3 elementen om “praten over commitment” ook echt nuttig te maken


the Quick Version
Er zijn twee soorten commitment: een commitment om “te doen” en commitment om “te zijn“. Daar zitten véél overeenkomsten in. Maar ook een paar wezenlijke verschillen die de moeite waard zijn om over na te denken. Als je “praten over commitment geen loze praat wilt laten zijn. Commitment is namelijk belangrijk voor je eigen gevoel van zelfwaarde en van trots èn commitment is belangrijk voor jouw reputatie in de ogen van anderen.

Wilskracht is niet zo belangrijk als dat mensen graag geloven. Wilskracht is als een damhert: mooi, rechtop en statig, met veel nadruk op het hoofd met al dat gewei… en vooral goed in korte sprints en scherpe confrontaties.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

3 elementen om “praten over commitment” ook nuttig wilt maken

Wanneer je dingen over langere tijd gedaan wilt hebben dan kan je beter een buffel voor je ploeg hebben dan een damhert.

Dat is even lastig want in deze tijd van marketing en “zelfpresentatie” is iedereen natuurlijk ontzettend “gepassioneerd” en “volledig committed naar van-alles-en-nog-wat” zodat het woord eigenlijk z’n waarde begint te verliezen.

Eerst maar eens: Wat is commitment eigenlijk? Volgens het woordenboek*:

commitment

zelfst.naamw.

Uitspraak: [kɔ‘mɪtmənt]
Verbuigingen: commitment|s (meerv.)
bereidheid om met iemand of iets mee te doen
Voorbeeld: `Veranderingsprocessen in een organisatie vragen om commitment van de top en de werkvloer.`
Synoniemen: betrokkenheid, verbondenheid

Maar hoe herkennen we dan die bereidheid? Natuurlijk speelt het gevoel waar vanuit je iets doet een belangrijke rol.
Toch, als je het allemaal heel strak definieert, even voorbijgaand aan alle dingen die er mee samen hangen en als je het helemaal probeert uit te kleden dan is  “commitment” niet iets waar je aan denkt, commitment is niet iets dat je zegt. Commitment is gedrag!
Niet een gevoel, niet een gedachte… Het bestaan van commitment is te herkennen aan het gedrag waarbij iemand zichzelf aan de gang houdt in een bepaalde richting zonder dat anderen de hele tijd hoeven te stimuleren met aantrekkelijke worteltjes voor je neus of met een “prikstok” achter de vodden.

Commitment is gedrag dat voorkomt uit een combinatie van gevoel en gedachten over de dingen die je gedaan wilt hebben voor iemand.
Commitment heeft altijd een:

 1. een WIE,
 2. een WAT & HOE en
 3. een (tot) WANNEER

Nog even wat uitgebreider misschien:

 1. Je hebt commitment altijd naar “een WIE“. Commitment gaat altijd naar iemand toe. Naar een klant, naar een partner, naar een vriend, naar jezelf. Maar commitment is altijd gedrag dat je iemand gunt. Die verbinding, het emotionele element onder het gedrag helpt om commitment ook echt tot stand te laten komen.
  Het kan belangrijk zijn om stil te staan bij de WIE.
  Relaties kunnen veranderd zijn, of het uitspreken van jouw commitment kan juist nodig zijn om een relatie te veranderen. Het kan zijn dat je iemand met jouw commitment moet laten zien dat ie waarde voor jou heeft, het kan zijn dat je jouw eigen committent nodig hebt om dingen te doen voor je eigenwaarde.
 2. Het WAT is de invulling van het gedrag. Je maakt iets, je geeft iets, je neemt een rol op je, je neemt verantwoordelijkheden op je (eind-verantwoordelijkheden of uitvoerende verantwoordelijkheden, je doet iets wèl zodat je iets anders achterwege kunt laten… Bij commitment is het vaak handig om na te denken over de kwaliteit van het WAT. Zowel bij relaties als bij werkzaamheden is het natuurlijk telkens weer de WIE, de ontvanger van het WAT, die bepaalt wanneer iets genoeg kwaliteit heeft. Daarom is het goed om bij jezelf en bij een ander te communiceren over het WAT en HOE mooi dat moet zijn. Je ziet vaak dat mensen onvoldoende hebben gepraat over de kwaliteit waardoor iemand veel te lang en hard bezig is terwijl de klant al lang tevreden zou zijn geweest met minder werk (de good-old 20-80-regel).
 3. Op het WANNEER lopen dus inderdaad de twee vormen van commitment uit elkaar.
  • Aan de ene kant zijn de tijdelijke commitments, commitments met een ‘opleverdatum‘ zal ik maar zeggen. Ik beloof je dit-en-dat te leveren in die-en-die kwaliteit vóór die-en-die datum zo-en-zo laat (wat dat laatste betreft: als je het niet hebt gehad over de tijd, reken dan met de werkdag voor de genoemde datum want de kans is groot dat iemand op die afesproken datum aan de slag wil met de dingen die jij hebt voorbereid).
   Deze vorm van commitment vind je vaak terug in ToDo-lijsten
  • Ingewikkelder ligt dit bij de commitments zonder einddatum.
   Dan kom je toch al snel op “levenslang”, dat voor veel mensen de bijsmaak krijgt van gevangenisstraf. Voor dat je een levenslang commitment aangaat (waarbij het WAT dus meestal niet zo zeer een éénmalige levering is maar vaak eerder een rol die langdurig moet worden vorm gegeven) doe je er goed aan om het heel, héél goed te hebben gehad over het HOE, want als er iets ingewikkeld is voor mensen dan is het “lange termijn”. Deze vorm van commitment vind je vaak eerder terug in functiebeschrijvingen of de definitie van de rol die je in het geheel hebt.

  De vraag of je kunt blijven leveren wat je nu toezegt is de basis van jouw reputatie straks.

  We hebben vaak de neiging om dingen te makkelijk als commitment op ons te nemen of om de toekomst te optimistisch in te schatten.

…..

To do or to Be?

Zo zijn er dus twee soorten commitment te herkennen: een commitment om “te doen”  (mèt een opleverdatum) en commitment om “te zijn” (een rol die vervuld wordt zonder opleverdatum). De overeenkomsten tussen die twee maken dat je na zal denken over de vraag “voor WIE?” en de vraag “WAT en HOE -in welke kwaliteit-?”. Maar het wezenlijk verschil zit in de vraag “tot WANNEER?”. Het kan belangrijk zijn om erover na te denken of je het praten over de eindeloze commitments wel zo belangrijk moet maken. Vaak werkt het beter om eerst maar eens de commitments op de korte termijn uit te werken zodat je gaandeweg ‘vanzelf’ uitkomt op de lange termijn.

…..

Stap voor stap

Mensen zijn namelijk heel erg goed in loze beloften op de lange termijn en dat weten we eigenlijk ook van elkaar (ook als we dat niet uitspreken) dus we nemen lange termijn commitments van een ander al snel met een korrel zout. Voor onszelf zijn we vaak wel redelijk overtuigd van onze eigen mogelijkheden en onze wilskracht om te laten gebeuren wat we denken dat goed is.
Daarom -zeker als er nog (of weer opnieuw) vertrouwen in elkaars commitment gevonden moet worden- is het vaak veel handiger om niet te veel te vertrouwen op wilskracht voor de lange termijn. Je kan het dan in de gesprekken over gezamenlijk commitment vaak maar beter hebben over die lastige vraag “tot WANNEER?” Want ook al zou een eindeloos commitment sprookjesachtig voelen, we geloven er vaak niet 100% in en daarmee zakt ons commitment naar elkaar ook in, en wordt praten over commitment al snel gereduceerd tot redelijk loze praat (terwijl dit aan de andere kant niet zo bedoeld hoef te zijn).

…..

begin bij het begin

In relaties en werkrelaties kan je gelijk beginnen over eindeloze contracten of “tot de dood ons scheidt” maar vaak vind je daar niet zo veel echt commitment door. Wanneer je relaties wilt verbeteren dan kan je vaak beter naar een (echt) korte termijn zoeken waarbij mensen serieus in elkaar willen inventariseren.

Er is vaak meer WAT mogelijk, en een betere kwaliteit in het HOE, als je het WANNEER samen een kortere termijn geeft zodat iemand ook werkelijk in staat is om die kwaliteit op te brengen voor WIE..

Dan doe je er verstandiger aan om de (maximale) korte termijn commitments te zoeken die ook reëel zo gevoeld worden en waar van verwacht mag worden dat ze niet alleen met de mond worden beleden maar die ook haalbaar lijken te kunnen zijn…   en die ook te doen!
De verbetering van de band die ontstaat doordat zo’n afgepast commitment ook in realiteit is omgezet kan namelijk heel goed de basis zijn voor een volgende stap met een nieuw, dieper of langer commitment.

Dit geldt evenzogoed voor de dingen die we met anderen afspreken als voor de dingen die we met onszelf afspreken… de gevolgen van ons gedrag (de dingen die we zeggen en de dingen die we doen) voor ons eigen gevoel van trots en zelfwaarde èn de gevolgen ervan voor onze reputatie in de ogen van de ander.

…..

Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.