0 – Sitting with open Hands

Therapy alignment

Het zogenaamde “Sitting with Open Hand(s) is eigenlijk niet zozeer een ‘techniek’. Het is eerder een ‘houding’ in therapie of in gesprekken. Met name bij angstige mensen kan het goed werken om niet te gaan ‘vissen’ naar (therapie)resultaten maar met open handen te wachten tot iemand maar je toe komt.
Juist een oprechte houding waarin je laat zien dat de ander mag zijn wie zij zelf zijn, zich niet hoeven aan te passen en niet voor jou hoeven te zorgen, dat kan soms heel sterke uitnodiging zijn om jezelf wat meer aan het co-reguleren over te laten.

Waar jij relaxed bent, kan ik me misschien ook meer openen.


Sitting with open Hand(s)

Als mens kunnen we doen. Het is bouwen aan iets en maken.
We kunnen ook doen wat in ‘het Oosten’ wel wordt aangeduid met “Wu Wei”: doen door niet te doen. In de Zen wordt wel beschreven hoe je situaties kunt benaderen door af te wachten, door water te geven en misschien (kunst) mest. Maar vooral dat je ruimte geeft om te laten groeien, tijd neemt om te zien hoe iets zich uit zich zelf ontwikkelt als je het niet gelijk begint te beoordelen en te sturen. Dit is veel meer een fase waarin je inderdaad niet iets ‘doet’ maar waarin je actief afwacht en al je aandacht richt op de beweging van de ander. Je zit dus niet effe te niksen met aandacht voor facebook of snapchat maar je bent vol gericht op de ander. Maar er hoeft even niks.
Er hoeft dus ook niet ‘gezwegen’ te worden ofzo. Er mogen wel stiltes vallen als er even niets te zeggen is, of er kan even een slokje thee of koffie worden genomen.

Uitstraling

Belangrijk hierin is de non-verbale communicatie van deze houding (die natuurlijk moet kloppen met de uitleg ervan -anders ontstaat er makkelijk wantrouwen “waarom je nou ineens je mond zit te houden”-).
De ‘transparantie’ die in veel therapie-scholen wordt voorgesteld komt hier natuurlijk in gedachten. Je bent als gesprekspartner/therapeut wie je bent. Je mag emoties hebben en ook wel laten zien maar je nodigt de ander niet uit om voor jou te zorgen. Jij kan voor jezelf zorgen en je laat zien dat je ook voor jezelf kan zorgen bij grotere emoties.

Zij zullen vaak hebben meegemaakt dat ze de heftige aspecten van hun levensverhaal vertelden en in plaats dat zij getroost werden hebben zij meegemaakt dat de luisteraar ineens zo van slag raakte door hun verhaal dat zij zowel degene waren die de pijn beleefde als dat zij ook degene moesten zijn die de toehoorder moest troosten omdat deze van z’n stuk was gebracht door de heftigheid van hun persoonlijk verhaal.

Dat geeft met name de getraumatiseerde of angstige klant (of deze nou zelf doorheeft hoeveel angst er is, of niet) een onbewust of misschien half bewust vertrouwen dat jij als gesprekspartner in staat zult zijn om de heftige emoties -die aan hun levensverhaal kleven- ook te kunnen ‘dragen’, te kunnen ‘uit houden’.

Je wacht actief en staat open voor de emotionele expressie van de gesprekspartner, met een houding om er samen uit te komen. Whatever er ook komt van de andere kant, jij zit er met de bereidheid dat te ontvangen zonder oordeel.


Adem

Niet onbelangrijk is de boodschap die je non-verbaal uitzendt met jouw adempatroon. Niet dat je deze krampachtig ‘laag’ moet gaan zitten houden door een beetje te ‘kunst-ademen’. Tegelijkertijd kan het je wel helpen om met ademscholing te hebben gewerkt aan jouw eigen adembewustzijn en dat je hebt geleerd hoe je met aandacht voor de ‘expiratoire’ fase (uitademing en uitadempauze) van de adem ook kunt werken aan ‘self-soothing’ en tot het tot rust brengen van jezelf op een vegetatief niveau, in jouw autonome zenuwstelsel.


Nota Bene

‘Sitting with open hand’ is natuurlijk een techniek die de ander uitnodigt om in actie te komen en het is dan ook wel handig om er over na te denken wanneer je dat in zet.
Iemand moet namelijk wel in staat zijn om on actie te komen. Iemand die verstart is van angst die kan ontdooien en daarmee vanuit zichzelf in beweging komen zonder zichzelf te hoeven overschreeuwen. Maar iemand die die in depressie zit die kan soms meer gebaat zijn bij een meer stimulerende aanpak.

‘Sitting with open hand’ zal dan ook geen aanpak zijn die volledig op zichzelf staat, het is eerder een stap die je kan zetten in de dans van het gesprek om iemand vlot te trekken die in een verstarring (Fright of Freeze) of in vluchtmodus (Flight) staat.
Mensen die erg in een ‘Frenzy‘-mindset of in een Fight‘-mindset staan, die kunnen door de passiviteit geprikkeld worden. Dan kan het belangrijk zijn om duidelijk te laten zien dat er niets te halen is bij jou voor je deze ‘techniek’ toepast in jouw gesprekken.


Wanneer je meer over openminded relatie coaching* wilt weten:
neem dan hier contact* op!

Hans West
West-Coaching.nl

n.a.v. Integratieve Therapie (Petzold)


Other Techniques

0 – Sitting with open Hands

01 – Relatie – Inventarisatie (algemeen) – Partner Escalatiedans

01 – Relatie – Inventarisatie (specifiek) – Partner Escalatiedans

01 – Relatie – Inventarisatie Coaching

10 stappen om zaken op een rij te krijgen uit de CBT

1o1 – Inventarisatie (& reparenting) – Ouder-boodschappen (brieven)

Agenda setting – ‘Algemeen’

Agenda setting – Advocaat van de Duivel

Agenda setting – Therapeutic Stupidity

Agendasetting – De nadeel-voordeel balans

Agendasetting – The miracle cure question

Als je dan al ‘weerstand’ ziet, onderzoek ‘m dan minstens

Dagelijks relatie-werk-overleg

De Daily Mood Log

De relatie-gesprek Trigger-Thermometer

De relatie-sandwich (het lastige relatie-gesprek)

De Triple Column Technique

Denkfouten opsporen

Elementen van integratieve (relatie)gesprekken (incl. de 5%-truuk)

Exploring interpersonal relations

Exploring: Opvoeder voorbeelden #Moederfiguur

Exploring: Opvoeder voorbeelden #Vaderfiguur

Future Self – Exercise

Gesprekstechniek: Tik-in-de-plaat

Herken je onhandige denken (cognitieve distortions)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.