Voor Stichting Regenboog hebben we een eerste avond gehad waarbij gekeken is naar de voors en tegens van een genuanceerde aanpak van verslaving waarin óók gecontroleerd gebruik als ‘aanbod’ wordt opgenomen omdat het
- voor mensen die het mogelijk aan zouden kunnen een reden is om niet het contact met de behandelaar te verbreken omdat deze alleen “abstinentie” aanbiedt als “route”.
- het een manier is om samen met mensen die hier nog onterechte hoop hebben te gaan zoeken naar haalbaarheid en daardoor mogelijk allerhande ellende te voorkomen omdat mensen het anders zelf wel gaan proberen en door gebrek aan contact over hun pogingen verder wegglijden dan dat mogelijk nodig was geweest.
Er was sprake van duidelijke voor-en-tegenstanders en van mensen die open stonden voor andere denkwijzen over coachen en mensen die vinden dat je hier ‘hardliner’ in moet zijn als coach (dat is iets anders dan de persoonlijke keuze).
Presentatie 01:
Coaching Integrative Addiction Management 01
Met de groep die geïnteresseerd was in het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden is vervolgens gekeken naar de eerste praktische toepassingen ervan. Waarbij met name de omgang met “tweede middel” en het verschil tussen emotionele afhankelijkheid en biologische verslaving werd besproken en vooral het verschil daardoor in het omgaan met verslaving-in-bredere-zin. Door beamer problemen en uitloop van deel 1 hadden we hier graag nog meer tijd voor gehad maar het is een work in progress…
Presentatie 02:
Coaching Integrative Addiction Management 02