Vandaag vieren we Ketikoti (sinds 1 juli 1963)

“Ketikoti” is een Surinaamse feestdag waarin de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.
Het is een naam stamt die stamt uit het Sranantongo (de taal van de slaven destijds) en betekent “Ketenen Gebroken”.

1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met ‘de Emancipatiewet’ de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Dat deden we overigens als één van de laatste landen van de Westerse wereld nadat we er eeuwen lang aan verdiend hebben (er zijn maar weinig volken die zo veel slaven over de oceaan verscheept hebben als ‘wij’, de trotse Nederlander.

En geheel volgens Nederlandse traditie heeft het nog 10 jaar geduurd voordat het echt volledig geëffectueerd werd. Voormalige slaven moesten nog 10 jaar doorwerken om de overgang niet te ontwrichtend te maken.

Ik ben blij dat we dat we relatief ‘vroeg’ in de geschiedenis hebben afgeschaft (halverwege de American Civil War) maar als Nederlanders kijken we niet zo graag naar dat stukje van ons verleden. We zien het VOC-verleden liever anders dan als een verdienmodel aan uitbuiting. We kijken liever naar de uitbuiting van de landen die spijcerijen aan ons verkochten voor schandalig weinig… uhhh. Nou ja, we kijken graag anders naar ons verleden…

Ik hoop

Ik hoop dat we met elkaar Ketikoti vieren vandaag, en dat we het ook tegen onze andere witte vrienden zeggen, dat we dat vieren en dat we ook 150 jaar jaar later best “sorry” mogen zeggen. En als jouw vriend(in) vindt dat 150 jaar te ver terug vind om dat nog te vieren? Doe mij een lol en vraag dan of ie het recentelijk nog ergens hardop belachelijk heeft gevonden dat het Leidens onzet nog steeds wordt gevierd. Zo niet, laat dan even googlen wanneer dat ook alweer was…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: