Teleurstelling in jouw partner 03


the Quick Version
Relaties zijn soms bar ingewikkeld. En teleurstelling hoort daar helaas gewoon bij.
Dat zouden we allemaal graag voorkomen maar dat is helaas niet zo realistisch. Dat klinkt een beetje zwartgallig maar ik leg in deel 01 uit waarom.
En er is over te praten in je relatie. Daar heb ik het over in deel 02 en deel 03.
Zodat je eigenlijk ook kunt voorkomen wat er in deel 01 beschreven is.

In deel 03 staan de laatste drie stappen (van de 5) in de bespreking van jouw gevoel van jouw teleurstelling.
In een latere follow-up staan de dingen die je daartegen kant doen. Want ik zou het jammer vinden als deze opsomming je hopeloos zou stemmen.


Hoe dan? Lees:

the Longer Version


<<< terug naar deel 02


Het partner-(voorspelling)-gesprek 03

Nou kan het natuurlijk zijn dat je er niet samen uit komt. Of het kan zijn dat door jouw partner de voorstadia van het gedrag (dat jou zo tegenvalt) van jou wordt weggehouden tot het wéér uit kwam, tot jouw tegenvaller weer ontstond. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat het een patroon is waarvan je jouw eigen aandeel gewoon niet ziet. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij werkelijk geen aandeel hebt in het ontstaan.

Maar wat je dan wel kunt doen is voorspellen wat er gebeurt door de herhaling van zetten. Liefst samen, liefst zo vroeg mogelijk in het verhaal van de herhalende teleurstelling. En graag met zo veel mogelijk respect voor de ander. Want wanneer je gaat schuld-schuiven dan lok je al snel een verdedigende reactie uit waarmee het schuld-pingpongen ontstaat. “Jij bent de schuld dat ik …” lokt uit: “Ja maar jij (bent de schuld dat ik) …”

Schuld-pingpong is een hopeloze route om je relatie te verbeteren. Maar het is wel een valkuil die wijd open staat als je teleurgesteld bent (in elkaar).

Zeker als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat dan is de volgende stap van het voorspellen een goed idee.
“Volgens mij sta jij nou op het punt ‘X’ te doen en dan doe ik ‘Y-1’ waardoor jij “Z-1” doet. Dan doe ik vervolgens de volgende stap “Y-2” doe, waardoor jij “Z-2” doet waardoor ik “Y-3” wil gaan doen… en dat wil ik niet meer! (dat is niet goed voor geen van ons beide)”…

Dan kan gaandeweg natuurlijk nog steeds jouw teleurstelling door gaan en dan wordt het gaandeweg toch nòg een keer de vraag of jij nieuwe dingen gaat doen, of dat de ander nieuwe dingen gaat doen om het evenwicht in de relatie te bewaren. Uiteindelijk krijg jij het één-en-ander uit de relatie en kost deze relatie jou het één-en-ander. Dat is niet te voorkomen. Alles in een leven heeft een prijs.
Er zijn dingen die jij denkt te kunnen beleven zonder deze partner. Er zijn dingen die jij meemaakt in jouw leven door deze partner. Daar kunnen wisselingen in zitten (for-better-and-worse enzo) maar uiteindelijk moet je wel het gevoel blijven houden dat er een positieve eindbalans in zit. Een goede relatie heeft immers die “1+1=3”-vergelijking die je verder in de natuur en de wetenschap nergens vindt.
Een liefdevolle relatie stelt je in staat om boven jezelf uit te stijgen. Maar als dat stopt dan kan er een 1+1=0,5-verhouding voor in de plaats komen waarin jullie beiden elkaar voornamelijk ondermijnen. Dat is niet leuk om te erkennen maar dan wordt het tijd voor een volgende stap, misschien.


Het partner-(afstand)-gesprek 04

Dit is de stap van de eerste afstand.
Stel dat het je niet meer zo zou raken, dat gedrag van jouw partner waar jij zo veel last van hebt. Wat zou dat betekenen? Wat zou er dan gebeuren?
Het kan zijn dat je bij jezelf merkt dat er tòch, ondanks dat je daar al zo naar gezocht had, een aandeel van jou zit in het patroon in jullie relatie.
Het kan ook zo zijn dat jouw veranderde reactie maakt dat jouw partner ineens merkt wat er aan het gebeuren is. Doordat je niet meer aan het trekken bent, doordat je gestopt bent als een ‘juffrouw Ooievaar’ jouw scherpe snavel in de andere richting te steken, of doordat je gestopt bent om jezelf in te graven als M. de Mol… misschien komt er een ruimte of een nabijheid in de relatie die nieuwe dingen mogelijk maakt.

Of natuurlijk, het is een nieuwe stap in jullie relatie, een verandering in jouw relatie. Iets dat een zekere afstand inhoudt. Niet dat jullie niet opnieuw naar elkaar toe zouden kunnen groeien. Maar een periode van meer afstand is misschien wel op z’n plek. Dat hoeft niet gelijk 100% afstand te zijn. Dat kan ook een gedeeltelijke afstand zijn, dat is aan jou. Ik ben altijd een coach van de “Kleine stappen: gauw thuis. Grote stappen: snel op je gezicht.”

Als deze teleurstelling voorspelbaar is als we in de vorige stap hebben gezien, wat kan jij dan doen om geen last te hebben van dat gedrag dat jou zo teleurstelt?

Kan jij elders halen in jouw leven wat jij nodig hebt? En kan jij jouw partner ervan overtuigen dat jij dat nodig hebt en dat het ook voor jouw partner een goed idee om jou te laten vinden wat jij elders zoekt? Want dat zal pijnlijke gevoelens geven aan de andere kant. Gevoelens die jouw partner uit zal moeten houden om jou te geven wat jij wenst.
Maar voor jou is het ook pijnlijk om mee te maken wat je meemaakt, de teleurstelling die zich te vaak herhaalt om er niet meer op te reageren.

Stap 02 en 03 kan je natuurlijk best een paar keer herhalen (ik zei eerder al dat je met herhaling van kleine stappen vaak veel verder komt dan met het doen van grote stappen ineens). Maar op een gegeven moment moet je voor jezelf de balans op maken.


Het partner-(deal-breaker)-gesprek 05

Uiteindelijk is iets natuurlijk op een gegeven moment een deal-breaker. Dit is niet iets dat je als omgeving kunt aangeven. Er zijn geen regels voor. Dat is een emotionele beslissing. Op een gegeven moment heeft iemand iets gedaan in jouw ogen en dan is het gewoon op. Daar is niet zo veel meer over te zeggen.
Als het niet ‘op’ is dan doe je een herhaling van eerdere zetten en probeer je het onderweg zo leuk mogelijk te maken voor elkaar.

Dan is het belangrijk om aan twee kanten te kijken wat de inspanningen zijn geweest -geslaagd of niet- en wat de inbreng is geweest. En afscheid te nemen met zo min mogelijk onnodige pijn.

Je komt elkaar nog tegen, zeker als je in dezelfde scene zit of vrienden deelt. Zeker als je nog gezamenlijke verantwoordelijkheden hebt zoals huizen of kinderen.

En dan val je heftig tegen in de ogen van de ander! Enorm lastig!
En de kans is niet gering dat je het daar dan ook weer over moet hebben. Een nieuwe ronde met opnieuw relatie gesprekken over de nieuwe relatie die jullie nu hebben.

Wat ik al eerder zei: een leven komt niet zonder tegenvallers. Dus zorg ervoor dat het onderweg leuk genoeg is. Zo veel mogelijk plezier daarbij onderweg.

We spreken elkaar!
Hans


<<< terug naar deel 02


Zijn er vragen of opmerkingen dan hoor ik graag van je:

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

Advertentie

Eén reactie op “Teleurstelling in jouw partner 03”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: