2016/12/05 | Lezing | IFMSA cursus op de VU over het herkennen van BDSM vs mishandeling

BDSM: the ins and outs

Op 16 november gaven we op de VU een workshop voor IFMSA-VUmc*. De stichting IFMSA-VUmc houdt zich bezig met het verbeteren van global health in de breedste zin van het woord en is een onderdeel van de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA).
In het kader van Public Health & Seksuele gezondheid hebben we samen gekeken naar de vraag: “Wat is nou eigenlijk BDSM? (en waarom kan dat leuk zijn voor mensen), hoe kan ik het herkennen en bespreken?

kinkawarecoach_ifmsa-vu-bdsm

We kregen interessante vragen, persoonlijke, technische, antropologische.

In onze workshop komt ook uitgebreid het verschil naar voren tussen de laesies die ontstaan door BDSM en de laesies die ontstaan door mishandeling. En zoals altijd is er aan het begin veel aarzeling maar als het patroon duidelijk wordt dan zie je dat men er “oog voor krijgt”.
Ook het bespreken van de bevindingen met de persoon in kwestie is ruim aan bod gekomen.

kinkawarecoach_ifmsa-vu-bdsm2
Vervolgens hebben we nog wat ‘praktijk’ gedaan met de mensen die dat leuk vonden. Met reacties variërend tussen “nou weet ik in ieder geval hoe ik een platte knoop moet leggen” tot “hier ga ik vanavond verder mee aan de slag… mogen we die touwtjes houden?”

Het antwoord was “ja hoor, natuurlijk” en als we dan mensen met een smile zien weglopen en als we van mensen te horen krijgen dat ze niet alleen een leuke avond gehad hebben die persoonlijk leerzaam wat maar dat het ook professioneel goed toepasbaar en relevant was… nou dan ben ik trots dat ik op mijn oude opleidingsinstituut ook op dit vlak toe kon voegen aan de praktijkkennis en het bespreken van zaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.