Ikigai: een Japans idee over werk, dat gezondheid, geluk en geld brengt


the Quick Version
Mensen die aan een verslaving werken en ook mensen die hun kink in hun leven willen integreren die komen nog wel eens een heroriëntatie moment in hun leven tegen. Dat kan soms gevolgen hebben voor de manier waarop ze wonen, de manier waarop ze relaties aangaan en soms ook voor de manier van werken.
Wanneer ik mensen op dat punt help dan maak ik regelmatig gebruik van het concept: “ikigai”… een term die gezondheid, vervulling, en verdiensten bij elkaar brengt.


Hoe dan? Lees:

De vier vragen die jou naar ‘jouw persoonlijk ikagai’ kunnen leiden zijn twee vragen die meer gaan over jou dan over de wereld, en twee vragen die meer gaan over de wereld dan over jou. En aan jou de opdracht om die twee polen met elkaar te verbinden.

the Longer Version

Ikigai: een Japans idee over werk, dat gezondheid, geluk en geld brengt

Er is een spreekwoord in Japan dat zegt:

macht, roem en geld zijn nullen…
gezondheid is de één die ervoor staat!

Dus laten we dan inderdaad eens kijken naar dat land want de mensen die daar wonen die worden best oud. Ze lijken wel iets handig aan te pakken als het gaat over gezondheid. Behalve hun vetarme en kleurrijke (anthocyanen in de paarse zoete aardappel) voedsel, hun manier van eten -“hara hachi bu” betekent dat je de maag maar tot 80% vult- en hun karate- en tai chi-oefeningen op het werk is er nog een ander aspect wat mogelijk bijdraagt aan de hoge leeftijden die bereikt worden. Gezondheid wordt in Japan ook verbonden met de manier van werken, met de manier waarop je jezelf verbindt met anderen -daarbij is geld een waardering van het feit dat je het -voor jou en de wereld- goede werk aan het doen bent.
Vanuit een land met zo’n beetje de oudste bevolkingsgroepen in de wereld wordt “ikigai” aangeraden als een manier om langer en beter te leven.


Wat is ‘Ikigai’?

Er is geen goede Nederlandse vertaling voor. Dus laten we even stil staan bij “ikigai”. He lijkt een samentrekking van de Japanse woorden “ikiru” (dat “leven” betekent) en “kai” (dat je zou kunnen vertalen met “de realisatie van wat men hoopt”). Je kunt ook het woord “Gai” herkennen dat “schelp” betekent, bijna een betaalmethode waar in de Heian-periode veel waarde aan werd toegekend. Dat weerspiegelt precies ook de gedachte dat je waarschijnlijk een redelijk loon zal verdienen als je werk doet waar je goed in bent en dat gewaardeerd wordt.

“Ikagai”, de samenvoeging van deze concepten zou je dus kunnen vertalen als: “een waardevolle reden om te leven”, “een ​​doel in het leven waar je aan werkt en mee verdient”. Maar ik gebruik hier gewoon de Japanse term.


Vier vragen voor jouw persoonlijk ikigai

wereld jij
oppervlakkig “Waarvoor kan jij betaald worden?” “Waar ben je goed in?”
onderliggend “Wat heeft de wereld van jou nodig?” “Waar houd je van om te doen?”
Itaikkan:
“een gevoel van eenheid met, of inzet voor een groep of rol”
jiko jitsugen
“zelfrealisatie”

Dat zijn vier richtingen die elkaar beïnvloeden en aan elkaar trekken. En het is aan jou om er over na te denken waar jij de antwoorden op deze vier vragen in jouw persoonlijk evenwicht brengt tot elkaar. Na te denken over deze vier gebieden kan een manier zijn om jouw persoonlijk ikigai te laten ontstaan. Dat is niet per sé een lineair proces, dat heeft meestal echt tijd en ervaring nodig. Je zal dignen moeten oen en uitproberen om te kunnen voelen hoe het voor jou voelt en of het bij je past en dat ‘meanderen’ is vaak wel iets dat tijd nodig heeft.
Docenten benadrukken ook dat ikigai met jouw leeftijd waarschijnlijk ook zal veranderen. Waar je in je dertiger jaren bijna allemaal je werk ziet als een reden om te leven, in de buurt van je pensioen ben je er waarschijnlijk wel zo’n beetje klaar mee. Maar als jij je na je 65e niet (letterlijk) foor wilt vervelen dan is het zaak om tijdig te gaan zoeken naar een nieuwe ikigai.
Hoewel je ook kan kijken naar het aantal ziekten dat kort op de pensionering ontstaan… misschien zijn we niet helemaal gemaakt om stil te zitten en niets in de wereld te betekenen. In Okinawa is er niet eens een woord voor “pensioen”. Het respect voor de oudere mens en ook de werkzaamheden die iemand kan blijven doen is een sociaal aspect dat belangrijk is voor leeftijd. Maar ook het feit dat het vinden van jouw ikigai waarschijnlijk inhoudt dat je regelmatig nieuwe dingen zult oefenen, ook belangrijk om de geest gezond te houden.

De autonomie-gedachte van onze cultuur wordt door de Japanse leeftijden ook een beetje ‘im Frage’ gesteld. Er is daar natuurlijk veel meer een “wij” manier van denken dan in het Noord-Europeaanse denken. Mensen in Okinawa (een gebied waar mensen verhoudingsgewijs duidelijk ouder worden) vormen een “moai” om zich, een kleine groep van een stuk of 6 vrienden, die elkaar door het leven el heen steunen als was het een soort extended family . En in die steun is ook het vinden van ikigai een leven lang belangrijk.

Advice from an ikigai master

Look at what’s in front of you
“Ikigai is not something grand or extraordinary. It’s something pretty matter-of-fact.”
Remember why it’s important
“It really does matter. If you have an ikigai, you probably won’t ever kill yourself, unless you lose it, and you’re probably going to have a better life, because you will have something you live for that’s key.
Consider why you do things
“I wrote about a guy who hates his boss, hates his work, and then comes home to his daughter clinging to his leg. That’s why he puts up with this; that’s his ikigai.”
Take time to decide
“You damn well better find work and love in a way that suits you. You damn well better be best friends with the person you choose as your spouse.”
Be wary of the individual pursuit of ikigai
“If you sleep around outside your marriage, you may find ikigai elsewhere in different people, but you’ve left a lot of human wreckage behind you.” (een beetje een klassiek gekozen voorbeeld maar de boodschap klopt m.i.)
Remember that it’s never fully secure
“Even if you are completely in love with your spouse, it’s always possible you wake up one morning and there is a note on your pillow saying ‘Goodbye’. Misfortune can happen to anybody, so ikigai is never completely secure.”
Re-examine your ikigai from time to time
“I make sure that, occasionally late at night, I’ll have a drink or two, not think about anything in front of me but just sit back and think about my life: How’s it going? What’s bothering me? What’s really going on now?” (ook hier ben ik het zonder meer eens met de boodschap, de rol van alcohol bespreek ik in “de les van de fles”*)

Prof Gordon Mathews is the author of “What Makes Life Worth Living? How Japanese and Americans Make Sense of Their Worlds”


Een mogelijke les voor jouw toekomst

En in die zin is het zoeken naar jouw ikagai ook eigenlijk een zoektocht naar het antwoord op de vraag Waar ga jij je mee verbinden zodat jij jouw leven meer de moeite waard maakt. Ikigai is daarmee ook meer een lifestyle-keuze met dagelijkse consequenties. Niet iets bovenaards of enorm spiritueels. Het is een beetje zinvolheid in jouw dagelijks leven. Het is de reden waarom je s’ochtends je bed uit komt.

Als je deze vragen en richtingen iets meer uitdiept dan kan je dat wel helpen om in ieder geval iets meer in de goeie richting te zoeken als je jouw leven aan het heroriënteren bent.

jij: capaciteit jij: voorkeur
waar je goed in bent waar je  hart ligt
passie
bevredigend maar wat nutteloos Leuk maar geen rijkdom
professie “ikigai” missie
confortabel maar wat ‘leeg’ opwindende onzekerheid
roeping
waar je voor betaald wordt wat de wereld nodig heeft
wereld: materieel wereld: groei
Origineel:

Leesvoer:

Finding your ikigai: the Japanese secret to health and happiness, Tom Ough

Is this Japanese concept the secret to a long, happy, meaningful life?, Laura Oliver


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.