the Quick Version
Vaak moeten we van alles en dat komt er dan niet van. Vandaar een oefening die zich daar even een weekje mee bezig houdt. Niet voortdurend maar zo tussendoor: een lijst met ‘moetens’ waarin we onderstrepen wat we willen en waarvan we arceren wat we een vriend(in) zouden gunnen.
Dat lijstje dat overblijft heeft een aantal elementen die we naar onze ToDo-lijst en onze agenda kunnen verhuizen.
the Longer Version
Van “moeten” naar “willen” naar doen via “gunnen”
Wat we “moeten” dat willen we vaak alleen al niet meer omdat we het moeten van ons zelf. En als jij bent zoals de meeste mensen dan heb je waarschijnlijk te veel “moetens” op je lijstjes staan.
Want wanneer we dingen moeten dan is er vaak ook gelijk een interne weerstand. “Hoezo moet ik dat?” En daarbij maakt het eigenlijk niet zo veel uit of we nou dingen van een ander moeten of dat we dat van onszelf moeten.
Als iemand iets aan ons vraagt, en we gunnen iemand dat ook, dan wordt het vaak makkelijker om dingen te doen voor iemand… en hoe vreemd dat ook misschien ook klinkt, dat geldt voor onszelf precies hetzelfde.
Wanneer ik mijzelf dingen gun dan is de kans dat ik dat ga doen véél groter geworden dan wanneer ik het nog moet doen van mijzelf… samen met alle andere dingen doe ik óók nog moet doen.
En daar komt tegelijkertijd een ander punt om de hoek kijken: de lijst. Of beter, de lengte van de lijst in ons hoofd van alle dingen die er nog moeten gebeuren… let wel: moeten gebeuren…
Vandaar de oefening die ik vaak voorstel voor mensen. Een oefening die als doel heeft om eens een beetje te schiften in die lijst.
Moeten => Willen
Ga eens rustig achter een groot vel papier zitten (of een stapeltje A4-tjes) en schrijf gewoon eens alle dingen op die je moet. Dat kan sowieso handig zijn om nog eens naar te kijken voor het maken van een ToDo-list maar dat is weer een heel ander verhaal.
Maak eens een lijst met alle dingen die je moet van jezelf. Daar mag je best twee dagen over doen zodat je ze echt zo veel mogelijk allemaal op een rij krijgt. De dingen in je werkt, hoe fit je moet zijn, hoe leuk en hoe gevat en hoe slank en hoe mooi en hoe productief en hoe effectief en waarin dan wel, en wie er van je onder de indruk moeten zijn. Wie er allemaal van je moeten houden en hoe …en zo voort.
Het geeft totaal niet als er dubbele dingen in zitten. Dat maakt helemaal niets uit. Het gaat er om dat je een goed overzicht krijgt over alle dingen die je moet van jezelf.
Als je die lijst een beetje klaar hebt (en begrijp me goed: hij moet niet af hoor) 😉
Als je die lijst ver genoeg afhebt dat jij een beetje het gevoel hebt dat ie klopt, dan kan je rode pen pakken om daarmee een streep te zetten door alle dingen die die je niet alleen moet maar die je ook echt wilt. Dus niet alleen dat gevoel van buitenaf: “eigenlijk moet ik…”
Tussen al die “moetens” staan waarschijnlijk ook een hoop dingen die je niet alleen moet voor de buitenwereld maar die je ook graag wilt. Je weet wel, willen voor jezelf…
Probeer dat telkens bij ieder punt weer opnieuw even te bedenken en na te voelen.
ja, dit moet ik dan wel van mezelf… maar wil ik het eigenlijk ook?
Ook daar mag je gerust twee dagen over doen. Het hoeft niet achter elkaar, en het hoeft niet persé àf.
Willen => Gunnen
Kijk nou een dag later nog eens naar die lijst met alle rood onderstreepte dingen en pak er een fijne arceer-stift bij. Want we gaan nu kijken welk van de rood onderstreepte moetens we ook gunnen aan onszelf. Wanneer er onszelf dat vragen, komt er dan een toontje in dat dwingend is (waar we dus onderuit willen) of komt er een vriendelijkheid in onze selftalk (de manier waarop we met onszelf praten).
deze stap is soms lastig voor mensen. We vinden het soms best lastig om het beste met onszelf voor te hebben.
Wat je zou kunnen doen is dat je jezelf bij alle rood onderstreepte zinnetjes afvraagt: “zou een waardevolle vriend(in) mij dat ook vanuit het hart aanraden”… of omgedraaid: als jij een vriend(in) had die een beetje op jou lijkt, zou je zo’n onderstreept zinnetje werkelijk in vriendschap en liefde willen vragen aan iemand die je dierbaar is?
Soms is het makkelijker om te bedenken wat goed zou zijn voor ons als we proberen te bedenken dat we door de ogen van een vriend naar ons kijken
Alle rood onderstreepte dingen die je ook aan jezelf zou gunnen die arceer je met jouw stift.
Vaak is het moeilijk opstarten maar als je eenmaal bezig bent leer je steeds beter voelen:
moet ik dit van mijzelf, of gun ik mijzelf dit eigenlijk?
Of misschien zelfs: gun ik mijzelf dat ik dit maar eens uit mijn “moeten-lijstjes” ga schrappen?
en kunnen dan?
Het aardige van gunnen is dat het ineens ook een ander probleem tackelt. We willen allemaal eigenlijk graag een aantal dingen die we wel graag zouden willen kunnen maar die we dus helemaal niet kunnen!
Tja, die zelfoverschatting is nog niet eens zo makkelijk te herkennen bij onszelf want het denken dat wil dat iets zou moeten kunnen dat is dus tegelijkertijd ook het brein dat de beslissing moet nemen of we iets wel daadwerkelijk kunnen.
Zolang we in de “ik zou moeten kunnen”-selftalk zitten is het heel erg lastig om te herkennen (erkennen) dat iets misschien wel te hoog gegrepen is. Maar als we echt oprecht iets gunnen aan iemand dan hebben we daar ineens geen last meer van.
Je gunt niemand dat ie faalt of dat ie zich overwerkt. We gunnen iemand uitdagingen. We gunnen iemand groei en we gunnen iemand resultaten. Maar we gunnen iemand niet dat ie telkens net de lat mist en faalt. Wel iets dat nogal eens in ons eigen leven voorkomt omdat we de lat misschien wel wat hoog hebben gelegd of omdat we ons onvoldoende de tijd hebben gegeven om bij te komen van de vorige sprong.
gun jezelf de dingen die je ook kunt
Gunnen => Agenda
Dit zijn ook dingen die dus waarschijnlijk wel wat meer voorrang in jouw agenda zouden mogen krijgen. Weet je wat. Pak er gelijk eens een paar uit de gearceerde “gun-lijst” en kijk eens of je die ook meteen op ergens in jouw agenda kunt plannen. Of minstens: dat je ze op jouw ToDo-list zet.
Als je die dingen doet dan begin je waarschijnlijk letterlijk te ont-moeten.
En vaak is dat niet alleen maar een woordgrapje. Vaak draait het daar ook om. Hoe kan ik mensen ontmoeten zodat ik minder aan het “moeten” blijf.
Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:
Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…