Respect voor George Michael

George Michael (geboren: 25 juni 1963) is helaas jong (53) overleden. En hoewel ik niet zo’n fanboy ben zou ik hem eigenlijk wel willen eren voor de manier waarop hij mensen gestimuleerd heeft om uit de kast te komen. Dat heeft een tijdje geduurd, natuurlijk. Waar veel mensen hem kenden van de boyband “Wham” en van hits als “Faith” of “Last Christmas” daarin leek hij toch vooral een stoere man waar veel vrouwen bij zwijmelden. Maar ik waardeer hem vooral voor zijn hit “Outside”.

Die kwam niet zomaar tot stand. Hij werd nogal ‘ge-out’ door de omstandigheden. In 1998 werd hij namelijk gefilmd terwijl hij seks had met een andere man in een openbaar toilet in Beverly Hills. Dat leidde tot een arrestatie en een veroordeling voor openbare zedenschennis. Een boete van ruim 500 euro en tachtig uren werkstraf zouden hem moeten straffen voor zijn ‘verdorven gedrag’. En waar veel mensen in zijn positie de schaamte in waren gegaan en zich met een gebogen hoofd als “vieze homo” of als “vieze seksverslaafde” hadden laten wegzetten door de media (denk maar eens aan nipple gates en mensen met buitenechtelijke relaties als T Woods) heeft hij revanche genomen met een “Sorry, I am not sorry!”-song.


Outside!

“Outside!” is vooral een nummer (wat hij ook in deze video vorm gegeven heeft) waarin hij zegt: “Jullie mogen mij veroordelen. Maar ik doe gewoon niets dat veroordeling verdient. Let’s go outside!”
Met het nummer en de video gaf hij een provocatieve ode aan mensen van alle geaardheden die net dat tikkeltje meer willen. Een ode aan de mensen die geen genoegen meer nemen met vanilla-missionaris-seks-met-het-licht-uit. Niet braaf de aanpassing in maar met respect de tegenaanval: seks van mannen met mannen en vrouwen met vrouwen, op een boot op een klif en… op het toilet. Waar hij de vieze urinoirs laat omslaan naar disco-pissioirs en waarin hij een fetish maakt van het politie-uniform dat hem arresteerde.


“Ik heb nooit morele wroeging gehad over mijn seksualiteit”, stelde hij na het incident. Sterker nog, vooral over de periode voordat hij uit de kast kwam voelde hij zich naar eigen zeggen een “fraudeur”.

Als homorechtenactivist en AIDS bewustzijnsactivist heeft hij zich ingezet voor bijvoorbeeld een documentaire over HIV (“Staying Alice”) en het Terrence Higgins Trust (genaamd naar één van de eerste dodelijke slachtoffer van HIV in Engeland), en The Elton John AIDS Foundation.

Patrick Strudwick* zegt ook over Michael dat hij juist een icoon is omdat hij geen “beleefde, a-seksuele homo” speelt. Michael vertelde de media helder dat hij een open relatie had en dat seksualiteit belangrijk was voor hem. Ook over zijn gecontroleerd druggebruik was hij open.

Hij had aan de ene kant begrip voor mensen die besluiten om niet uit de kast te komen voor hun familie, voor de angst en de onrust die ze daarmee zouden genereren (zeker destijds, in de periode waarin AIDS sterk om zich heen greep). Aan de andere kant heeft hij juist ook laten zien dat je uit de kast komt door jezelf te zijn. Hij zette zich ook af tegen de homoseksuelen die zich zo braaf gedragen in de media dat ze hetero’s niet schofferen…
Hij ging niet in de verdediging maar had een heldere boodschap voor hen:

“I am a dirty little fucker.”

lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: