the ‘Big Five’


the Quick Version
De zogenaamde ‘Big Five’ zijn 5 persoonlijkheidskenmerken die behoorlijk bepalend kunnen zijn in de manier waarop mensen in het leven staan en hun relaties aangaan.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version

the Big Five

Neurotisisme – Emotionele Stabiliteit
De mate waarin iemand emotioneel reageert op stressvolle situaties en gebeurtenissen.
Extraversie
De mate waarin iemand met energie en enthousiasme omgaat met mensen of situaties.
Openheid voor 
De mate waarin iemand openstaat voor nieuwe ervaringen, gevoelens, ideeën & methoden.
Altruïstme
De mate waarin iemand zich openstelt voor, en aanpast aan anderen.
Orderlijkheid
De mate waarin iemand zich richt op doelen en resultaten en daarbij opbouwend en met structuur te werk gaat.Zie: Wikipedia: Big five (persoonlijkheidstrekken)

Die ‘Big Five’ zijn kenmerken van de persoonlijkheid. Manieren van doen die je bij mensen kunt herkennen. Het zijn kenmerken van iemand die behoorlijk bepalend zijn voor de manier waarop mensen in hun leven staan, en de manier waarop zij met probelem/uitdagingen en met hun relaties aangaan.
Deze persoonlijkheidskenmerken zijn: “emotionele stabiliteit”, “extraversie”, “openheid voor”, “aanpassing aan anderen” & “consciëntieusheid”. En die eigenschappen die uiten zich op allerlei gebieden in het leven.
Dat is natuurlijk een manier om iemand te leren kennen. Daar zijn psychologen natuurlijk vaak mee bezig. En er zijn veel ‘persoonlijkheidstesten’ die zich eigenlijk slecht laten repliceren. Die gaan eigenlijk bijna altijd uit van een bepaalde theorie. Maar deze test is eigenlijk een puur statistische excersitie.

Natuurlijk is er best wat te zeggen voor de quote van Mark Twain:

There are three kinds of lies:
Lies, Damned Lies, and Statistics

Maar toch lijkt deze vragenlijst valide (ook al had ik in het begin ook wat moeite met de ‘droge’ manier waarop ie tot stand gekomen is).

Door louter statistisch te kijken uit een enorme berg aan bijvoeglijk naamwoorden waarmee proefpersonen het karakter van iemand beschreven en te kijken welke vragen op de één of ander manier bij elkaar gingen ‘clusteren’, vervolgens te kijken wat voor clusters er nou eigenlijk ontstonden. En door daarna de minst ‘clusterende’ vragen weg te strepen is een ‘persoonlijkheids test’ over gebleven die best constant blijkt over het leven. Het is m.i. op dit moment nog echt één van de betere, beter dan veel andere testen die toch vaak weer proberen om hun onderliggende theorie te ‘bewijzen’.

De 5 Clusters

Domeinen neuroticisme
(emotionele stabiliteit)
extraversie openheid
(intellectuele autonomie)
altruïsme
(mildheid)
consciëntieusheid
(ordelijkheid)
Facetten angst hartelijkheid fantasie vertrouwen doelmatigheid
ergernis sociabiliteit esthetiek oprechtheid ordelijkheid
depressie dominantie gevoelens zorgzaamheid betrouwbaarheid
schaamte energie veranderingen inschikkelijkheid ambitie
impulsiviteit avonturisme ideeën bescheidenheid zelfdiscipline
kwetsbaarheid vrolijkheid waarden medeleven bedachtzaamheid
Factoren 4 1 5 2 3

Vragenlijstje invullen?

Als je de items van bijgaand vragenlijstje nakijkt dan is het ook voor leken eigenlijk allemaal best wel duidelijk waar het over gaat.

Onderstaand is een vragenlijstje waarbij ook heel duidelijk is wat jij waar invult. Géén ‘stiekeme trucs’ om jou “de waarheid te ontfutselen”.

Natuurlijk nodigt een vragenlijst die zo lekker duidelijk is ook altijd een beetje uit tot een zekere ‘ijdelheid’ en ook ‘blinde vlekken’, zeker als je zelf de enige bent die zo’n vragenlijst over jezelf gaat invullen. Dus ik raad vaak aan: laat het ook eens door een goeie vriend invullen voor een oordeel met… iets meer afstand 😉
De antwoorden zijn bruikbaar om meer inzicht te hebben in jezelf en jouw functioneren. Begrijp me goed, daar is niet altijd zoveel aan te veranderen. Maar je kunt juist wel leren om er handig mee om te gaan in het dagelijks leven. Om het optimaalste uit jezelf te halen en het leven zo prettig mogelijk in te richten…
Als je wilt dan hebben we het er over.Wanneer je op verzenden klikt dan verstuur je de antwoorden naar Hans zodat we ze eens kunnen bespreken samen.


Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:

Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: