What have you gained from meditation?

Motivation

When asked, “What have you gained from meditation?”, the answer would be: “It is not what I have gained that is important but rather what I have diminished, namely, greed, hatred, and delusion.”

World Fellowship of Buddhists


Notes:

In therapie of coaching kom je natuurlijk regelmatig tegen dat mensen eigenlijk alleen maar geleerd hebben “to reach for the sky” en daardoor niet zo goed geoefend hebben in het bekijken van de nuchtere limits, gewoon de haalbaarheid van dingen. En ze hebben al he-le-maal nooit geoefend met het loslaten van zaken die niet meer voeden.
Tijdens Addiction Coaching zie je best vaak dat de aandacht van mensen vooral getrokken wordt naar het verlies van mogelijkheden als je zou ‘minderen’. Dat is logisch in verband met de biologische en emotionele aspecten van verslaving..
Doordat ze altijd chemisch zijn ‘gefixt’ zijn de vaardigheden niet geoefend en dus is het extra aantrekkelijk om chemische oplossingen voor gevoelens of behoeften te vinden. Gaandeweg ontwikkel je waarschijnlijk de mogelijkheden om het middel te zien als “extra”, als iets dat niet het dagelijkse leven moet gaan bepalen. En hoeveel gezeik zou dat wel niet schelen als je dat overmatige gebruik zou kunnen laten vallen.
Voor sommige mensen is hierdoor een drug een soort van steun of soms zelfs een kruk om overeind te blijven in het leven.

Natuurlijk raak je dingen kwijt als je een kruk meer loslaat… maar waar zit de winst?


Notes:

The whole quote (often mis-attributed to Buddha):
It may be stating the case too strongly to say that in meditation one seeks to gain nothing. For there is an increase in happiness and peace of mind. But when asked, “What have you gained from meditation?”, the answer would be: “It is not what I have gained that is important but rather what I have diminished, namely, greed, hatred, and delusion.”
World Buddhism, 1973, Volume 22 — the World Fellowship of Buddhists.

[Ga naar de CONTACT pagina]


10 Other Quotes

 


Reageer direct:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: