Waarden om mee te focussen


=1. Eindwaarden (Waar gaat het uiteindelijk om?)
=> 2. Instrumentele Waarden (Welke aanpak past het best bij mij?)
==> 3. Aktie-Werkwoorden (Welke stappen passen bij mij)

the Quick Version
Naar aanleiding van de gegevens uit de Rokeach Value Survey, kunnen we een onderzoekje doen naar kernwaarden. Het helpt je om jezelf te focussen op de dingen die er uiteindelijk werkelijk toe doen. Want in tijden van extra stress zijn we allemaal snel afgeleid en zijn we bijna allemaal volautomatisch dingen aan het doen, meer omdat we er toevallig tegenaan liepen dan dat we iets constructief aan het afmaken zijn…


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

Waarden om mee te focussen

Dus -juist om jezelf te ‘focussen’ vraag jezelf eens af: “Wie ben jij ‘in de kern’?” Dat bedoel ik absoluut niet zweverig maar ik wil de waan van de dag een beetje voorkomen. Welke dingen zijn uiteindelijk telkens weer belangrijk voor jou?

Met de Rokeach Value Survey is onderzoek gedaan onder een groot aantal mensen om uit te zoeken welke woorden (en dus welke waarden) veel voorkomen. Kies daar eens uit wat jij voor jezelf herkent. Of vul je eigen woorden aan.


Eind-waarden

Allereerst de zogenaamde Terminal values, de eind-waarden.
Wat is voor jou het ‘hoogst haalbare’ en belangrijkste in het leven?
Mensen die wel eens iemand met een ernstige ziekte in hun omgeving hebben gehad, die willen nog wel eens schrikken van die term “terminaal”. Maar toch is dat eigenlijk best een aardige leidraad.

Deze oorspronkelijk Boeddhistische gedachte kom je ook tegen in bijvoorbeeld nummers van de Dijk of van Youp van ’t Hek:“Hoe zou jij vandaag jouw leven leven als je wist dat dit jouw laatste dag was?” Wat is dan (uiteindelijk) werkelijk belangrijk in jouw leven?
Dat zijn jouw ‘eind-waarden’? Kies er één, maximaal twee.


Instrumentele Waarden

Vervolgens kijken we hier naar de zogenaamde ‘Instrumentele Waarden
Wie wil jij zijn om dat hoogst haalbare te bereiken? Wat zijn manieren van doen die bij jou passen? Waar de één meer is van het aanpakken en het zelf doen is, is de volgende meer van het uitvoeren of juist van het creatief bedenken. Dus als we die eindwaarden belangrijk willen maken in ons leven: Wat is dan een aanpak die bij jouw past?
Dat is jouw ‘Instrumentele Waarden’? Kies er één, maximaal twee.


Drie Actie-Werkwoorden

En als laatste: Selecteer 3 werkwoorden uit een hele rij met zogenaamde actie-werkwoorden. Niets gebeurt vanzelf. Alles dat jij wilt laten gebeuren heeft acties nodig. Daar moet werk voor verzet en graag een beetje strategisch zodat je jezelf niet al te hard tegen werkt.
Want een balletje rolt nooit omhoog als ik het loslaat. Sterker nog:  als het niet wegzakt in het moeras dan rolt het weg naar beneden.

Als ik dingen wil laten gebeuren dan zal ik daar actief iets voor moeten doen of laten. Je kan het zien als de missie van jezelf. Een missie is een proces naar een doel in de toekomst (niet te verwarren met visie). Een missie bestaat dus uit acties en kan je dus samenvatten met actiewerkwoorden.

Selecteer de 3 werkwoorden uit de onderstaande lijst die voor jou het méést prikkelend, inspirerend of uitdagend zijn en tegelijkertijd de kern van jou als mens weerspiegelen. Uiteraard zijn dit suggesties en bestaan er veel meer werkwoorden die ook gekozen hadden kunnen worden (en als je goeie aanvullingen hebt, dan hou ik me altijd aanbevolen).

Kijk eens naar onderstaand formulier of het je inspireert om jouw waarden serieus te nemen. Ik zal je er graag bij helpen.


Formulier


Huiswerk:

Je kan deze antwoorden naar mij toe sturen zodat we het er eens samen over kunnen hebben. Het kan helpen om jouw acties wat uit te lijnen bij jouw projecten en plannen.
Kijk misschien ook nog eens naar (Self-)Mananagement: Missie – Visie – Strategie – Resources – To DO’s


Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

Advertentie

Eén reactie op “Waarden om mee te focussen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: