversnelling…
Alles kan nog steeds twee kanten opgaan. Maar het is belangrijk te begrijpen dat alles wel veel scherper is komen te liggen.
In principe betekent een echtscheiding in eerste instantie vooral verlies. Je zet die stap (of jouw partner zet die stap) natuurlijk uiteindelijk omdat er ruimte moet ontstaan voor iets nieuws. Maar in eerste instantie draait het er vooral om dat er iets stopt. En daarmee stopt er meer: Gedeeltelijk verlies van de tijd met de kinderen, verlies van de woning zoals je die kent, verlies van de financiële stabiliteit, verlies van de maatschappelijke status etc. etc.
Om die moeilijke periode goed te laten verlopen zijn er wel een aantal dingen die je samen kunt bedenken:

  • je hebt geen “redenen” nodig voor de omgeving. Dat jij helaas niet meer van iemand houdt of het feit dat jij er niet meer in gelooft en dat jij samen geen toekomst meer ziet, dat is voldoende. Wat anderen daar ook van zeggen of vinden, dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Toch maken veel mensen hun partner in deze fase zwart bij hun omgeving om de scheiding te verantwoorden in de omgeving… Dat heb je toch niet nodig om een echtscheiding te verantwoorden Volg je hart!
  • je hebt geen “redenen” nodig voor jezelf Soms hebben we de neiging om ook een grootverhaal te zoeken dat het verantwoord maakt om grote stappen te doen. Maar soms is er helemaal geen groot verhaal. Vaak is er veel meer een situatie die is ontstaan door honderd kleine misverstanden en duizend keer zwijgen. Ga niet lopen uitvergroten.Vaak is de partner niet “zo slecht” en is dat ook helemaal niet nodig om dit verlies van relatie tegenover jezelf te verantwoorden. De bijna automatische oplossing die ons brein makkelijk kiest, is om de minder aantrekkelijke kanten van jouw partner uit te gaan vergroten (in de psychologie noemen we dat wel de cognitieve dissonantie theorie). Maar het wordt er niet makkelijker op om een echtscheiding op een goeie wijze af te handelen met een partner die “niet deugt”.
  • Vergeet ‘t: hij/zij verandert niet, ineens als het dreigende woord “scheiding” is gevallen dan wordt vaak toch een beetje verwacht dat de partner en het samen leven onmiddellijk anders wordt. Niets is minder waar. Juist in stresssituaties veranderen mensen zelden! Wat in het huwelijk niet lukte of net werkte, dat werkt of lukt tijdens de echtscheidingsperiode al zeker niet. Die extra teleurstelling en vaak ook dat extra verdriet of die extra boosheid compliceert vaak de afhandeling van de scheiding.
  • “Het is niet goed of het deugd niet.” hoor je vaak beide partners verzuchten in de echtscheidingsperiode. Want als we ons op iets instellen aan de horizon dan verandert ineens de weg daarnaartoe. Veel mensen merken hun opgespaarde irritaties ineens pas als het hoge woord er uit is gekomen en de afronding van de relatie waarheid wordt. Beide partners zijn. Ineens niet meer in staat om gewoon neutraal uit te houden wat de ander al jaren doet. Pas daarvoor op want het is juist de bedoeling dat de relatie neutraal wordt. Hoe neutraler je uit elkaar gaat, hoe groter de kans is dat je in de toekomst gaat vinden wat je in deze relatie had gezocht.
  • aanpassen is vaak te laat! Soms schrikt de partner zo van de echtscheidingsmelding dat hij/zij alles in het werk stelt om opeens de perfecte partner of ouder te worden. En dat kan terecht zijn en dan kan je proberen om nog eens bij een relatie-coach te kijken of je de relatie toch nog een oprechte kans kunt geven. Maar regelmatig is het ook te laat. “Waarom kan hij/zij nu opeens wel veranderen en niet toen ik het nodig had?” krijg ik nogal eens te horen. En dat is waar, maar misschien geen reden tot extra boosheid of verdriet. Je gaat ook uit elkaar omdat de relatie niet deugt als de ander verandert en omdat de manier waarop de ander verandert (uit angst in plaats van uit liefde) voor jou niet goed meer is… Dat is jammer maar als dat voor jouw hart zo is, dan is aanpassing aan de wensen van de ander alleen maar zinvol als alle partijen dat voor zichzelf doen… Bijvoorbeeld om de scheiding zo min mogelijk pijnlijk te maken.
  • even adempauze nemen na het uitspreken van het hoge woord dat één van de twee wil scheiden. Kan het verstandig zijn om even een time-out te nemen om beide even alle vragen op een rij te zetten en alle emoties een plek te geven (eventueel m.b.v. een professional). Het kan belangrijk zijn als je dan niet óók nog je werk en het huishouden hebt. Soms is het verstandig, bijvoorbeeld als er kinderen zijn om er even met z’n tweeën uit te gaan. Soms is de situatie ook ineens zo verzuurd met het uitspreken van het hoge woord dat het goed kan zijn om even in aparte stukken van het gezamenlijk huis of even in een hotel of bij vrienden te zitten. Niet om de verantwoordelijkheid te ontlopen maar om de lading van de emoties te verminderen of te parkeren in activiteiten die handig zijn. De adempauze heeft als doel om overbelasting te voorkomen want overbelast neem je zelden handige beslissingen.
  • Een echtscheiding is zonder meer een K*(M/V)-periode! Dus stel je verwachtingspatroon bij. De veranderingen zullen eerst negatief zijn voordat ze positief kunnen worden. Gebruik dat niet als extra reden om boos te worden op elkaar. Daarmee vertraag je het hele proces van echtscheiding alleen maar en daar ga je later spijt van krijgen want die tijd krijg je niet terug. Zelfs al voelt het nu even heel erg lekker om te knokken, zelfs al lijkt het nu heel goed voor je trots en eigenwaarde om de ander te zien bloeden… Besef dat scheiden een gezamenlijk probleem is waarin je alleen samen tot oplossingen kunt komen.

if you stop?.. get it over with!


Dit is het vierde deel over relatie-coachen en scheiden

Zijn er vragen of opmerkingen zijn over relatie-coaching, liefst natuurlijk in een eerder traject, dan hoor ik graag van je:

t

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: