Over de ervaren temperatuur en het herkennen van emoties in ons lichaam


the Quick Version
temperatuur en emotiesVoor mensen die zich interesseren in de (h)erkenning van emoties in ons lichaam verwijs ik naar een interessant stuk dat is geschreven door Finse onderzoekers die in een serie van onderzoeken mensen vroegen om het effect te beschrijven van bepaalde emoties op de het gevoel van warmte in hun lichaam. Nieuwe kennis die bruikbaar is voor mensen die zich bezig houden met emotionele intelligentie, bij zichzelf of voor hun klanten.


Meer weten? Lees:

the Longer Version

Over de ervaren temperatuur en het herkennen van emoties in ons lichaam

Finse onderzoekers hebben in een serie van onderzoeken mensen gevraagd om het effect te aan te geven van bepaalde emoties op een scherm met een outline van een menselijk lichaam.

zie een PDF van: Bodily maps of emotions
Lauri Nummenmaa, Enrico Glereana, Riitta Harib,1, and Jari K. Hietanen

Eerder zijn al soortgelijke onderzoeken gedaan op het gebied van lichaamshouding en vooral adempatronen. Maar deze was nieuw voor mij; onderzoek naar de verdeling van verandering in lichaamstemperatuur bij bepaalde emoties.
En het is niet alleen mooi om te zien, met mooie plaatjes, het is vooral ook bruikbaar!

Mensen komen met enige regelmaat in lastige situaties terecht omdat zij achteraf merken dat zij anders reageren dan dat zij tevoren hadden bedacht over die situatie. Dat is geen vreemd iets in onze ‘brainiac’ cultuur, dat is een insteek voor coaching of soms therapie.
Emoties erkennen en herkennen os voor veel mensen best een lastig punt.

“ik denk dat ik boos ben”

kan een absoluut eerlijk antwoord zijn. Maar klopt het ook? Was het boosheid of waren we misschien eigenlijk bang en haalden we uit als een kat in het nauw? Waren we mogelijk eigenlijk achteruit aan het vluchten als een kreeft en is iemand helaas in onze scharen gelopen? Waren we mogelijk verdrietig maar helemaal niet van zins om aan onszelf toe te geven dat iets ons raakte? …We komen als mens nou eenmaal regelmatig in de problemen omdat we oprecht denken te weten wat we zullen voelen in een bepaalde situatie… Maar dat het dan toch anders blijkt te zijn!

Dan komen we immers achteraf ook allemaal dat moment tegen dat we onszelf afvragen “wat voelde ik nou eigenlijk, dat ik puntje-puntje als gedrag liet zien op dat moment?..”

Juist omdat het voor mensen vaak moeilijker is om zelf het antwoord op een vraag te verzinnen, dan dat het is om te herkennen of een antwoord goed is (denk aan het verschil tussen open vragen of multiple choice vragen op school) kunnen we mensen helpen om te herkennen welke emotie er bij hen speelt naar aanleiding van hetgeen er in hun lichaam gebeurt.
Zeker voor mij als integratief bewegingstherapeut, die veel waarde hecht aan uitleg en aan het herkennen van emotionele reacties in bepaalde situaties, ligt hier nog weer een extra mogelijkheid om mensen een ‘tool’ te geven om te (h)kennen wat er echt aan de hand is. Niet omdat zij niet intelligent genoeg zouden zijn maar juist voor juist de intelligente klant, die zich soms door z’n eigen intelligentie op een dwaalspoor laat brengen.

…..

Mocht u vragen willen stellen +klik hier+
contact pagina: +klik hier+

Eén reactie op “Over de ervaren temperatuur en het herkennen van emoties in ons lichaam”

  1. Pingback: Over emoties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: