Het cognitieve gedragstherapie G-schema +

Het G-schema algemeen
Het zo genaamde “G-schema” is een model dat gebruikt wordt om mensen na te laten denken over de samenhang die er bestaat tussen de dingen die zij meemaken (de Gebeurtenissen), de dingen die zij voelen (het Gevoel), hun manier van denken (Gedachten) en de Gevolgen die er ontstaan door het Gedrag…
De pijltjes die er tussen deze “G”-s komen, die verschillen in de loop der tijd. De manier van denken is beetje door de neurologische kennis achterhaald inmiddels. Werd vroeger wel gedacht dat gevoelens bijna uitsluitend bepaald werden door gedachten, inmiddels is toch wel duidelijk dat het allemaal net iets complexer ligt.

the Longer Version

een paar aanpassingen
Hieronder is een modelletje van dat G-schema dat ik regelmatig gebruik, soms bij het behandelen van mensen met een werkverslavingen, seksverslavingen of een verslaving aan middelen (vandaar de aandacht voor het Genotscentrum in dit model). Soms juist voor de mensen die op de rand van een overbelasting beginnen te merken dat hun gevoel anders reageert dan zij verwachten.
Het helpt om meer zicht te krijgen op de manier waarop onze gevoelens onze gedachten beïnvloeden en, omgekeerd, hoe onze vaak-gedachte gedachten, hoe de dingen die we zijn gaan geloven een invloed hebben op onze gevoelens. Het helpt om een beetje meer begrip te krijgen van de eigenzinnigheid van ons gevoelsleven en de gedachten waar we niet meer over nadenken…
Kijk er eens naar en laat jouw eigen gedachten er eens over gaan. Reageer gerust; hieronder of per email.


Het is een Classic ‘Prezi’ en dat wil zeggen dat je heen en weer kunt klikken in het geheel, òf dat je heen-en-weer kunt gaan in het ‘verhaal’ van deze Prezi door de pijltjes links en rechts te klikken (maar geef ‘m wel even de tijd om helemaal te laden, anders gebeurt er niks).
Zie:
Gedachten over Gevoel (G-schema)*


Copyrights, 2011: West

 

Een veelgehoorde kritiek op het G-schema is dat de cognitieve gedragstherapeuten soms teveel aandacht hebben voor de inhoud van de gedachten en onvoldoende aandacht besteden aan de verschillende “manieren van denken”. Er is een groot verschil tussen piekeren (een manier van denken die echt veel energie kan vreten zonder veel resultaat op te leveren) en het analyseren van een situatie of een probleem. En dat is weer een heel andere manier van denken dan constructief denken. Ieder jongetje dat de cassettespeler van z’n vader uit elkaar heeft gehaald die heeft ontdekt dat in elkaar zitten en opbouwen echt iets vol-le-dig anders is als uit elkaar halen…

Het is ook belangrijk om te snappen dat de relatie tussen gevoel en gedachten natuurlijk twee kanten op kan gaan. Bepaalde manieren van denken geven bepaalde gevoelens, dat weet iedereen nog wel. Maar gevoelens geven ook weer specifieke manieren van denken.

Ik heb met mijn G-schema al een iets ‘opener’ benadering dan veel van de mensen die op een klassieke manier met het G-schema werken. Maar voor mensen die daar nog en slagje verder in willen gaan werk ik met mijn klanten vaak met het BEM-analyse formulier (volg deze link)

Wanneer dat nou nog even meer vragen oplevert dan antwoorden, dan leg ik je dat graag verder uit.
Meer weten over BEM? (Bio Emotioneel Management)
contact met Hans R.J.West

…..

Zie ook: BEM-analyse formulier

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: