Hoe voorkom je medicatie afhankelijkheid?


the Quick Version
West-Coaching_Pillen_Downers.jpgRegelmatig worden mensen afhankelijk van hun medicatie omdat ze het op een onhandige manier gebruiken. Ellendig genoeg, want dit brengt ook vaak biologische verslaving met zich mee, en niet eens altijd de makkelijkste.
En dat terwijl medicatie natuurlijk niet zozeer een “oplossing” is van een probleem. Medicatie is veel meer een voorwaarde waarmee je jezelf in staat gaat zijn om aan een probleem te werken.
Om dat te bespoedigen raad ik vaak aan een oefening te maken van jouw medicijninname.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

De oplossing van levensproblemen is zelden chemisch.

Hoe voorkom je medicatie afhankelijkheid?

Laten we wel zijn medicatie gebruik is soms nodig. Paniek en slapeloosheid kunnen een vicieuze cirkel opstarten die soms alleen met medicatie te doorbreken is.
Maar aan de andere kant wil je ook niet veroorzaken dat je verslaafd raakt of afhankelijk wordt van die medicatie.

Het punt is dat psychologische afhankelijkheid ook makkelijker optreedt als je de dingen die je bereikt alleen aan het slikken van een pil ophangt.

Daarom mijn tip: maak een oefening van het slikken van jouw medicatie.


Actief medicatiegebruik versus passief slikken

Als je medicatie slikt om te gaan slapen, poets je tanden en bereid dan de slaap voor. Trek je pyama aan of trek je kleren uit, ga even rustig zitten op de rand van het bed en neem de medicatie in met een slok water en ga lekker in bed liggen onder je dekbed.

Luister naar je adem en neem eens even de tijd om te voelen hoe jouw lichaam het matras raakt. Waar je dat goed voelt en waar je dat minder duidelijk voelt. Misschien of je een verschil voelt na de inademen en na de uitademing.
Misschien kan je een ontspanningsoefening doen of ken je een ademoefening waar je rustig van wordt. Ga die doen terwijl je rustig ligt…

Je kan proberen om zelf op eigen kracht zo véél mogelijk slaperigheid en rust te laten ontstaan in de zekerheid dat het ook zal lukken omdat de medicatie zo straks jouw oefening zal gaan helpen.

Door zo te werken wordt in jouw hoofd niet alleen maar verbinding gelegd tussen pil-is-slapen maar juist ook met een-oefening-die-ik-zelf-doe-brengt-me-slaap.

De oefening geeft je de attributie -de koppeling- tussen jouw eigen ontspannings-pogingen en de slaap in plaats van de gedachte dat het een chemisch probleem is dat door de pillen moet worden opgelost…


Als angst voor de angst paniek wordt

Voor medicatie bij angst of zelfs paniek aanvallen geldt hetzelfde. Je kan die ‘pil poppen’ en wachten tot die pil het werk doet. Maar je kan ook die medicatie slikken en dan rustig gaan zitten, de zwaartekracht voelen, de adem diep in je lichaam voelen komen en gaan, een adembeweging uitlokken die recht tegenover de angst-adem staat door de adem in de onderrug te ontdekken en de adempauze te onderzoeken en zo de hyperventilatie zelf op te vangen.

in… uit… …pauze ..en.. in… uit… …pauze …in… uit… …pauze …

Merken hoe je angstige brein ook angstige gedachten maakt en snappen dat je die angstige gedachtes en gevoelens zèlf maakt.

Dat betekent dus helaas niet dat je daar ook gelijk mee zou kunnen stoppen om ze te maken! Dat is véél te makkelijk gedacht (ook al zijn er helaas een hoop behandelaars die dat denken). Maar het is inderdaad wèl jouw angstig brein dat jouw angstige gedachten maakt.
En het is goed om dat te weten en het is goed om te weten dat je die de inhoud van die gedachten mogelijk niet al te serieus hoeft te nemen.

Paniek is lastig. Paniek zorg voor een disbalans die maakt dat jouw prefrontale cortex (het denk-deel van jouw brein) even niet erg goed meer werkt, zodat ie niet meer in staat is om de emotionele delen van jouw brein adequaat te remmen. Want dat is wat een neocortex doet, die remt vooral de emotionele laag. Doordat de rem niet goed meer werkt raakt het hele systeem ontremd en ontstaat er angst voor de angst.
Als je dat principe begrijpt, doe het jezelf niet aan dat je al te hard gaat “moeten” want al dat moeten fokt je brein alleen maar op. Boos worden op jezelf of veel “moeten”, dat geeft vaak alleen maar méér paniek.

ont-moeten geeft vaak veel meer oplossing bij paniek en slapeloosheid


Samenvattend

Zie jouw pillen (die je hopelijk slikt op doktersrecept) als een soort van ‘brace’ die jou in staat stelt om oefeningen te doen. En dat het de oefeningen zijn die maken dat je sterk genoeg wordt om dingen zonder jouw brace te kunnen gaan doen, dat jouw eigen GABA-systeem in jouw brein zelf is dat jouw emotionele brein en jouw denken remt.

Het doel van deze actieve medicatie-inname oefening is dat jij het zelf leert. En dat je dat liefst in een week of drie leert want de meeste slaap- en angstmedicatie werkt steeds minder goed na een week of drie à vier (en dat is trouwens ook het moment dat vaak de biologische verslavende factoren beginnen te ontstaan bij, bijvoorbeeld, de vaak voorgeschreven benzodiazepinen).

Dus dan moet je liefst net voor die tijd genoeg geoefend hebben zodat je er zelf beter in wordt en dus minder van die chemicaliën afhankelijk bent. Zodat je verbetering zorgt voor verbetering van je eigen oefeningen in plaats van een situatie waarin je eigen vermogens verminderen omdat ze worden overgenomen door chemische oplossingen.

Sterkte met oefenen! (in dingen n.i.e.t doen)

Hans


Mocht je contact hebben met iemand die ruime ervaring heeft in het opvangen van stress of mocht je ander vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: