Over depressie en de aanpak


the Quick Version
Depressie is een ingewikkelde en soms levensbedreigende aandoening waardoor je jezelf ontzettend alleen kunt voelen terwijl er alleen al in Nederland een half miljoen mensen hetzelfde voelen als jij.

Het is een complexe aandoening met veel lagen en veel kanten en precies daardoor is het zo nutteloos om een ‘simpele oplossing’ te willen vinden. De oplossing is ook complex: een weg naar jezelf zoals jij werkelijk bent, rekening houdend met verschillende kanten van jezelf.


Hoe dan? Lees:

deel 01 deel 2
(lagen om rekening mee te houden) (gedachten over een aanpak)

the Longer Version


Over depressie en de aanpak

Laten we eerst even kijken wat het is, depressie.
Want depressie is meer dan een beetje ‘depri’ zijn. Het is een serieuze aandoening die levens kan kosten.
Depressie is een ingewikkeld probleem waarbij aanleg en levensomstandigheden, in het bijzonder stress, elkaar kunnen versterken en een vicieuze cirkel kunnen creëren. De biologische gevolgen van teveel stress zijn groter dan lang gedacht en inmiddels redelijk algemeen bekend*.

Depressie komt voor bij 1 op de 10 mannen en bij 1 op de 5 vrouwen (hoewel… die verhouding is ongeveer omgekeerd bij verslaving, en er zijn nogal wat mensen waarbij eigenlijk een depressie onder hun middelengebruik uit kruipt).
Dat betekent dat er in Nederland op ieder moment ongeveer een half miljoen mensen aan depressie lijdt. Maar ondertussen is het taboe nog steeds enorm groot waardoor mensen onnodig lang met depressie blijven rond lopen.

Soms is de genetische aanleg de belangrijkste risicofactor om een depressie te ontwikkelen (dus let op als veel mensen in jouw familie aan depressie lijden). Maar dus ook plotselinge stressvolle levenservaringen, langduriger overbelasting of het onvermogen om flexibel met stress of veranderingen om te gaan, dat speelt erg vaak een belangrijke rol bij depressie. Verder kunnen  ook bepaalde lichamelijke stofwisselingsaandoeningen, druggebruik (m.n.alcohol) en bepaalde (bijwerkingen van medicijnen depressies uitlokken.


De lagen in depressie

Herkenning van een depressie bij jezelf of naaste is van groot belang en kan zelfs levens redden:
1- plotselinge gewichtsverlies of juist gewichtstoename2- slaapproblemen
3- lichamelijke onrust of juist geremdheid
4- verminderde energie
5- sombere stemming
6- verlies van interesse of plezier.
7- negatieve gevoelens zoals waardeloosheid of buitensporige of onterechte schuldgevoelens
8- verminderd vermogen tot nadenken of concentreren, of besluiteloosheid.
9- gedachten aan de dood
Signalen die kunnen wijzen op een depressie

Als tenminste vijf van bovenstaande klachten gedurende minstens twee weken onafgebroken aanwezig zijn en daardoor leed en/of beperkingen in het sociale of beroepsmatige functioneren ontstaat, dan moet je dingen serieus gaan nemen en echt op zoek gaan naar professionele hulp. Want onthou dat iedere behandeling tijd nodig heeft om op te starten en effect te gaan geven… Dat maakt dat je niet tot het laatste moment kan wachten.

Depressie is complex en ik zeg vaak dat minstens(!) vier lagen heeft om naar te kijken: bio, emo, ratio & sociaal

Biologie: ofwel je hebt géén energie om iets te doen. Of wel je energie is onrustig en ongericht waardoor je er niks mee kunt doen.
Bijgevolg hebben mensen dan soms voortdurend honger in verband met hun tekort aan energie, of juist totaal geen zin in wat dan ook, laat staan honger.

Emotioneel: Je hebt vooral last van een verlies van plezier en lust. En vooral is belangrijk het (vaak niet eens zo goed herkende) gevoel van hopeloosheid. Dat komt nogal eens doordat je onvoldoende met andere gevoelens hebt gedaan.

Gedachten: Opvallend is de “omdraaiing van de attributie”. De attributie van negatieve dingen, dat ligt allemaal  aan jezelf. En alle positieve dingen in jouw leven liggen aan anderen. Dat is precies omgekeerd aan de manier waarop de meeste mensen de wereld ervaren (“als er iets goed gaat dan ligt dat aan mij en als er iets verkeerd gaat dan ligt het aan anderen”). Ook niet helemaal realistisch natuurlijk, maar die depressieve omdraaiing werkt natuurlijk wel uitzichtloosheid/hopeloosheid in de hand en het geeft makkelijk gevoel van uitputting

Sociaal: Dat heeft ook uitwerking in je sociale netwerk. Dat wordt namelijk steeds schaarser en zwakker. Niet alleen zijn zij niet in staat om samen met jou dingen voor elkaar te krijgen, oplossingen te vinden voor de problemen in jouw leven, ze zijn steeds minder in staat om jou te steunen bij jouw depressie, juist ook omdat je hen de tools niet geeft -vaak als gevolg van schaamte over je eigen depressie. Aandacht voor het stellen van grenzen en het aangeven van wensen zijn aspecten die meestal aan bod zullen komen.


De Aanpak

Ik bedoel hier (en in deel 02) geen algemene depressie behandeling te beschrijven maar eerder een aantal punten kort aan te kaarten die je (als therapeut of als klant) aan bod kan laten komen bij een aanpak van depressie.


Pillen of praten?

Ik geloof eigenlijk niet zo in de aanpak die alleen medicinaal is. Alleen rekenen op het effect van antidepressiva (pillen) is in mijn ogen de therapie vorm die de meeste terugval heeft. Depressie is meer dan het vinden van de juiste medicatie voor een tekort in het brein dat nog niet eens eenduidig verklaard kan worden.

Maar daarover een volgende keer meer…


Want ik vind het belangrijk om depressieve mensen te helpen om samen andere & betere toekomsten te creëren (m’n bijnaam als groepstherapeut was wel “Hans Anders”).

Ik hoop wat te hebben verduidelijkt en als er nog vragen zijn: laat ze dan weten?

Hans


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

deel 01 deel 2
(lagen om rekening mee te houden) (gedachten over een aanpak)
Schuld, Beschuldigin… op Wat is schuld-ping-pong, en ho…
KinkindeRelatie op Over de relatie tussen de Ooie…
Zoe Jones op Over de relatie tussen de Ooie…
Vergeven is het werk… op Boosheid verbindt zeg je?
8. Bistro – Sp… op “Kink” wat is…