Afgunst, is dat wel hetzelfde als jaloezie? Of verdient het aparte aandacht?


the Quick Version
Question: Afgunst en jaloezie is voor veel mensen ook ongeveer het zelfde… Maar is dat zo?
Answer: De woorden “jaloezie” en “afgunstig” worden in Nederland vaak behoorlijk door elkaar gebruikt.
Afgunst zit niet zozeer in de hoek van angst of verdriet maar eerder in de hoek van “ad gredere” (de Latijnse basis van het woord agressie) je wilt iets terugwinnen. Je wilt het evenwicht terugwinnen. “Als ik het niet kan krijgen dan wil ik eigenlijk ook niet dat jij het hebt.” Dat is iets anders en heeft ook iets anders nodig dan jaloezie, dat zich meestal eerder in de hoek van angst bevindt.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

Afgunst, is dat wel hetzelfde als jaloezie?

Afgunst ontstaat al gauw wanneer je het idee hebt dat jou iets wordt onthouden omdat iemand anders dat krijgt.
…en inderdaad, als we het hebben over afgunst in liefdesrelaties dan zie je vaak dat iemand al de woede en het venijn projecteert op de derde die wèl krijgt (of lijkt te krijgen) wat jij wilde hebben.

Overigens is dat meestal een behoorlijk heilloze strategie om te krijgen wat jij graag had willen hebben (zie: Jaloezie is iets om serieus te nemen). Waarschijnlijk was je verder gekomen als je jouw partner had gevraagd hoe je het voor hem of haar aantrekkelijker had kunnen maken om die tijd en aandacht meer aan jou te besteden, maar dat is weer een ander verhaal.

De reden dat jaloezie wordt omgebogen in de richting van afgunst, die ligt vaak in het gegeven dat jaloezie zo vervelend kwetsbaar voelt. De angst dat je iets niet zult krijgen, het toegeven aan jezelf dat je de behoefte hebt aan iets, dat zijn kwetsbare emoties. Wanneer je dan in de aanval gaat en kiest voor afgunst in plaats van jaloezie, dan voel je jezelf vaak sterker, bozer agressiever. Dus daarom gaan mensen vaak liever aanvallen en degene bevechten die weg lijkt te lopen met hetgeen jij had willen hebben.

Dan zijn we zelfs bereid om mis te lopen waar we dus jaloers over waren, maar omdat de ander het ook niet heeft is er ‘gelijkwaardigheid’ en kunnen we ons goed voelen over onze positie (ook al voelen we ons waarschijnlijk niet zo goed over ons gedrag).
Je kan natuurlijk ook kiezen om gewoon alleen de jaloezie te voelen.


Jouw jaloezie is JOUW gevoel

Want dat is natuurlijk wel jouw gevoel. Een onprettig gevoel, dat iets zegt over jouw behoeften, dat je richting kan geven. Dus natuurlijk kan je proberen om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Je kunt ook voor dat gevoel kiezen als zijnde jouw gevoel. Voel het in je buik, voel het in je handen en voel het in je adem en doe er vervolgens iets mee in plaats van dat je er iets aan probeert te doen!

meer calorieën er in en meer calorieën er uit

Eet een bak chocolade-ijs of een steak roomsaus, en ga vervolgens joggen om al die calorieën er weer af te krijgen. Voel hoe je jouw behoeften misschien probeert weg te eten en dan voel je het gevoel. Vecht er niet tegen want het is jouw gevoel. Als je tegen jouw jaloezie vecht dan vecht je tegen jezelf. Zet het niet om in actie door zekerheid te zoeken of wraak te willen nemen en jouw partner ook zo’n soort gevoel te geven. Maar, zoals the Amerikanen zeggen: “OWN it!”

En iets anders is: SHARE it!
Jaloezie is een gevoel dat heel lastig leeft in het daglicht. Als jaloeie zichtbaar wordt dan begint het te ‘verdampen’. Wanneer ik hardop uitspreek dat ik jaloers ben en dat dit mijn gevoel is, dan is het makkelijker om naar het gevoel te kijken zonder er iets mee te hoeven doen, dan kan je het er over hebben met anderen die het ook wel herkennen in hun leven. Dan geef je het makkelijker de tijd om dat gevoel te laten verdampen zonder dat je probeert om de oorzaken van de jaloezie op te heffen, of zonder te proberen om de angst weg te nemen, door te controleren en checken bijvoorbeeld.

SURF it! 
Soms krijgen we meer zelfwaarde doordat we de moeite nemen om te surfen op het gevoel en zo het gevoel eigen maken. Alle ge-“therapeuter” of alle gebruik om een dergelijk lastig gevoel niet te hoeven voelen lijkt dan eigenlijk alleen maar contraproductief. Als je jaloezie aan jouw emotionele rijkdom toevoegt zonder almaar achter dat gevoel aan te hoeven lopen, dan blijk je soms ineens rijker en sterker dan gedacht doordat je stopt om tegen jezelf te vechten. Met de techniek van het gevoelssurfen voel je dat ook deze emotie een golf is waarvoor je jezelf strak kunt houden om de klap op te vangen.. je kunt ook de golf voelen en voorbij voelen gaan.


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: