the Quick Version
Met het vinden van goede voornemens voor het volgend jaar raad ik je aan om eventjes stil te staan bij het verschil tussen procesdoelen en einddoelen. En even na te denken over prioriteit en haalbaarheid (we zouden toch niet willen dat er met jouw goede doelen gebeurt wat er met de doelen van vorig jaar is gebeurt) 😉
Hoe dan? Lees:
the Longer Version
…..
Wat is het probleem van GOEDE voornemens
Waar de meeste mensen tegenaan lopen bij het opstellen van hun persoonlijke goede doelen is dat zij vooral einddoelen als zij zichzelf doelen stellen voor het nieuwe jaar. Je weet wel: volgend jaar wil ik puntje-puntje-puntje hebben bereikt.
Nou zijn einddoelen natuurlijk vaak ook best lekker duidelijke doelen. En dat is op zichzelf dan natuurlijk wel weer gunstig, want concreet en meetbaar enzo (in het kader van SMART-doelen stellen waar je altijd over hoort). Maar wanneer je ergens naartoe wilt, dan gaat het gaat er meestal niet om dat jezelf als doel stelt dat je ergens áán komt, dat is immers alleen maar het eindresultaat van het feit dat je gestart bent, en vooral, dat je onderweg bent door gegaan toen je moeilijkheden tegen kwam. Inderdaad, het einddoel zegt niet zo veel over de weg die je kiest om af te gaan leggen om dat doel te bereiken, slechts over het punt waar je aan wilt komen.
Goede voornemens zijn goed… maar niet (goed) genoeg
…
Betere voornemens
Anders gezegd, het bedenken van een goed einddoel zegt hoegenaamd niets over het proces dat je kiest om daar te komen. En dat is nog al belangrijk voor het laten ontstaan van resultaten. Als je jouw huis moet schilderen kan je wekenlang uitstellen om te gaan schilderen met het bedenken van mooie plannen of het onderzoeken van de houdbaarheid van verf. Maar negen van de tien keer draait het er toch gewoon om dat je kwasten gaat kopen, en verf, en dat je een datum prikt waarop je begint. Het plan “iedere week minimaal twee volle dagen verven” zet waarschijnlijk meer zoden aan de dijk dan wekenlang bedenken of je nou beter eerst de gang… of beter eerst de keuken.?..
Begrijp me goed, ik weet dat overal gezegd wordt dat je een plan moet hebben en ik ben er geen voorstander van om zo maar overal verf tegenaan te gaan plakken. Maar als je goed kijkt draait het er toch vooral om dat je een aantal uur, liefst aanéén gesloten aan de slag bent met schilderen. Dus maak dáár je doel van: het DOEN van de dingen die je moet doen om het doel te bereiken!.
…
“Conditie trainen” of “minder drinken” bijvoorbeeld
“Volgend jaar wil ik een betere conditie”.. lekker vaag! Want: “beter dan wat?” en nog los daarvan. Het is veel interessanter om je te bedenken wat er moet gebeuren om dat te bereiken.
Ik ga “meer conditie” bereiken door (bij voorbeeld) “elke week te voetballen/ hard te lopen/ minstens één keer naar m’n werk te fietsen i.p.v. de auto”.
Door aandacht te besteden aan de manier waarop je het doel wilt gaan bereiken heb je ineens veel meer kans dat het goede voornemen er ook inderdaad van gaat komen.
Of wat te denken over “vanaf morgen ga ik minder drinken!” da’s niet eens een goed voornemen. Dat is waarschijnlijk gewoon een directe reactie op je kater van gister. “Volgend jaar ga ik minder drinken” is al beter als ‘goed voornemen’. En hoe ga je dat vage goede voornemen dan vast houden? Want er zit natuurlijk best een heilzame kern in en ik zou het jammer vinden als ik het gevoel geef dat er geen goede gedachte achter zou zitten.
Dus denk er eens over na: welk proces moet je blijkbaar nog nuchter leren om die alcohol vervolgens minder nodig te hebben? Als je drinkt voor de ontspanning ga je waarschijnlijk meer hebben aan wekelijks sporten of dagelijkse ademoefeningen dan aan een vaag goed voornemen. Als je drinkt om lol te hebben doe je er waarschijnlijk verstandig aan om eens te gaan oefenen om nuchter echt plezier hebben! Zo’n goed voornemen klinkt anders al snel behoorlijk saai!
…
Eigenwijs
Het is veel verstandiger om na te denken over jouw eigen manier waarop jij jouw lange termijn vage voornemens wilt gaan bereiken. En dan vervolgens niet te lang kwijlend naar het mooie voornemen blijven zitten kijken (dat daardoor alleen maar verder weg lijkt te raken). Nee, kijk vervolgens naar de procesdoelen: onderzoek de stappen die je onderweg gaat zetten om in ieder geval in de richting van dat einddoel te bewegen. Waar kan je wekelijks tevreden over gaan zijn? Zelfs als je misschien dat einddoel niet helemaal, of op een andere manier bereikt, wat zijn de procesdoelen waarover je tevreden wilt kunnen zijn als je ze gaat doen komend jaar?
…
Tip voor het nieuwe jaar
Pak je einddoelen er eens mee en vertaal die doelen eens naar procesdoelen want je staat verbaasd hoeveel meer je bereikt als je procesdoelen gaat stellen voor volgend jaar!
Als ik je daarbij kan helpen dan hoor ik graag van je.
Einddoelen hebben minder kans van slagen dan proces doelen
…..
Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+
Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…