Relaties: Do the ‘Re-Do’

the ‘Re-Do’

Dit is een kort stukje over een klein truukje dat je relatie(s) behoorlijk kan verbeteren.
Dingen komen namelijk soms een beetje “rottig de strot uit” als we in de één of andere relatie zijn. Dat overkomt ieder van ons als we maar lang genoeg in een relatie zijn. En als je jezelf hoort zeggen wat je zo juist zei, dan denk je al “Oh, ik wou dat er een een ‘Undo’-button zat op dit gesprek” en je weet al dat verkeerd zal gaan vallen maar de boodschap heeft je mond al verlaten dus er is niks meer aan te doen…
Niet waar!
Lees verder “Relaties: Do the ‘Re-Do’”

De relatie-gesprek Trigger-Thermometer

Werken aan de voorwaarde voor het voeren van gesprekken

De verschillende F’s, de ‘mind-sets’
uit de poly-vagal theory
  • Frenzy
  • Flight
  • Fight
  • Freeze
  • FeignDeath

Regelmatig komt het voor in overlegsituaties (zoals “partner-werk-overleg”) dat iemand iets zegt dat je ‘triggert’. Je komt dan in de mind-sets terecht die ik in de Poly-Vagale theorie beschreven heb (die F’s van hiernaast) waardoor een gesprek alleen maar ingewikkelder wordt. Want juist de onveiligheid die ontstaat wanneer de één in zo’n ‘F’ terecht komt, en hoe dat dit op zichzelf al uitnodigt tot tegen-reacties bij de ander. En omdat die zelf dan dus óók getriggered raakt, dan zit je daarmee samen al snel in een ‘loop’ die zichzelf versterkt en alleen maar verder escaleert en emotioneler wordt.
De ellende is natuurlijk dat, hoe meer je ‘geraakt’ bent (en dus gestresst bent), hoe harder je getriggered bent, en dus hoe minder je creatief kan nadenken en samen nog kan de-escaleren. Juist die escalatie op elkaars triggers is vaak de reden waardoor mensen dingen gaan zeggen waar ze achteraf niet achter staan. Omdat ze het achteraf -als ze eenmaal weer uit die ‘getriggerde’ mind set zijn- ook niet meer zo voelen.
Maar de moeilijkheid is natuurlijk wèl om te herkennen (of te erkennen) dat dit aan het gebeuren is als het aan het gebeuren is.

Lees verder “De relatie-gesprek Trigger-Thermometer”

Relaties – Gottman’s Reparatiechecklist

Aan het Gottman Institute, waar over decennia goed- en slecht-lopende relaties zijn onderzocht is een lijstje met “reparatie-zinnetjes” gedestilleerd uit de duizenden gesprekken die zijn geanalyseerd.

Hier een rijtje zinnetjes ter inspiratie voor jullie beiden om de toon van jullie relatie-conversaties te verbeteren…

Lees verder “Relaties – Gottman’s Reparatiechecklist”

Definition of a relationship fight

Ideeën

Definition of a relationship fight: “Two people hurting so much, they can not listen to each other anymore…”

Dan Wile

Lees verder “Definition of a relationship fight”

“New Relationship Energy” (“NRE”)

Urban Living Woordenboekje

“NRE” of “New Relationship Energy” is het soms sterke (volgens auteur) verliefde gevoel dan van spanning, erotische lading dat verbonden is met de start van een nieuwe romantische relatie.


Notes:

Een dergelijke “verliefdheid” (hoewel sommige mensen niet graag die term gebruiken -soms omdat het voor sommige mensen bedreigend voelt als een partner verliefdheid zou voelen voor een ander dan zij zelf-) kan een belasting zijn voor de oorspronkelijke relatie omdat je dan als partner ook wel voelt dat dit genot van buiten de relatie komt. Dat kan direct bedreigend voelen, zeker als het de eerste keer is en/of jou zelf nog niet overkomen is in jouw relatie.

Het is ook verstandig om rekening te houden met deze verliefdheid, zowel in de beoordeling van de relatie als in de beoordeling van de dingen die jouw partner ineens doet.

Want het is natuurlijk nooit leuk als zij voor jou haar jogging broek niet meer uittrekt terwijl zij voor een ander leuke jurkjes begint te dragen.
Het is nooit leuk als hij zich voor jou niet meer scheert, terwijl hij voor een ander glad en geurend het pand verlaat.

Lezen over verliefdheid*


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

“Don’t ask, don’t tell”

Urban Living Woordenboekje

De “don’t ask, don’t tell”-afspraak zie je in een open relatie die zijn “open” vorm kan behouden -dus waarin één of beide partners aanvullende seksuele of romantische relaties kunnen onderhouden- op de basis van het feit dat er onderling niet over die andere relaties gesproken wordt.

“ik weet wel dat zij met een ander vrijt maar als ik het niet zie dan doet het me niks”.

Het is ook niet de bedoeling dat beide partners elkaar ooit zullen ontmoeten of dat zij ooit anderszins contact hebben, of dat er ooit door derden over gesproken wordt.


Notes:

De oplettende lezer begrijpt door deze toevoeging dat dit nog best lastig vol te houden is op de lange termijn. De onduidelijkheid kan ook fantasieën oproepen die vele malen ‘erger’ zijn dan de werkelijkheid. Er kan veel pijn onder een dergelijke afspraak zitten.
Aan de andere kant pragmatisch gezien, zie je natuurlijk wel degelijk dat best een hoop mensen een dergelijke relatie over tientallen jaren kunnen volhouden. Dus het verdient voorzichtigheid om hier oordelend over te zijn.


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

“Monogamie”

Urban Living Woordenboekje

“Monogamie” gaat ervan uit dat je één huwelijk hebt (in dit leven) zonder dat je daar andere partners naast zou hebben (uit het Grieks: monos = enkel, gamos = huwelijk waarbij natuurlijk het huwelijk een instituut is dat is ontstaan in de tijd dat de gemiddelde levensduur 45jaar was).
“Monogamie” heeft ook vaak de andere betekenis van een relatievorm (niet per sé huwelijk) die zodanig vorm heeft gekregen dat beide partners uitsluitend met elkaar een seksuele relatie hebben. Hier staat de seksualiteit meer voorop (seriële monogamie wanneer meerdere monogame relaties elkaar opvolgen).


Notes:

Nou is monogamie natuurlijk makkelijk toegezegd, maar vaak verdient “monogamie” toch nog wel wat extra aandacht (zeker wanneer we serieus nemen dat het uiteindelijk toch echt maar een klein percentage is dat een monogaam huwelijk volhoudt en dat er dan ook nog binnen deze monogame huwelijken problemen ontstaan juist over monogamie. Kijk bijvoorbeeld eens naar aspecten als:

 • Activity Monogamy
 • Emotionele Monogamie
 • Sociale Monogamie
 • Seksuele Monogamie

Over monogamie in het dierenrijk, neem het voorbeeld van de zwaan, valt ook wel wat te zeggen. Nu genetisch onderzoek betaalbaar is geworden blijkt: dieren kunnen sociaal monogaam leven… wanneer we kijken naar de genen dan blijken ook zwanen en pinguïns allerminst seksueel monogaam.

Monogamy used to be one person per life, now it is one at the time. ~ Esther Perel


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

“Swingers” (ww. “Swingen”)

Urban Living Woordenboekje

“Swingers” zijn mensen die een open relatie hebben waarbij de nadruk wat meer ligt op het extraverte, de vriendschap, de fun en de seksuele kant van het hebben van relaties.

“swingers”

Bij “swingers” is er vaker wel, dan niet sprake van een primaire relatie. “Swingen” is een leefstijl -een stijl van relaties onderhouden- waarbij dus naast die primaire relaties dus ook  secundaire relaties bestaan juist om kwaliteit van de primaire relatie te verbeteren.

Als single kan je ook ook best een “swinger” zijn als jij er rekening mee houdt dat jouw gedrag in de contacten met partners uit primaire relaties er op gericht is dat de relatie aan kwaliteit wint door jouw manier van doen. En uiteraard hebben de verantwoorde swingers met een primaire relatie er dan ook oog voor dat de secundaire partner een mens is met (relatie)behoeftes waar je als koppel ook een verantwoording in hebt genomen.

Deze onderlinge afstemming is soms volledig helder, en de fun, de vriendschap en de geiligheid en de vrijheid om seksualiteit en/of intimiteit te beleven met iemand staan op de voorgrond terwijl het niet de bedoeling is dat er andere niveaus in de relatie ontstaan. Soms hebben mensen hier ook onvoldoende over nagedacht of worden zijn meegevoerd oor de NRE van een nieuw contact en vereist dit onderlinge afstemming. In die zin is er volgens mij sprake van een continuüm tussen eenmalige swingers contacten en langdurige polyamorie en verdient dit niet zulke zij-versus-wij discussies als je soms ziet tussen “swingers” en “polyamorie”


Notes:

Het lijkt in de ogen van sommige theoretici dat dit een teken van bindingsangst is -en dat zal soms ook best wel eens zo zijn- maar onderzoek laat voorzichtig zien dat niet-kinksters eerder méér instrumentele relaties aangaan dan kinksters… dus daar is bepaald het laatste nog niet over gezegd!


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

“7 year itch”

Urban Living Woordenboekje

De herkomst* van deze gedachte komt uit de koker van George Axelrod die een toneelstuk (later verfilmd) schreef met die naam.
Psychologisch is dat inmiddels een self fulfilling prophecy geworden. Regelmatig hoor je als relatiecoach dat een zekere ‘onrust’ ook wel logisch zou zijn: “We hebben immers al zeven jaar een relatie” (…)
Maar wat blijkt? (Hellen Fisher* geeft er onderzoek naar gedaan) er is helemaal geen 7-year-itch te vinden! Onderzoek laat eerder een 4-year-itch zien.


Notes:

Mogelijk is dit te verklaren uit de communities waarin we op de steppen van Afrika leefden. Na een hot verliefdheidsfase met veel seksuele activiteit met een redelijke kans op kinderen en een zorgfase van een jaar of drie zodat kinderen rond de 2,5 a 3,5 jaar net opgenomen kunnen worden in de “multi-age playgroup”: een groep kinderen die -als in een crèche- met elkaar konden spelen onder toezicht van slechts enkele volwassenen zodat de rest kon jagen of verzamelen.
Volgens Fischer leefden zeer waarschijnlijk onze voorouders in een relatievorm die we tegenwoordig “serial monogamy” zouden noemen. Met een nieuwe partner iedere 4 a 5 jaar… met een prettige diversiteit in de “genepool” als gevolg, en met destijds nog aanzienlijk minder materialistisch gedoe in de boedelscheiding.


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

%d bloggers liken dit: