De relatie-sandwich (het lastige relatie-gesprek)

(Relatie) gesprekken

Het is ab-so-luut onmogelijk dat je een relatie kunt hebben waarin je het voortdurend samen ééns bent met elkaar.
Dus onherroepelijk komt dat moment dat jij een mening hebt over iets en dat jouw partner het hé-le-maal verkeerd ziet… (grappig is dat jouw partner dat waarschijnlijk nèt effe anders ziet… uhhh… wanneer jouw partner tenminste ongeveer zo veel tijd heeft kunnen besteden aan het overdenken van de issue die tussen jullie speelt).
Omdat je in gesprekken met jouw partner al snel het gevoel geeft dat het jou gaat om het krijgen van jouw gelijk, hier een paar tips:
Lees verder “De relatie-sandwich (het lastige relatie-gesprek)”

0 – Sitting with open Hands

Therapy alignment

Het zogenaamde “Sitting with Open Hand(s) is eigenlijk niet zozeer een ‘techniek’. Het is eerder een ‘houding’ in therapie of in gesprekken. Met name bij angstige mensen kan het goed werken om niet te gaan ‘vissen’ naar (therapie)resultaten maar met open handen te wachten tot iemand maar je toe komt.
Juist een oprechte houding waarin je laat zien dat de ander mag zijn wie zij zelf zijn, zich niet hoeven aan te passen en niet voor jou hoeven te zorgen, dat kan soms heel sterke uitnodiging zijn om jezelf wat meer aan het co-reguleren over te laten.

Waar jij relaxed bent, kan ik me misschien ook meer openen.

Lees verder “0 – Sitting with open Hands”

Oefening: Wensen aan mijn partner (oud of nieuw?)

(Relatie) gesprekken

Wensen aan mijn partner(s):
Toverstafje (altijd!)
Frustratie (nooit meer!)
een Leeftijd (laat opborrelen)
de Herinnering (destijds)
een Gemis (destijds)
Gedachten (over nu en vroeger)
Vragen aan jouw partner (alsnog)
Zelfzorg (alsnog)

Regelmatig kom ik in mijn praktijk het schuld-ping-pong* tegen, en centraal daarin staat vaak het gegeven dat “mijn partner mij niet geeft wat ik vind dat ik moet krijgen…”
Nou is precies dat een gevoel dat vaak best handig is om even wat beter te onderzoeken omdat het echt vaker voorkomt dat we iets zoeken in het hier-en-nu bij onze partner, wat we eigenlijk eerder in ons leven -van onze opvoeders bijvoorbeeld- niet gehad hebben.
En dan vraag ik wel eens aan mensen om onderstaand formuliertje in te vullen of over de volgende vragen na te denken
Lees verder “Oefening: Wensen aan mijn partner (oud of nieuw?)”

Elementen van integratieve (relatie)gesprekken (incl. de 5%-truuk)

(Relatie) gesprekken

Mensen die moeilijke gesprekken moeten voeren in een relatie die onder druk staat (een liefdesrelatie, een werk-relatie, een vriendschapsrelatie of een therapie-relatie) die geef ik vaak het onderstaande rijtje.

DE BELANGRIJKSTE (RELATIE) GESPREK-ASPECTEN zijn:
5% waarheid (de angel eruit – incl. verontschuldigen, verantwoording)
Gevoelens en emoties (hun gevoel, jouw gevoel)
Navragen of de inhoud overkwam, verduidelijken, gevoel, gedrag)
Waarderen (voorwaardelijk/ onvoorwaardelijk)

Dit rijtje is dus óók voor coaches/therapeuten goed bruikbaar (niet alleen om hun eigen gesprekstechnieken te verbeteren) bijvoorbeeld voor hun cliënten, als relatie onderhouden een punt van aandacht is in hun sessies. Deze communicatie aspecten zijn iets om eventueel te oefenen bij klanten met bijvoorbeeld stress op de werkplek of cliënten met relationele stress. Je kunt er van uitgaan dat de relatie toch niet in één keer optimaliseert dus je kunt ook kiezen om de verschillende aspecten de één na de ander te oefenen in verschillende gesprekken.

Ik zeg altijd: zorg dat al de elementen (A,B,C & D) in jouw reactie zijn opgenomen, en de kans is groot dat de gesprekken de goede kant op gaan:
Lees verder “Elementen van integratieve (relatie)gesprekken (incl. de 5%-truuk)”

Agendasetting – De nadeel-voordeel balans

choices choices choices 🙂

Voor het maken van keuzen die sterke cravings kunnen geven raad ik altijd de nadeelvoordeel-balans aan in plaats van de gebruikelijke voor-nadelen balans.
Juist omdat het bijvoorbeeld bij verslavingen zulke sterke craving kan geven wanneer je over de voordelen van gebruik gaat zitten denken, raad ik altijd aan om niet met de voordelen te starten maar juist eerst te beginnen met het bedenken van de nadelen. Het risico bestaat dat je na het bedenken van de voordelen zulke sterke gevoelens hebt dat je helemaal niet meer in stáát bent tot het bedenken van nadelen. (..)
Lees verder “Agendasetting – De nadeel-voordeel balans”

%d bloggers liken dit: