De 4 niveaus (de 8 C’s) van Integrative Couple Coaching #lijstjes


the Quick Version
sneakers and heels In het afstemmen van een koppel (en let wel: ik zeg niet “de communicatie van een koppel”) kunnen de 8 C’s van de Integrative Couple Coaching van nut zijn om verschillen te overbruggen.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

De 4 niveaus van Integrative Couple Coaching

Een “couple” is bij de ICC niet persé “een man en een vrouw”. Dat is een verouderd beeld van “koppel”. Twee mannen, twee vrouwen, een veranderend geslacht, of drie mensen, vier…
Mensen die samen een koppel willen zijn,
die zijn een koppel.

Duidelijk zal zijn dat mensen juist voor Couple Coaching komen als het even allemaal wat minder compatible voelt in de relatie… Dat overkomt relaties nou eenmaal af-en-toe en daar hoef je dus ook niet het gevoel door te krijgen dat het allemaal niet de moeite waard is omdat het niet vanzelf gaat… Soms moet je er samen even wat moeite in stoppen om de waarde opnieuw te creëren. Soms moet je de oude basis afsluiten om een nieuwe relatie aan te kunnen gaan.
Je hoeft als partners niet hetzelfde te zijn maar het is wel goed om respect te hebben voor de verschillen. En het is meestal wel zaak dat je in actie komt als koppel want anders kom je als koppel in de

verwij

dering

t-sfeer


Rijtjes

Er zijn veel rijtjes in omloop voor de aanpak van relatie-issues. En ach, ze helpen om dingen samen handiger aan te pakken dus daar is wat mij betreft niet zo veel mis mee. Wat ik wel jammer vind is dat vaak in dat soort lijstjes de acties zelf en de voorwaarden voor acties vaak nogal door elkaar zijn gehaald. Dat maakt het lastiger om te weten WAT je nou eigenlijk moet doen, maar vooral HOE je het moet doen (denk aan Sinek*) en WAAROM…

de vier C’s van Dan Sullivan*
1 Commitment
2 Courage
3 Capability
4 Confidence

Omdat ik alliteraties vaak wel kan waarderen was ik gecharmeerd van de vier C’s van Dan Sullivan* (Commitment, Courage, Capability, Confidence) die zinvol zijn in het coachen van professionals en maar die zich ook heel aardig laat vertalen naar het vinden van koppel-oplossingen als er relatie-issues zijn ontstaan. Want ook relatieproblemen vragen om het aanleren van nieuw gedrag, nieuwe samenwerking.

 the 8 C’s in Integrative Couple Coaching (ICC)
Emotional Fundament Actions (..)
I Commitment Constructive Choice WHY
II Curiosity Creative Conversation HOW
III Courage (& Circumstances) Capability training WHAT
IV Confidence Celebrate how?

Laten we ze voor alle duidelijkheid even kort langs lopen:


I – Commitment and Constructive Choice

Deze stap wordt vaak overgeslagen maar in ICC starten we met Commitment vóór Communicatie. Waar veel mensen gelijk beginnen aan het ‘verbeteren’ van communicatie, zie je regelmatig dat mensen met zo’n verbeterde communicatie er vooral beter in worden om elkaar met beter geformuleerde zinnetjes de poten onder de stoel uit te zagen.
Wanneer je begin om te zoeken naar een (voor beiden) positief geformuleerd doel waar beiden op in willen tekenen en je legt ook uit waarom Commitment naar elkaar belangrijk is voor beiden (NB veiligheid!) dan maak je een keuze. Dan leg je een basis waarmee de communicatie vaak automatisch al beter verloopt.
Een afgesproken duur van commitment ook, geen ideaal-praat maar realisme. Niet tot in de eeuwigheid maar voor een samen overeengekomen duur, die voor beide haalbaar voelt. Dat zal in het begin eerder een periode van dagen of weken zijn dan dat we het over maanden of zelfs jaren zouden gaan hebben.
In Couple Coaching is het belangrijk dat je niet de verantwoordelijkheid voor verandering naar de partner toe kaatst (schuld-ping-pong) maar dat je samen besluit deze te nemen (en geven).
Voorbeeld kan zijn: “we willen de komende twee weken een spannend koppel zijn”, “We willen de komende maand een koppel zijn dat tot rust komt” of “We willen tot de uitslagen binnen zijn een steunend koppel zijn”


II – Curiosity and Creative Conversation

Vanuit een zekerheid dat je samen aan het werken bent (vanuit stap I) kan je vervolgens proberen om op nieuwe oplossingen te gaan vinden. Daarbij kan je leren van de oude oplossingen en zoeken naar elementen die goed gewerkt hebben. Maar waarschijnlijk zijn er wel nieuwe dingen nodig en het is goed als het mensen lukt om daar nieuwsgierig naar te zijn. Oplossingen die recht doen aan jullie situatie maar vooral aan jullie mogelijkheden om de situatie te verbeteren.

Simpele oplossingen voor ingewikkelde problemen geven meestal nieuwe, nog ingewikkelder, problemen

Creative conversations zijn niet probleem gericht maar oplossingsgericht. Een korte evaluatie van het probleem is de start van de conversatie maar als vooral over de moeilijkheid van het probleem wordt geconverseerd dan zal er waarschijnlijk weinig nieuws.
Voorbeelden kunnen zijn: “We gaan wat duidelijker zijn in het grenzen aangeven”, “We gaan oefenen in het praten over echte gevoelens en niet de dingen die we bedenken te voelen” of “We gaan op deze manier oefenen in een nieuwe manier van seksualiteit.”


III – finding Courage & Circumstances during Capability training

Eigenlijk altijd vragen nieuwe oplossingen ook nieuwe vaardigheden in nieuwe omstandigheden. Daar kan je uren over praten maar het vereist uiteindelijk de moed om nieuwe dingen te gaan doen, nieuwe situaties op te zoeken.
Laten we helder zijn dat is eng. Daarom is ook de moed nodig om dingen te doen die je in het creatieve proces bedacht had. Als je die moed niet verzameld dan zie je vaak allerhande soorten van uitstelgedrag. Dat we “wel weten dat we iets zouden moeten doen maar dat het er telkens niet van komt.”
En zeker: daar heb je het commitment nodig (uit stap I) en een goed plan van aanpak, een goed stappenplan (uit stap II). Dat maakt dat je ook doorgaat met oefenen als er dingen mis zullen gaan (en er zullen dingen mis gaan).
Het is telkens de combinatie van een bepaalde vaardigheden (Capabilities) in bepaalde situaties (Circumstances) en het is goed om die telkens in relatie tot elkaar te blijven zien.
Je zal bijvoorbeeld situaties opzoeken die het lastiger maken om te blijven doen wat jullie hadden afgesproken, of het zou kunnen zijn dat je juist besluiten om bepaalde dingen even een tijdje buiten te sluiten om dingen rust te geven.


IV – Confidence and Celebrate it

Maar als je nieuw gedrag vol houdt (uit stap III) ontstaat gaandeweg het zelfvertrouwen dat je dingen zult kunnen in nieuwe situaties. Het begint vertrouwd te raken en het kan wel handig zijn om die stap toch even apart te vieren. Sommige mensen met veel perfectionisme hebben wel eens de neiging om het allemaal maar gelijk ‘normaal’ te vinden wat ze net geleerd hebben en daardoor leren mensen ook niet zo goed dat zij nieuwe dingen kunnen leren. Daarom raad ik altijd aan om niet alleen te genieten van het zelfvertrouwen maar echt een beetje te vieren dat jullie deze nieuwe stap in jullie relatie gezet hebben.
Eenmaal aangeland op dit niveau zie je ook vaak dat er nieuwe wensen, nieuwe uitdagingen ontstaan.
Een punt van aandacht is dat het vieren ook leuk is voor alle mensen die het koppel vormen.


aaaaand Back to I

Samen kan je dan commitment ontwikkelen voor een volgende stap, en weer een volgende en nog weer eentje.
Dit is een groeispiraal die je samen aan kunt gaan in een relatie (of een ander samenwerkingsverband) en het helpt jullie om vertrouwen te krijgen in het proces op zich.
Door samen ook meer helderheid te hebben over de vraag waar jullie samen mee bezig zijn kan je de onderlinge acties ook beter op elkaar afstemmen.
Door samen een spiraal te maken waarin je steeds dezelfde stappen op steeds een hoger niveau kunt zetten.
Ik zeg regelmatig: “het draait om de afstemming”:

Als gezegd is dit model ook te gebruiken voor grotere samenwerkings-verbanden. Het kan een nuttige manier van werken zijn voor teambuilding op een andere manier en niet iedere keer hetzelfde.

Één plus één is drie… of slechts een half.. afhankelijk van de samenwerking tussen de één en de ander(en)

Laat me jullie helpen met het doen van de stappen die nodig zijn om de (werk)relatie te verversen.

Hans


Ook wel leuk om te lezen:

Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.