Burnout en Energie (burnout bestaat niet want…)


the Quick Version
Dit is een korte serie over overspanning en burnout en energie. Burnout, zal ik uitleggen, vind ik een nogal ondermijnende term die ik niet graag gebruik. Maar omdat het een label is “ik ben burned out” dat veel mensen op zichzelf plakken zal ik er hier toch wat over zeggen.
Burnout, Overspanning en wat je dan aan je energieniveau kunt doen? Een artikel in meerdere delen

volgende (02) >>>

Hoe dan? Lees:

the Longer Version: deel 01

Burnout en Energie (burnout bestaat niet…)

Een vraagje:
waar halen we de energie vandaan om “burn-out” te raken?

Wil je werkelijk zeggen dat je dat alleen maar uit “wilskracht” hebt gehaald? Wat zijn de energie bronnen die je daar ook voor hebt aangeboord?

Dat is belangrijk omdat je natuurlijk helemaal geen afgebrand lucifertje bent! Je bent alleen, achteraf gezien (en achteraf weten we alles het best), niet bijster handig met je energie om gegaan.
Dus als we terug kunnen pakken wat we eerder goed hebben gedaan -maar nou handiger- dan is weer ontzettend veel mogelijk. Niet door dezelfde dingen te doen die je aan het eindtraject hebt gedaan, want dat leidde tot het afbrand moment.
Nee, door na te denken over een nieuwe balans.


Balans

Het is niet zo dat je in jaren de houtvoorraad van een hel bos hebt opgebrand en dat dit nou “eerst weer allemaal terug moet groeien”. Dat is een hele onhandige manier van denken. Een lichaam kàn helemaal niet zo lang zonder energie. Dit soort gedachtes onderhouden het probleem namelijk alleen maar. In de eerste plaats door de hopeloosheid die ontstaat als je zo denkt maar verder geeft het ook de verwachting dat je weer kunt gaan doen wat je vroeger deed (waar je dus zo overspannen van bent geraakt).
En ik weet dat er mensen zijn die dit betwisten maar voor mij is overspanning niet een digitaal iets, niet iets dat “aan” is of “uit”. Je kunt een beetje overspannen rondlopen, je kunt behoorlijk overspannen zijn waardoor je anders zult moeten gaan werken en je kunt zo knal-overspannen zijn dat je echt je werk even moet laten voor wat het is, en dat wordt wel aangeduid met burnout.

Het is volgens mij veel handiger om het op een andere manier te zien: er is een disbalans ontstaan tussen de energie die je nuttig uitgeeft plus de energie die je -onbedoeld-verkwistte aan de ene kant tegenover het biologisch en emotioneel opladen en verkwisten aan de andere kant van de balans.

(energie die je nuttig uitgeeft

x

efficiëntie & synergie)

energie die je onbedoeld verkwist

:

(biologisch opladen

biologisch ondermijnen)

+

(emotioneel opladen

emotionele lekkage)

Dus laten we kijken of we al die punten een beetje langs kunnen lopen.


de energie die je nuttig uitgeeft

Dit is makkelijk gezegd maar dit is vaak nog wel een … puntje van aandacht, merk ik.
En daar ben ik niet alleen in. Per slot doen we regelmatig de dingen die we doen behoorlijk automatisch.

“Waarom die je dit?”… “Nou als ik eerlijk ben: omdat ik er aan begonnen ben.”
“Hm Hm, dat ken ik… maar waarom ben je er aan begonnen?”

Dan kom je op vragen als: Wat zijn de doelen die je wilt behalen en vooral waarom? Wat wil je betekenen in de wereld (en tegen welke prijs)?
Zijn er andere manieren om jouw situatie aan te pakken die efficiënter zouden kunnen zijn? Is er geen andere bril op te zetten, zijn er andere manieren om naar jouw situatie te kijken?
Het is natuurlijk niet aan mij om daar antwoord op te geven, dat is een verantwoordelijkheid die ik niet kan nemen voor jouw leven. Want ik geloof er sterk in dat iedereen verantwoordelijk is voor het nemen van zijn eigen beslissingen, zelfs de beslissingen die we liever niet willen nemen.
Maar aan de andere kant krijg ik met een glimlach van een hoop mensen te horen “ik kijk nou wel op een andere manier naar mijn situatie, Hans Anders ;-)”

Het doel van een behandeling van overspanning is immers om prettig te leven en prettig te werken. Laten we dan in ieder geval werken aan het geen waar we aan willen werken.

volgende (02) >>>

Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.