Geeft nieuw onderzoek nieuws voor ademtherapie?


the Quick Version
Nou wisten we dat natuurlijk al een poos maar ook nieuw onderzoek laat weer zien dat er een sterke relatie bestaat tussen onze emoties en ons adempatroon.
Neusademen is gezond maar het heeft ook belangrijke gevolgen voor ademtherapie.
Recent onderzoek* (2016) laat helder zien hoe belangrijk het om door de neus te ademen als je dingen wilt herinneren of emotionele dingen wilt (h)erkennen.


Lees meer:

the Longer Version

link: Rhythm of Breathing Affects Memory and Fear

Geeft nieuw onderzoek nieuws voor ademtherapie?

Natuurlijk blijkt er een verschil tussen neus ademen en mondademen. Ademen met de neus in plaats van met de mond geeft echt een heleboel positieve effecten. We wisten al dat het daarbij gaat om het schoon, warm en vochtig maken van de lucht die we inademen. Wat nieuwer onderzoek (ook alweer decennia) laat zien is dat meetbaar is dat in de neusholtes NO (stikstofoxide) wordt gemaakt. Dit helpt het immuunsysteem bij het opruimen van bacteriën, niet alleen in de neus zelf maar dus tot ook diep in de longen.

We wisten daarvoor al van de weerstandsmetingen dat neusademen een betere adembeweging van het middenrif mogelijk maakt zodat de adembeweging rustiger verloopt. Neusademen heeft ook een rustgevende uitwerking op ons autonome zenuwstelsel zodat we eerder toekomen aan weefselherstel en minder in de activiteit blijven hangen. Een rustiger adembeweging met het middenrif heeft ook een rustgevende uitwerking op het hart en een verbetering van de circulatie en daarmee een verbetering van de bloeddruk, het heeft een positieve uitwerking op de organen in de buik, onder het middenrif die door de adem gemasseerd worden. Ademen met het middenrif (diafragmaal ademen) maakt dat zuurstof opname beter gebeurt in de longen wat ook belangrijk is voor ons gevoel van energie in ons lichaam (ademoefeningen kunnen zonder gebruik van extra drugs een gevoel van extra energie geven). Verder maakt een rustige diafragmale ademhaling het CO2-evenwicht beter bewaard blijft.
De adem reageert namelijk ook nog eens een keertje als eerste op verzuring in het lichaam. We proberen bij een zuuraanval (bijvoorbeeld door explosieve training -melkzuur-) als eerste in evenwicht te blijven door extra afgifte van koolzuur (CO2), wat ons dus minder zuur achter laat.

Het ademen is overigens een tijd lang als onbelangrijk weggezet door psychologiserende collega’s maar we wisten al vanuit de behandel-ervaring dat een diep-diafragmaal adempatroon enorm behulpzaam is bij het opvangen van hyperventilatie- of paniekaanval problematiek (dat betekent niet dat altijd alle paniek met een CO2-disbalans in het bloed zou moeten samenhangen…

Dit is belangrijk is voor het voorkomen van hyperventilatie. Véél belangrijker dan de zuurstof waar veel esoterische ademtherapieën hun mond vol over hebben omdat dat zo lekker technisch klinkt… “een overschot aan levensenergie” (zuurstof speelt eigenlijk niet zo’n grote rol bij paniekaanvallen, ook al heb je dan sterk het gevoel dat je ècht onvoldoende lucht krijgt. Een verstoorde CO2-balans geeft namelijk wel een sterke ademprikkel -benauwdheidsgevoel en soms inderdaad ook heel directe angsten-)


Nieuw is…

Maar nu heeft nauwkeurig onderzoek dat eerder gewoon technisch nog niet gedaan kon worden, laten zien dat de (h)erkenning van emoties van angst sneller gebeurt tijdens de inademing door de neus.
Dat is iets dat handig is voor het (h)erkennen van angsten in ademtherapie en dat waarschijnlijk ook de relatie “angst” : “snelle hoge adem” onderstreept (twee kanten op). Enerzijds zullen situaties als angstiger herkenbaar zijn als ik door mijn neus inadem (een mogelijke reden waarom chronisch angstige mensen vaak meer de neiging hebben om door de mond te ademen) anderzijds zullen (zegt Christina Zelano van de Northwestern University Feinberg School of Medicine) we in accuut angstige situaties waarschijnlijk adequater en sneller reageren als we meer door de neus (in)ademen… de automatische en biologische reactie op angstige situaties. En dat de inademing met de neus de neuronen, niet alleen in de olfactory cortex, maar ook van de amygdala en de hippocampus, eigenlijk het hele limbisch systeem duidelijk activeert.


Samenvattend?

Niet zoveel nieuws onder de zon. Het is opnieuw een bevestiging van wat we in de ademtherapie al jaren weten: Neusademen is ont-zet-tend belangrijk. Niet alleen voor onze biologie, ook voor onze ‘emologie’… voor de samenhang tussen ons begrip en onze logica.
Het helpt enerzijds om een beter begrip te hebben voor ons gevoel en het helpt ons anderzijds om zonder veel externe chemotruuks ons brein een beetje in de hand te krijgen (als we tenminste de tijd nemen om te oefenen…)

 

https://youtu.be/1KNn0NYjMWg


P.S.

Mogelijk vind je het ook interessant om nog andere dingen te lezen? Ik ben er niet onverdeeld enthousiast over maar er zitten zeker interessante gedachten tussen:


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: