Teleurstelling in jouw partner 01


the Quick Version
Relaties zijn soms bar ingewikkeld. En teleurstelling hoort daar helaas gewoon bij.
Dat zouden we allemaal graag voorkomen maar dat is helaas niet zo realistisch. Dat klinkt een beetje zwartgallig maar ik leg in deel 01 uit waarom.
En er is over te praten in je relatie. Daar heb ik het over in deel 02 en deel 03.
Zodat je eigenlijk ook kunt voorkomen wat er in deel 01 beschreven is.

In deel 01 staan de valkuilen, in een latere follow-up staan de dingen die je daartegen kant doen. Want ik zou het jammer vinden als deze opsomming je hopeloos zou stemmen.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version


dóór naar deel 02 >>>


Teleurstelling in jouw partner

Het slechte nieuws maar om mee te beginnen: teleurstelling in jouw partner is helaas niet echt helemaal te voorkomen op den duur. Je kan het uitstellen door niet al te dichtbij te komen. Maar voorkomen in een lange termijn relatie kan je het niet.
Laat me uitleggen waarom want het heeft alles met de roze bril te maken uit het begin van de relatie.

Laten we wel zijn. Aanvankelijk was jij bezig jouw partner te versieren, te krijgen, voor jou te winnen. Dus het is niet zo raar dat een stuk van jouw enthousiasme en jouw inzet wordt gemist als je later méér in je leven blijkt te hebben dan het overtuigen van deze ene partner wat voor goeie partner jij zou wezen. (dat is één)


De roze bril

Verder heeft jouw partner natuurlijk een roze bril op. Verliefdheid is een minipsychose waarin je allerlei dingen wèl ziet die er niet zijn (jouw goeie eigenschappen in dit geval) en allerlei dingen niet ziet die er wèl zijn (jouw slechte eigenschappen in dit geval). Wat denk je dat er gebeurt als die roze bril ergens àf gezet gaat worden… Precies. (dat is twee)


Kwetsbaarheid voelt onveilig

Dan zal jullie relatie (hopelijk) verdiepen. Je zult kwetsbaarder worden aan beide kanten en gevoeliger is altijd ook enger. Patronen vanuit beider opvoedingen zullen zich naar voren dringen in de verwachtingen van een relatie, in de manier van expressie naar de ander, en reageren op de expressie van de ander. Dat is dan vervolgens een reden om naar jezelf te kijken òf een reden om je partner te willen veranderen. Af-en-toe zal je merken dat je eigenlijk helemaal niet je partner ziet maar dat er iets anders tussen jou en jouw partner is geschoven (projecties noemen we dat wel in therapie-wereld) die pijnlijk zijn voor jou of jouw partner. Heeft allebei niet zo te maken met jullie als personen maar meer met jullie beider verleden. Maar het speelt wel. Omdat jullie beide veranderen door de relatie zal jullie relatie moeten veranderen af-en-toe. (dat is drie)


Tegenstrijdigheid binnen geeft strijd buiten

Dan zijn verder onze verwachtingen nogal tegenstrijdig. We weten natuurlijk altijd precies wat we willen… Maar als je daar wat zorgvuldiger naar kijkt dan zie je dat ik van een relatie aan de kant wil dat het veilig is en dat ik kan zijn wie ik ben. Maar als ik een tijdje later weer vraagt wat de verwachtingen zijn dan is het dat het wel spannend genoeg is, dat je een beetje uitgedaagd wordt tot groei. We willen kameraadschap en een veilige haven om naar terig te keren, en geile seks, en spirituele groei en stabiliteit en een springplank naar nieuwe ontwikkelingen… Als je eerlijk kijkt dan willen we zó ontzettende veel en vooral ook zulke tegenstrijdige dingen beleven in onze relaties dat het ook eigenlijk niet ander te verwachten is dat onze partner tegenvalt. Wij zelf niet natuurlijk want degene in de spiegel die wil altijd precies wat ik wil… op dat moment. (en dat is vier)


Time flies

  • Wat je hebt, dat trekt minder dan wat je wilt krijgen
  • Na de roze bril komt de reality check
  • en de veranderende relatie-wensen
  • De vergammeling van je lichaam en een deel van de mogelijkheden

En heel plat is natuurlijk het gegeven dat de tijd gewoon heel gestaag verder gaat. Dat kan je af en toe niet in de gaten hebben gehad maar ineens is er een rimpel, ineens werkt de zwaartekracht wat harder dan voorheen en willen jouw lichaamsvormen wat harder naar de grond toe of loop jij lastiger de trap op. Je hebt niet meer vanzelf de energie die je had en de schwung waarmee je vroeger dingen deed, die is er nog wel… alleen is ie steeds meer in je hoofd en niet meer zo duidelijk te zien als vroeger. En zeker als je dan even soepel over het hegje denkt te springen waar je vroeger zo makkelijk overheen ging en je iets zwaardere lichaam ontmoeten de iets minder geoefende spieren waardoor jij in het midden van de sprong het hegje tegen komt… Dan val je (tegen).

De tijd verstrijkt en hoewel er van alles te oefenen is, en hoewel er allerlei andere nieuwe kwaliteiten te oefenen zijn. Als je niet kiest voor het alternatief dan wordt je ouder.
(en dat is vijf)


To be Continued

Hierboven staan de valkuilen en ik zou het jammer vinden als deze opsomming je hopeloos zou stemmen. Veel mensen zijn in staat om de teleurstelling te voelen zonder negatief te worden, veel koppels zijn in staat om elkaar te steunen, dwars door zulke teleurstellingen heen en voor elkaar te kiezen, elkaar te helpen om te zijn wie je zag toen je verliefd op elkaar werd. Zelfs als je wéét dat jouw partner met enige regelmaat tegen zal vallen. Maar dat dit aan de andere kant óók zo is en dat je dat met elkaar best leuk kan leren uithouden. 🙂


Hier in deel 01 laat ik weten waar wij als partners zeker weten dat wij tegen zullen vallen. Oh nee, ik vertelde natuurlijk waarom jouw partner tegen zou vallen want ik zou het niet durven om iets over jou te zeggen… 😉
Die wederkerigheid kan maken dat je beiden aan je eigen kant gaat praten met je partner. Ik hoop dat je ook het aan je partner kunt laten lezen. En anders dan hoop ik dat het je in staat stelt om in gesprek te raken, samen. Op een manier waarop je ook nog hoort wat je partner te zeggen heeft, vroeg genoeg in de relatie.

Want ‘in relatie zijn’ dat valt soms hard tegen… en met relatie gesprekken kan je maar beter vroeg genoeg beginnen.

Want wat ik al eerder zei: een leven komt niet zonder tegenvallers en relaties al helemaal niet (sue Disney.
Dus zorg er met goeie gesprekken voor dat het onderweg leuk genoeg is.

Tot spreeks,
Hans


dóór naar deel 02 >>>


Zijn er vragen of opmerkingen dan hoor ik graag van je:

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

2 Reacties op “Teleurstelling in jouw partner 01”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: