Ikigai: een Japans idee over werk, dat gezondheid, geluk en geld brengt


the Quick Version
Mensen die aan een verslaving werken en ook mensen die hun kink in hun leven willen integreren die komen nog wel eens een heroriëntatie moment in hun leven tegen. Dat kan soms gevolgen hebben voor de manier waarop ze wonen, de manier waarop ze relaties aangaan en soms ook voor de manier van werken.
Wanneer ik mensen op dat punt help dan maak ik regelmatig gebruik van het concept: “ikigai”… een term die gezondheid, vervulling, en verdiensten bij elkaar brengt.


Hoe dan? Lees:

De vier vragen die jou naar ‘jouw persoonlijk ikigai’ kunnen leiden zijn twee vragen die meer gaan over jou dan over de wereld, en twee vragen die meer gaan over de wereld dan over jou. En aan jou de opdracht om die twee polen met elkaar te verbinden.

the Longer Version

Ikigai: een Japans idee over werk, dat gezondheid, geluk en geld brengt

Er is een spreekwoord in Japan dat zegt:

macht, roem en geld zijn nullen…
gezondheid is de één die er vóór staat!

Dus laten we dan inderdaad eens kijken naar dat land want de mensen die daar wonen die worden best oud. Ze lijken wel iets handig aan te pakken als het gaat over gezondheid. Behalve hun vetarme en kleurrijke voedsel (denk aan de anthocyanen in de paarse zoete aardappel), hun manier van eten: “hara hachi bu” (wat betekent dat je de maag maar tot 80% vult), hun karate en tai chi-oefeningen op het werk, is er nog een ander aspect wat mogelijk bijdraagt aan de hoge leeftijden die daar bereikt worden.
Gezondheid wordt in Japan ook verbonden met de manier van werken, verbonden met de manier waarop je jezelf verbindt met anderen. Daarbij is geld er vooral een uiting van het feit dat je het -voor jou en de wereld- ‘goede werk’ aan het doen bent.

Vanuit een land met zo’n beetje de oudste bevolkingsgroepen in de wereld wordt “ikigai” aangeraden als een manier om langer èn beter te leven.


Wat is ‘Ikigai’?

Er is geen goede Nederlandse vertaling voor. Dus laten we even stil staan bij “ikigai” en kijken wat we er in onze cultuur van kunnen leren. Het lijkt een samentrekking van de Japanse woorden “ikiru” (dat “leven” betekent) en “kai” (dat je zou kunnen vertalen met “de realisatie van wat men hoopt”).
Je kunt in “kai” ook het woord “Gai” herkennen dat “schelp” betekent (bepaalde schelpen waren een betaalmethode waar in de Heian-periode soms veel waarde aan werd toegekend). Die dubbele betekenis van “kai” weerspiegelt ook precies de gedachte dat het best waarschijnlijk is dat je een redelijk loon zal verdienen als je in jouw leven werk doet waar je goed in bent en werk doet dat gewaardeerd wordt door de wereld om je heen.

“Ikigai”, de samenvoeging van deze concepten zou je dus kunnen vertalen als: “een waardevolle reden om te leven”, “een doel in het leven waar je aan werkt en mee verdient”. Ik gebruik hier gewoon verder de Japanse term omdat ik denk dat het een goed idee is om één woord te hebben voor dit belangrijke concept.


Vier vragen voor jouw persoonlijk ikigai

Wanneer ik het heb over jouw persoonlijk ikigai dan kom je al snel uit op de vraag “Waar vind ik mijn persoonlijk ikigai?”. Het volgende matrixje helpt daarover na te denken. We komen in onze cultuur vaak niet veel verder dan de oppervlakkige vragen over jou en over de wereld “Waar ben jij goed in?” en “Waarvoor kan jij betaald worden?” Dan gaan we vervolgens hard aan de slag in die richting een poosje later zitten we in een burn-out omdat we niet krijgen om gelukkig te worden op ons werk. Ikigai graaft net een stapje verder door met de vragen: “Waar houd je van om te doen?” en “Wat heeft de wereld van jou nodig?”.

wereld jij
oppervlakkig “Waarvoor kan jij betaald worden?” “Waar ben je goed in?”
onderliggend “Wat heeft de wereld van jou nodig?” “Waar houd je van om te doen?”
Itaikkan:
“een gevoel van eenheid met, of inzet voor een groep of rol”
jiko jitsugen
“zelfrealisatie”

Dat zijn vier richtingen van denken die elkaar beïnvloeden en aan elkaar trekken. Zoals vaker is er niet één slim snel antwoordje, is er niet een simpele quick-fix voor levensgeluk en gezondheid. Het is aan jou om erover na te denken waar jij de antwoorden op deze vier vragen in jouw persoonlijk evenwicht brengt tot elkaar. En zo zal ook het denken over deze vier gebieden een manier zijn om jouw persoonlijk ikigai (weer) te laten ontstaan. -Want soms ben je het door levenservaringen even kwijtgeraakt-

Dit is niet per sé een lineair proces, dat heeft meestal echt wat tijd en ervaring nodig. Je zal dingen moeten doen en uitproberen om te kunnen voelen hoe het voor jou voelt en of het bij je past. Die herhaling om soms hetzelfde op verschillende manieren te proberen en dat ‘meanderen’ tussen verschillende werkwijzen of denkbeelden is eigenlijk bijna altijd iets dat herhaling, en dus vaak wel tijd nodig heeft. Het helpt vaak om iemand naast je te hebben die met je mee wil kijken.
Docenten benadrukken ook dat ikigai met de leeftijd zeer waarschijnlijk ook telkens iets zal veranderen. Waar je in je dertiger jaren bijna allemaal je werk ziet als een reden om te leven, in de buurt van je pensioen ben je er waarschijnlijk wel zo’n beetje klaar mee. Maar als jij je na je 65e niet (letterlijk) dood wilt vervelen, dan is het zaak om tijdig te gaan zoeken naar een nieuwe ikigai.

Want kijk eens naar het aantal ziekten dat kort op de pensionering ontstaat… misschien zijn we niet helemaal gemaakt om stil te zitten en in de wereld niets meer te betekenen.
In Okinawa is er niet eens een woord voor “pensioen”. Het respect voor de oudere mens en ook de werkzaamheden die iemand kan blijven doen is een sociaal aspect dat belangrijk is voor leeftijd. En ook het feit dat het vinden van jouw ikigai waarschijnlijk inhoudt dat je regelmatig nieuwe dingen zult oefenen, dat laat zien dat ikigai ook belangrijk is om de geest gezond te blijven houden.

De autonomie-gedachte van onze cultuur wordt door de Japanse leeftijden ook een beetje ‘im Frage’ gesteld. Er is daar natuurlijk veel meer een “wij” -manier van denken dan het Noord-Europeaanse denken “ik”-denken.
Mensen in Okinawa (een gebied waar mensen verhoudingsgewijs duidelijk ouder worden) vormen een zo genoemde “moai” om zich, een kleine groep van een stuk of 6 vrienden, die elkaar door het leven heen steunen als was het een soort extended family. En in die steun is het ook telkens weer vinden van (jouw) ikigai een leven lang belangrijk.

Advice from an ikigai master

Look at what’s in front of you
“Ikigai is not something grand or extraordinary. It’s something pretty matter-of-fact.”
Remember why it’s important
“It really does matter. If you have an ikigai, you probably won’t ever kill yourself, unless you lose it, and you’re probably going to have a better life, because you will have something you live for that’s key.
Consider why you do things
“I wrote about a guy who hates his boss, hates his work, and then comes home to his daughter clinging to his leg. That’s why he puts up with this; that’s his ikigai.”
Take time to decide
“You damn well better find work and love in a way that suits you. You damn well better be best friends with the person you choose as your spouse.”
Be wary of the individual pursuit of ikigai
“If you sleep around outside your marriage, you may find ikigai elsewhere in different people, but you’ve left a lot of human wreckage behind you.”
(Note Hans: een beetje een klassiek gekozen voorbeeld maar de boodschap klopt m.i.”)
Remember that it’s never fully secure
“Even if you are completely in love with your spouse, it’s always possible you wake up one morning and there is a note on your pillow saying ‘Goodbye’. Misfortune can happen to anybody, so ikigai is never completely secure.”
Re-examine your ikigai from time to time
“I make sure that, occasionally late at night, I’ll have a drink or two, not think about anything in front of me but just sit back and think about my life: How’s it going? What’s bothering me? What’s really going on now?” (ook hier ben ik het zonder meer eens met de boodschap… en de rol van alcohol bespreek ik graag in “de les van de fles”*)

Prof Gordon Mathews is the author of “What Makes Life Worth Living? How Japanese and Americans Make Sense of Their Worlds”


Een mogelijke les voor jouw toekomst

Als je daar over nadenkt dan is het zoeken naar jouw ikigai ook eigenlijk een zoektocht naar het antwoord op de vraag:

“Waar ga jij je mee verbinden zodat jij jouw leven meer de moeite waard maakt?”

Ikigai is daarmee ook meer een lifestyle-keuze met dagelijkse consequenties dan dat het een eenmalige oplossing is. Het is niet “zoiets vaag bovenaards” of “iets ‘enorm spiritueels’!”. Het is een beetje zinvolheid in jouw dagelijks leven. Het is de reden waarom je s’ochtends je bed uitkomt. Het is de reden waarom je van je leven mag genieten.

Als je deze vragen en deze vier richtingen iets meer uitdiept -in coaching-gesprekken bijvoorbeeld- dan kan je dat wel helpen om in ieder geval weer eens in de goeie richting te zoeken als je jouw leven aan het heroriënteren bent.

Als ik je daarbij kan helpen, dan hoor ik van je. Maar je kunt minstens eens je ogen laten dwalen over onderstaand tabelletje en eens kijken waar jij ‘aan haakt’, wat jouw aandacht trekt als zinvolle vraag…

Veel plezier, gezondheid, geld en geluk onderweg…
Hans

jij: capaciteit jij: voorkeur
waar je goed in bent waar je hart ligt
passie
bevredigend maar wat nutteloos leuk maar geen rijkdom
professie “ikigai” missie
comfortabel maar wat ‘leeg’ opwindende onzekerheid
roeping
waar je voor betaald wordt wat de wereld nodig heeft
wereld: materieel wereld: groei
Download:
ikigai - meditatie.jpg

Leesvoer:

Finding your ikigai: the Japanese secret to health and happiness, Tom Ough

Is this Japanese concept the secret to a long, happy, meaningful life?, Laura Oliver


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: