De relatie-gesprek Trigger-Thermometer

Werken aan de voorwaarde voor het voeren van gesprekken

De verschillende F’s, de ‘mind-sets’
uit de poly-vagal theory
  • Frenzy
  • Flight
  • Fight
  • Freeze
  • FeignDeath

Regelmatig komt het voor in overlegsituaties (zoals “partner-werk-overleg”) dat iemand iets zegt dat je ‘triggert’. Je komt dan in de mind-sets terecht die ik in de Poly-Vagale theorie beschreven heb (die F’s van hiernaast) waardoor een gesprek alleen maar ingewikkelder wordt. Want juist de onveiligheid die ontstaat wanneer de één in zo’n ‘F’ terecht komt, en hoe dat dit op zichzelf al uitnodigt tot tegen-reacties bij de ander. En omdat die zelf dan dus óók getriggered raakt, dan zit je daarmee samen al snel in een ‘loop’ die zichzelf versterkt en alleen maar verder escaleert en emotioneler wordt.
De ellende is natuurlijk dat, hoe meer je ‘geraakt’ bent (en dus gestresst bent), hoe harder je getriggered bent, en dus hoe minder je creatief kan nadenken en samen nog kan de-escaleren. Juist die escalatie op elkaars triggers is vaak de reden waardoor mensen dingen gaan zeggen waar ze achteraf niet achter staan. Omdat ze het achteraf -als ze eenmaal weer uit die ‘getriggerde’ mind set zijn- ook niet meer zo voelen.
Maar de moeilijkheid is natuurlijk wèl om te herkennen (of te erkennen) dat dit aan het gebeuren is als het aan het gebeuren is.

Lees verder “De relatie-gesprek Trigger-Thermometer”

Relaties – Gottman’s Reparatiechecklist

Aan het Gottman Institute, waar over decennia goed- en slecht-lopende relaties zijn onderzocht is een lijstje met “reparatie-zinnetjes” gedestilleerd uit de duizenden gesprekken die zijn geanalyseerd.

Hier een rijtje zinnetjes ter inspiratie voor jullie beiden om de toon van jullie relatie-conversaties te verbeteren…

Lees verder “Relaties – Gottman’s Reparatiechecklist”

2020/09/04 | Podcast | Meet the Kinksters (about subspace)


Een kort gesprekje met de dames van de podcast “Meet the kinksters” over subspace en de vraag of dat door endorfinen komt of niet.

2020/07/27 | Groep | Choices


Amsterdam
v/a maandag 20 Juli 2020
19:00 – 20:30 uur

Vanaf maandag 20/7 start ik voor Choices de wekelijkse maandagavond bijeenkomsten. Daar biedt Choices de gelegenheid om openlijk problemen rond drugsgebruik en drugsgerelateerd seksueel risicogedrag te bespreken met mannen onder elkaar.

Tijdens deze wekelijkse groepsbijeenkomsten  in de pink salon besteden we ook extra aandacht aan de tijd waarin we nu leven. De anderhalvemeter-samenleving met z’n uitgesteld drugsgebruik en andere uitdagingen waarmee het coronavirus ons de afgelopen maanden heeft geconfronteerd: no hookups.
Maar het is aan het veranderen en logischerwijs beginnen velen al te denken aan de seks en drugs na de lockdown, maar hoe ga je daar op een verstandige manier mee om?


Samen

Samen werken we aan inzicht in drugsgerelateerd risicogedrag en willen je laten kennismaken met verschillende strategieën om jouw risico’s te vermijden. We geven elkaar tips en informatie over het voorkomen van excessief drugsgebruik, terugval, de kans op een overdosis en drugsgerelateerd seksueel risicogedrag in de tijden na de beperkingen van Covid-19.

Elke maandagavond, ontmoet je bij Choices mannen in dezelfde situatie. Mannen die dezelfde interesses hebben. Samen, zonder veroordeling maar met de steun van anderen in de groep, kunnen we elkaar helpen om betere keuzes te maken, om ook in deze ingewikkelde tijd op koers te blijven.

>> AGENDA <<

Burnout

Lees verder “Burnout”

Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD)

Urban Living Woordenboekje

PMS (pre-menstrueel syndroom) is wel bekend. Dat je jezelf niet zo goed voelt als je tegen je menstruatie aan hangt. Maar als de emotionele klachten erg heftig worden (denk aan angstaanvallen, extreme stemmingswisselingen, -zware- hopeloosheid/depressiviteit of geagiteerde depressiviteit -bij voorbeeld in de vorm van woedeaanvallen-).


Notes:

De vraag “hoe heftig mag een ‘normale’ PMS dan eigenlijk zijn is natuurlijk wel een vraag die naar boven komt.

Verder lijken de klachten versterkt te worden of versterkt PMDD zaken als Traumatische herinneringen (één van de klachten is “gevoelens van overweldiging of controleverlies” wat PTSS natuurlijk kan versterken), middelengebruik en volgens sommigen voedingsgewoonten lijken hierop ook van invloed te zijn.
Meer info:


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staat meer info:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

Definition of a relationship fight

Ideeën

Definition of a relationship fight: “Two people hurting so much, they can not listen to each other anymore…”

Dan Wile

Lees verder “Definition of a relationship fight”

“New Relationship Energy” (“NRE”)

Urban Living Woordenboekje

“NRE” of “New Relationship Energy” is het soms sterke (volgens auteur) verliefde gevoel dan van spanning, erotische lading dat verbonden is met de start van een nieuwe romantische relatie.


Notes:

Een dergelijke “verliefdheid” (hoewel sommige mensen niet graag die term gebruiken -soms omdat het voor sommige mensen bedreigend voelt als een partner verliefdheid zou voelen voor een ander dan zij zelf-) kan een belasting zijn voor de oorspronkelijke relatie omdat je dan als partner ook wel voelt dat dit genot van buiten de relatie komt. Dat kan direct bedreigend voelen, zeker als het de eerste keer is en/of jou zelf nog niet overkomen is in jouw relatie.

Het is ook verstandig om rekening te houden met deze verliefdheid, zowel in de beoordeling van de relatie als in de beoordeling van de dingen die jouw partner ineens doet.

Want het is natuurlijk nooit leuk als zij voor jou haar jogging broek niet meer uittrekt terwijl zij voor een ander leuke jurkjes begint te dragen.
Het is nooit leuk als hij zich voor jou niet meer scheert, terwijl hij voor een ander glad en geurend het pand verlaat.

Lezen over verliefdheid*


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

“Don’t ask, don’t tell”

Urban Living Woordenboekje

De “don’t ask, don’t tell”-afspraak zie je in een open relatie die zijn “open” vorm kan behouden -dus waarin één of beide partners aanvullende seksuele of romantische relaties kunnen onderhouden- op de basis van het feit dat er onderling niet over die andere relaties gesproken wordt.

“ik weet wel dat zij met een ander vrijt maar als ik het niet zie dan doet het me niks”.

Het is ook niet de bedoeling dat beide partners elkaar ooit zullen ontmoeten of dat zij ooit anderszins contact hebben, of dat er ooit door derden over gesproken wordt.


Notes:

De oplettende lezer begrijpt door deze toevoeging dat dit nog best lastig vol te houden is op de lange termijn. De onduidelijkheid kan ook fantasieën oproepen die vele malen ‘erger’ zijn dan de werkelijkheid. Er kan veel pijn onder een dergelijke afspraak zitten.
Aan de andere kant pragmatisch gezien, zie je natuurlijk wel degelijk dat best een hoop mensen een dergelijke relatie over tientallen jaren kunnen volhouden. Dus het verdient voorzichtigheid om hier oordelend over te zijn.


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier:

“Monogamie”

Urban Living Woordenboekje

“Monogamie” gaat ervan uit dat je één huwelijk hebt (in dit leven) zonder dat je daar andere partners naast zou hebben (uit het Grieks: monos = enkel, gamos = huwelijk waarbij natuurlijk het huwelijk een instituut is dat is ontstaan in de tijd dat de gemiddelde levensduur 45jaar was).
“Monogamie” heeft ook vaak de andere betekenis van een relatievorm (niet per sé huwelijk) die zodanig vorm heeft gekregen dat beide partners uitsluitend met elkaar een seksuele relatie hebben. Hier staat de seksualiteit meer voorop (seriële monogamie wanneer meerdere monogame relaties elkaar opvolgen).


Notes:

Nou is monogamie natuurlijk makkelijk toegezegd, maar vaak verdient “monogamie” toch nog wel wat extra aandacht (zeker wanneer we serieus nemen dat het uiteindelijk toch echt maar een klein percentage is dat een monogaam huwelijk volhoudt en dat er dan ook nog binnen deze monogame huwelijken problemen ontstaan juist over monogamie. Kijk bijvoorbeeld eens naar aspecten als:

 • Activity Monogamy
 • Emotionele Monogamie
 • Sociale Monogamie
 • Seksuele Monogamie

Over monogamie in het dierenrijk, neem het voorbeeld van de zwaan, valt ook wel wat te zeggen. Nu genetisch onderzoek betaalbaar is geworden blijkt: dieren kunnen sociaal monogaam leven… wanneer we kijken naar de genen dan blijken ook zwanen en pinguïns allerminst seksueel monogaam.

Monogamy used to be one person per life, now it is one at the time. ~ Esther Perel


Andere Woorden 

[Ga naar de CONTACT pagina]

Op de volgende website staan meer woorden:
http://www.KinkAware.Info

vragen?

Heeft u vragen over termen stel deze dan hier: