Burnout

Urban Living Woordenboekje

De WHO (World Health Organization) definieert burn-out als een ziektebeeld dat een oorzaak vindt met chronische stress op het werk die niet goed wordt gemanaged (“a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed”).
Nou is het helder dat het ziektebeeld (bestaand uit vier dimensies: gevoelens van uitputting, mentale afstand tot het werk, een negatieve of cynische houding en een gevoel van verminderde competentie) werkelijk alles te maken kan hebben met slechte managers die onvoldoende oog hebben voor de relatie tussen sturing en verantwoordelijkheid. En natuurlijk ben je verantwoordelijk voor jouw eigen stress-management (de de collaboratie tussen jou en jouw managers is belangrijk).
De relatie tussen de dingen die er gebeuren in het privé leven (relatie-stress, stress door ziekte of stress door de ziekte van mensen die vallen onder jouw mantelzorg bijvoorbeeld) die blijft in deze definitie wat onderbelicht.


Notes:

Er is kritiek op de terugkeer naar een eigenlijk louter op “arbeidsstress-management” gebaseerde beschrijving laat weinig ruimte om naar andere oorzaken te kijken dan de “druk op het werk”. Aan de andere kant zou deze definitie de bedrijven politiek moeten dwingen om meer expliciet te zijn in hun maatschappelijke verantwoordelijkheden (iets dat natuurlijk door een hoop bedrijven actief wordt opgepikt… maar ook een onderwerp waar de ziekere bedrijven -in werkklimaat of financieel- niet zo veel mee op hebben).
Een ander veelal onderbelicht aspect is dat de term (in tegenstelling bijvoorbeeld tot “overspannenheid”) een definitief karakter lijkt te hebben: je kunt een blokhout nooit ‘on-opgebrand’ laten raken, je kunt wel dingen veranderen aan je stress-management om zo te zorgen dat je met piekeren onderhoudt wat jouw zieke werk heeft veroorzaakt)
Een ander -veelal onderbelicht- aspect is de stress die ontstaat door vergiftiging/overmatig gebruik. In een poging om naast al de werkstress nog tijdig tot rust te komen om voldoende te kunnen slapen (downers), om er echt even volledig uit te zijn (uppers of trippers) of juist om de combi van werkdruk en sociale druk te kunnen ‘hebben’ (uppers/downers) zie je vaak dat gebruik dat juist het vermogen om het werk aan te kunnen moet ondersteunen overmatig wordt in de laatste fase voor burnout.
De slechte naam die overmatig gebruik heeft maakt dat er onterecht vaak veel schaamte over bestaat terwijl het eigenlijk een oprechte poging was om de druk aan te kunnen.
Definities (Schaufeli)


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.