“Jaloezie” (en “afgunst”)

“Jaloezie” – Hoe moet ik daar over denken?

Emologie: Sociale Emoties

Question:
Hoe moet ik denken over “Jaloezie” en afgunst?

Jaloezie en Afgunst

Answer:
Wanneer we beter kijken naar “jaloezie” dan blijkt het vaak eigenlijk een gevoel dat voortkomt uit angst voor verlies. Je kan het zien als een emotionele ‘koffer’ met “jaloezie” als handvat. Maar als je het opent dan zitten daar vaak allerhande andere koffertjes in.
Het kan een gevoel hebben dat kan ontstaan vanuit onzekerheid over jezelf (erg populair om het dan als jaloers te labelen), uit angst voor verlies, of angst voor verlating, of het kan een gevoel zijn dat iets zegt over de relatie en dat er inderdaad een ongelijkheid in zit die jij uit aan het houden bent. Misschien is het eigenlijk ook wel een gevoel dat soms gewoon bij relaties hoort?
Natuurlijk is het politiek correct om te zeggen dat “jij dat gevoel niet kent in jouw relatie”. Misschien behoort iemand inderdaad tot de beperkte groep die nooit jaloezie voelt, misschien behoort iemand tot de groep die het niet waarneemt (of wenst te nemen). Maar veruit de meeste serieuze swingers en polyamoreuze mensen die geven aan dat zij dit gevoel met regelmaat tegen komen.


Jaloersheid en relaties

En wanneer we dan ook nog zien hoeveel monogame relaties sneuvelen door deze emotie, dan is duidelijk dat het gevoel van jaloezie of in ieder geval de gedachte “dat jouw partner het beter zou hebben bij een ander” iets is dat de meeste mensen met een relatie wel tegen zullen komen, zeker op de momenten dat zij niet zo lekker in hun vel zitten.
Dus we kunnen ons er op richten dat we dat gevoel niet zouden moeten willen voelen… Maar mogelijk is het emotioneel realistischer om ons niet te snel van slag te laten brengen wanneer we dat gevoel tegen zullen komen. Mogelijk is het verstandiger om eerst eens te onderzoeken of het gevoel van jaloezie eerder iets zegt over onszelf in plaats van over over onze relatie.
Jaloezie lijkt eerder een emotie waar je mee om zult moeten leren gaan -monogaam of polygaam-, binnen jezelf en/of in de relatie, dan dat je ‘m kan voorkomen.

Meer hier over op: KinkindeRelatie.nl – Jaloezie een gevoel om serieus te nemen

Voor alle duidelijkheid. Soms is jaloezie ook een volkomen terecht gevoel dat nou eenmaal ontstaat bij een disbalans in de relatie (als namelijk een ander krijgt wat jij graag óók zou hebben gekregen).
En in die gevallen lijkt het veel belangrijker om  te leren om jaloezie op een opbouwende wijze te kunnen bespreken binnen de relatie, eerder dan dat je het niet zou willen voelen.

Nota Bene: Afgunst

Afgunst voelen

Afgunst ontstaat al gauw wanneer je het idee hebt dat jou dat wordt onthouden omdat de ander het krijgt (…en wanneer je dan de woede en het venijn gaat projecteren op de derde die krijgt wat jij wilde hebben, dan is dat meestal ongeveer de slechtste strategie om te krijgen wat jij eigenlijk wilde hebben).

Afgunstig zijn op een ander is vaak eerder een manier om je niet met je eigen onzekerheid en jaloezie te hoeven bezig houden. Als je afgunst voelt dan is dat jouw gevoel dat jou zegt dat jij in jouw hoofd de mindere bent, in de verhouding met degene waar jij afgunstig op bent… Maar het is jouw hoofd. En daar heb je meer invloed op dan op die ander.


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.