Wat Patricia #Paay betekent voor Nederland


the Quick Version

Patricia PaayDat het openbaar Ministerie niet is geïnteresseerd in de #laPaay-zaak is m.i. diep triest voor onze rechtstaat, diep triest voor Nederland. Het laat zien hoe up-to-date ons politie-apparaat is (not!) waar aan alle kanten wordt geroepen om nieuwe bevoegdheden om nog meer te kunnen ingrijpen? Laten we liever eens kijken naar de capaciteiten… Wat gebeurt er met de mogelijkheden die er al zijn?


Meer weten? Lees:

the Longer Version

Wat Patricia Paay betekent voor Nederland

Wat er gebeurt op het politiebureau anno 2017 als een BN-er

Patricia: “Hier hebt u mijn telefoon” (voor onderzoek)
– antwoord: “Nee dat hoeft niet, doe er maar een ander sim-kaartje in”

Ik vind dat dubbel zo triest omdat dit m.i. niet alleen gaat over de privacy van Patricia maar überhaupt over de open-mindedness in de Nederlandse media en de persoonlijke vrijheid van kinksters.


Het effect van schaamte

We leggen de schaamte graag bij Patricia, terwijl ik eigenlijk denk dat we ons zouden mogen schamen over ons Nederlands enthousiasme om haar te veroordelen. Schaamte is één van de heftigste gevoelens die je kan meemaken en is in ons brein gerelateerd aan pijn.

Het effect van Schaamte: het gevoel “kan ik ergens in een put zakken: je wilt dood.
Je wilt de ramen dicht en jezelf opsluiten in het huis. Je durft niet alleen te zijn (en niet samen te zijn met anderen).”

Dat zien we aan de reactie van la Paay bij Jinek…
En dat ben ik niet met haar eens.
Wat mij betreft gaat la Paay de geschiedenis in als iemand die van seks durft te genieten, ook als BN-er. Die plek had ze al met haar presentatie en haar levenskeuzen en die heeft zo nog steeds. Ik zie haar als iemand die het lef heeft om te genieten en van zich te laten genieten, als iemand die openminded is, als iemand waar een hoop veroordelende mensen nog wat van kunnen leren.

Ik snap dat ze het gevoel heeft dat men alleen maar naar haar zal kijken met de bril van veroordeling. Maar ik hoop dat ze de kracht heeft om zichzelf in de positie te zetten van voorvechter van de bescherming van privacy van mensen die het lef hebben om seksualiteit te durven hebben. Nee, je kunt dit niet ‘ongebeurd’ laten worden. Je kan er maximaal iets van maken.
En ik hoop dat er meer mensen zijn die respect hebben voor haar strijd voor respect voor mensen die een iets andere levensstijl hebben.

liever een eigen stijl dan géén stijl!


Barbaars veroordelen?

De openbare veroordeling van Patricia maakt een dynamiek los in onze maatschappij die ineens een hele rare barbaarsheid laat zien. Waarom menen mensen het recht te hebben om haar huis met eieren te bekogelen? Omdat zij van seks durft te genieten? Is dat omdat het zo lekker is om mensen te discrimineren omdat zij een andere seksualiteit hebben? Waarom is dat zo belangrijk voor de eiergooiers?
Wat denken de mensen die haar niet meer willen boeken? Wat menen zij te zien? Als je erover dacht om haar uit te nodigen dan was dat waarschijnlijk omdat je een sexy vrouw wilde als presentatrice. Maar nu blijkt dat een sexy vrouw ook daadwerkelijk seks heeft, nou willen we dat ineens niet meer? Wat voor vreemde hypocrisie is dat? Waar staat die manier van denken voor?


Respect voor verschil

Ik hoop vooral dat we Patricia gaan onthouden voor haar reactie bij Jinek:

“iedereen doet wel eens iets geks…”

En dat we dat met z’n allen onthouden. Want of we nou houden van voeding met andere etensgeurtjes, of we geloven in een andere God, of we nou een andere vorm van seks tussen de lakens, of een vorm van seks die zich vooral buiten de lakens afspeelt… We doen allemaal wel wat geks. En als we elkaar die gekte nou gewoon gunnen en als we respect hebben voor elkaars verschillen, dan kunnen we elkaar vervolgens aanspreken op het respect dat we hebben voor de verschillen.
Want wat mij betreft staat Nederland juist vooral voor het respect voor de verschillen.

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: