Mathieu Weggeman over management versus professionaliteit – burnout


the Quick Version
west-coaching-mathieu-weggeman-burnoutDeze post is speciaal bedoeld voor alle controle-gerichte managers die professionals managen (welkom in de jaren ’80) of voor de professionals die dat mogen meemaken. Luister, kijk en huiver 😉 en leer alsjeblieft over het bestaan van het DELLE-principe, over het uitgelokte “meestribbelen”, over energie lekkage in organisaties versus flow, over de gevolgen van clean desk-work, van consultants en facilitair bedrijf (en creatieve oplossingen), over het effecten van wantrouwen en vertrouwen en vinkvee, over motivatie en managers, over staffuncties, groepsplan-constructie en onzekerheidsreductie. Het belang van luisteren maar ook van output-duidelijkheid en assertiviteit wordt duidelijk uiteengezet.


Wat zegt ie dan? Lees:

the Longer Version

Mathieu Weggeman: management vs. professionaliteit – burnout profylaxe

Mathieu Weggeman is een vooraanstaand bedrijfsadviseur die met verbazende helderheid vertelt wat er aan de hand is in veel grote bedrijven (hoewel er een behoorlijke kans is dat de doelgroep dit niet leest of dat zij niet het gevoel hebben dat zij zich aangesproken zouden mogen voelen…)

OK ik ben niet zo vaak onder de indruk van managers en vaak nog veel minder van management consultants. Natuurlijk zijn er dingen die gemeten kunnen worden om een idee te krijgen van de voortgang van het productieproces groei van de organisatie. Zeker na wat ik aan den lijve in Centrum Maliebaan heb mee mogen maken (en dat het management dat destijds niet wenste te luisteren uiteindelijk heeft gezorgd voor het failliet dat maakt ik zou willen dat Mathieu daar was langsgekomen). Zeker ook daarom vind ik het een enorme verademing om te zien dat er iemand met het professioneel formaat als Mathieu Weggeman heel helder en met humor vertelt over de inhoud van zijn werk.

Hij heeft het over het belang van de collectieve ambitie en oog voor de raison d’ètre van de organisatie door het management stijl die durft te ondersteunen in plaats van al die gerichtheid op controleren. Ik weet natuurlijk niet of het daadwerkelijk iets zal veranderen als je jouw manager de URL van deze pagina stuurt, ook als is het ècht mijn bedoeling om managers te ondersteunen in hun werk. Maar dan is het minstens ook heilzaam voor de mensen die dreigen af te branden door een management-stijl op hun werkplek. Deze twee youtubes geven je ook daadwerkelijk een bruikbare ‘feeling’ voor de manier waarop je met deze managementstijl om zou kunnen gaan.

Verder is bekend dat humor ook best belangrijk voor het herstel van overspanning en burnout dus alleen daarom zijn deze youtubes heilzaam. Om een ideetje te geven: hij raadt mensen een BOHICA-houding aan (Bend Over Here It Comes Again) en doet meer concrete uitspraken die je kunnen helpen om ermee om te gaan (waarbij het Duitse DELLE-principe mij persoonlijk bijna om deed vallen van het lachen). Dat had ik moeten horen destijds…


Youtubes

Zie hieronder de korte versie
of op de URL: www.youtube.com/watch?v=_SD4W4xOf-k

Mathieu Weggeman – Onzichtbaar Leiderschap – DenkProducties


Of voor de mensen die iets meer willen weten of voor mensen die verder willen lachen (ook al zit er enige redundantie in) die kunnen ook hieronder kijken of kijken op de URL: www.youtube.com/watch?v=3JHdgZsqqVE

Mathieu Weggeman – HR-festival “Toekomst”


De 5 F’s (naar aanleiding van)

En mocht je naar aanleiding van deze laatste youtube geïnteresseerd zijn in “de five F’s” die gelden voor de architectuur van een organisatie (strategie, executie, structuur, cultuur en prestatie). Het zijn:

  • focused
  • fast execution,
  • flexible structure,
  • friendly culture and
  • fit performance.

And if you get it right, you also get the sixth F for free – fun.


Speciaal voor het Management

Natuurlijk wordt hier een managementstijl goed op de hak genomen. En natuurlijk is dat ook een beetje populistisch om vooral negatieve kritiek te hebben zonder aandacht te schenken aan positieve oplossingen. Natuurlijk is het populair en leuk om te kijken, geeft het media aandacht -dat zien we in de politiek- maar toch geloof ik dat er ook positieve antwoorden in staan.
Denk inderdaad na over de toekomst (van Nederland) en vertaal dat naar output (vergeet het kwaliteitsniveau niet te noemen. Bepaal wat goed werk is (en leg uit waarom) en vooral: geef een idee waar naartoe gewerkt kan worden in plaats van voeding van alle staf en het stagneren van processen om ze meetbaar te maken. Voorkom papieren plafonds doordat je mensen tegen komt en spreekt (en misschien niet te alleen in de lift) zonder dat er nodeloos gepraat wordt.
Het gaat niet om de exceltaartjes of de powerpoint monologen maar om dialoog, multiloog zelfs, gericht op productiviteit van een verschil in de wereld, een ervaren verschil voor de klant (dus betrek de klant bij de communicatie). Maak (in intervisie en -klinische- les) de informatie binnen het bedrijf beschikbaar onder professionals, en introduceer nieuwe relevante informatie (supervisie). En voor zover je de nodeloze middenmanagers niet hebt laten gaan of hebt ingezet voor nuttige taken, instrueer ze of voldoende hittereflectie… en produceer niet te veel nodeloze hitte, noise of richtingwisselingen.


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: