Het tekort… aan serotonine of dopamine? #verkoopverhaal


the Quick Version
Een vraag die ik op verschillende manieren krijg is:
Question:
Hans, Is het ergens mogelijk je gehalte serotonine of dopamine te kunnen testen. Of via een scan de activiteit te kunnen zien van wat je mogelijk tekort hebt oid?
Answer:
Alles is te doen natuurlijk, maar reguliere testen zijn nog niet zo makkelijk en niet goedkoop. Serotonone gaat nog wel* maar dopamine is best lastig.
Maar je kan waarschijnlijk het makkelijkst contact opnemen met jouw huisarts om even naar je bloed te laten kijken. Begrijp me goed, er zijn wel particuliere aanbieders van van allerlei tests maar vraag jezelf af of je eigenlijk wel in die valkuil van de chemische industrie wilt stappen.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

Het tekort!!!

Als je in één keer door wilt naar oplossingen kijk dan hieronder bij: Praktische oplossingen

Ik heb er eerder al over geschreven wat je kunt doen met ‘tekorten’ aan dopamine bijvoorbeeld: Hoe kan ik in het nieuwe jaar het dopamine-gehalte in mijn brein verhogen? (en dat antwoord geldt vrijwel onveranderd)…

Je kunt de basis van vrijwel alle reclames terugbrengen tot “ben je niet bang dat… en ik heb de oplossing” of “weet je zeker dat je niet … te kort komt?.. Oh, en ik heb de invulling!” of een combinatie van beide.

Begrijp me goed: ik zeg niet dat antidepressiva als medicatie onzin is (zeker niet). Maar als je kijkt naar de werkelijke werkzaamheid en het enorme aantal nutteloze voorschriften dan snap je dat er miljarden verdiend worden met “de marktwerking van het tekort!”

Vertel mensen dat ze eentekort hebben aan een neurotransmitter in hun brein” en alle aandacht gaat naar de chemische oplossing:

“Ik moet er méér van!”

Nou geloof ik gelijk dat er tekorten zijn in je leven… maar ik zie vaak dat die tekorten niet alleen maar gaan over dopamine en serotonine. Dat die tekorten op bepaalde levensgebieden misschien tot uiting komen in het gehalte dopamine of serotonine op bepaalde plekjes in ons brein dat zou maar zo kunnen want ons brein hangt van zelfversterkende cirkels aan elkaar.
Een brein is véél gecompliceerder dan dat alles lekker commercieel verklaard kan worden met “een tekort van een stofje”...

‘Gegarandeerd’ zeker door die onderzoeken waar inmiddels de medische vakliteratuur zich voor schaamt omdat er zoveel vals positieven in zijn geslopen, te veel negatieve onderzoeken uit de publiciteit zijn gehouden.

“En koop mijn product nou maar snel om gelukkig te worden… ‘gegarandeerd!'”

ja ja ja…
(en lees hier gerust een cynisch toontje)


Complexiteit

Laten we duidelijk zijn: een brein is zo enorm gecompliceerd! Dezelfde neurotransmitter wordt op verschillende plekken gebruikt en hergebruikt. Vaak zijn de hoeveelheden van de neurotransmitter wel voldoende maar de receptoren die die aanwezigheid moeten opvangen, die zijn geblokkeerd of door oververzadiging weg bezuinigd door ons brein (endorfine productie stort in door het gebruik van opiaten, de dopamine sensoren worden bij regelmatig gebruik van coke of seks en TINA in een fors tempo teruggedraaid met een leer-effect enz. enz.)

Ik zeg hiermee niet dat gebruik van alcohol of dope de oorzaak is van jouw energie-tekort, of van jouw stemming ofzo. Ik probeer er alleen maar mee aan te geven dat ons brein aan elkaar hangt van zenuwcellen die zoeken naar onderlinge verbindingen. En als je kijkt naar hoe zoiets gaat (zie: changes in connections between neurons) dan begrijp je ineens dat de dingen die we doen met ons dagelijks leven véél belangrijker zijn dan het geloof in die chemische tekorten die de producenten van medicatie aan onze hele cultuur heeft aangepraat, beter gezegd heeft verkocht!

Vergelijk: Als de soep niet zout genoeg is… dan los je dat toch ook niet op door met zout te gaan strooien over het complete 5 gangen diner?!”

Als je medicatie slikt, slik ze dan actief!
Niet een pil poppen en gaan zitten wachten tot er iets werkt alsof je LSD slikt ofzo. Nee, slik met een doel en laat die medicatie helpen om het gedrag te doen dat jouw leven moet verbeteren

Ik geloof gelijk dat er tekorten zijn! Ik geloof dat een vastgelopen leven soms óók een chemische ondersteuning nodig heeft (ook al geloof ik ook absoluut in de goed onderzochte placebo-werking van veel ‘anti-depressieve’ medicatie). Ik geloof niet in het slikken van een verkoop-product om je goed te kunnen voelen over je leven, terwijl je voor de rest niet doet wat hoort bij een goed gevoel over je leven.


Maar goed: praktische oplossingen

Als je slecht in je energie zit, slecht concentratie op kunt brengen en jezelf somber voelt, dan kan je het beste beginnen bij de basis:

 • zoals goede gevarieerde voeding met voldoende eiwitten en niet te veel geraffineerde suikers die weliswaar een snelle boost geven maar daarna een harde crash,
 • zoals voldoende slaap en voldoende aerobe beweging,
 • zoals een gelijkmatige beperking van de inname van stoffen die de resources brein uitputten (uppers en/of downers en/of trippers). zie: PraatmetHans.nl
 • Verder kunnen vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren helpen om bepaalde neurotransmitters makkelijker aan te maken (denk met name aan stoffen als magnesium, vitamine B en D en omega 3).
 • Ook de ondersteuning van de lever kan belangrijk zijn om ontgifting makkelijker te maken.

Kijk verder dan chemisch

Maar ik raad je af om alleen naar de chemische kant te kijken:

 • Sociale factoren (zoals goede gevarieerde vriendschappen) kunnen véél invloed hebben op de lichamelijke gezondheid van mensen -meetbaar in brein structuren en in neurotransmitters-.
 • Voor zinvolle bezigheden (als hobby of betaald) waarin je iets voor specifieke mensen betekent, of iets voor de wereld geldt hetzelfde.
 • Voldoende aandacht voor onze menselijke ‘huidhonger’ (letterlijk met positieve aandacht aangeraakt worden) kan belangrijk zijn en massages of langdurige intieme seks belangrijk maken (lokale ‘frictie’ is lekker 😉 …maar er is méér) 🙂
 • 3-4 x per week sporten op een laag intensiteitsniveau (eerder dóórlopen dan rennen) voor een half uurtje maakt al heel veel uit
  • intensievere krachttraining van benen en armen daar naast doet óók veel goed voor energie niveaus
 • Dagelijkse aandachtsoefening/meditatie van 3 minuten of meer
  • Ademscholing kan daar ook goed voor gebruikt worden (want een ruime adem kan veel doen voor energie niveaus)
 • Piekeren-op-papier in plaats van piekeren in je hoofd is iets dat je relatief snel kunt leren en wat veel uitmaakt tegen het het verdampen van energie door denkprocessen.
  • Aandacht voor het verwerken van traumatische of heftige herinneringen of zorgen kan belangrijk zijn om die dingen meer in het verleden te houden(in plaats van dat zij telkens opborrelen in het heden)
 • Veel mensen verliezen veel energie met ruzies tussen hun hoofd en hun hart. En handiger leren nadenken over gevoelens kan daar goed bij helpen (integrative cognitive therapy).

Je ziet hier al aan dat energie levels véél ingewikkelder zijn dan een chemisch tekort. Een interessante baan die nieuwsgierigheid uitlokt is voor mensen met ADD aanleiding voor hyperfocus terwijl zij wel degelijk last hebben van dopamine- en noradrenaline (lees: People With ADHD Can Actually Focus So Hard it’s Scary), vergelijkbaar met zogenaamde serotonine en oxytocine -‘tekorten’…

Hans West

Lees ook:

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: