Antidepressiva en antipsychotica hyperbolisch afbouwen


the Quick Version
Een tweet van Jim van Os (@JimvanOs1) is het waard om zonder veel extra commentaar door te posten;

Als je in 1 oogopslag wil begrijpen waarom antidepressiva en antipsychotica hyperbolisch moeten worden afgebouwd, kijk dan op de infographic hieronder.

En verder graat hij: zegt het voort, zodat voortaan elke arts en elke patiënt op de hoogte is.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

Antidepressiva en antipsychotica kan je maar beter hyperbolisch afbouwen

Klein beetje extra toelichting

Het gaat bij afbouw niet zo zeer om de hoeveelheid van een bepaalde stof in het bloed op dat moment. Het gaat eigenlijk alleen maar om het transport over de celwand die de werking bepaalt. En dat is een transport dat afhankelijk is van de hoeveelheid die er voorheen was.
Dus als je op een gestage rechtlijnige manier afbouwt dan hou je eigenlijk een bepaald niveau vast dat dan op een gegeven moment hard in stort (zodat je dus dan ineens grote ‘afkick’-verschijnselen krijgt).

Maar wanneer je hyperbolisch afbouwt (de helft[0,5] van de helft[0,25] en dan de helft[0,125] van die helft en dan de helft[0,062] van die overgebleven helft) dan hou je dus aan de andere kant van die celwand eigenlijk een vrij gelijkmatige dosis vermindering over.
En dat is precies wat je wilt, dat in de cellen die de effecten van de medicatie ervaren, een gelijkmatige afbouw plaats vind.

Nadelen

Je snapt dat het in het begin even hard gaat maar dat het dan eigenlijk nog heel lang door gaat, en dat het op een gegeven moment om hoeveelheden gaat die eigenlijk bijna onder de werkzame dosis liggen.

Dat zijn dus langduriger trajecten, en soms moet je ook in de weer met halve pillen, of de helft van de helft in de weer. Dat zijn niet altijd makkelijke regelingen met apotheken als het over medicatie gaat. En dat zijn al helemaal lastige trajecten als het over taperen -afbouw van dope- zou gaan.

Lees:


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: