the Quick Version
Juist waar mensen door corona ook behoorlijk last kunnen hebben van slijm in hun longen, en waar zij liefst zo goed mogelijk hun ‘long-toilet’ zelf zouden moeten kunnen doen.
Nou is dat een gebied waar ik véél ervaring heb (9 jaar Astmacentrum in Davos) en ik hoop met deze Youtube mensen te helpen om longontsteking en verklevingen te voorkomen door corona.
Als je vragen hebt dan zal ik ze graag behandelen, of mogelijk kan ik je tips geven via Skype.
Hoe dan? Lees:
the Longer Version
Huffen met Hans (n.a.v. corona)
Dit is iets dat je zelf kunt doen om jezelf te helpen terwijl je verder doet wat de artsen zeggen.
Met name halverwege, en aan het einde van de besmetting is er voor een aantal mensen met corona in hun longen om even goed te letten op hun ‘long-toilet’.
Want na de koortsende fase van corona lijkt er voor een aantal mensen een opleving te zijn waarin je jezelf beter voelt maar waarin er nog wel erg veel slijm in de longen zit… eigenlijk méér slijm dan dat mensen zelf vaak in de gaten hebben.
Wat ik hoor van ‘mensen aan het bed’ is dat er dan waarschijnlijk sprake is van veel proteïne (eiwitten) in het vocht in de longen, dat wil zeggen dik, en draderig mucus. Niet makkelijk ‘op te hoesten’ dus…
Dit filmpje is een beetje knullig (zo zonder autocue en met mij als ‘model’). Ik hoop dat mensen daar ‘doorheen’ kunnen kijken en de ademtechniek kunnen gebruiken voor het omhoog halen van het slijm uit hun longen.
9 Jaar Astma Centrum Davos
Maar dat taaie slijm ‘er uit krijgen’, dat is nou juist precies waarvoor ik destijds naar het Nederlands Astma centrum in Davos ben gehaald… Daar was toen een heel astmacentrum vol mensen met asthma en cystic fibrose en ik kreeg toen de vraag: Hoe leer je mensen om zo zelfstandig mogelijk het slijm uit hun longen te krijgen… zonder dat je een fysio nodig hebt die de hele dag staat te kloppen (overigens, dat is überhaupt niet zo’n nuttige fysiotherapie techniek)…
Daarvoor ben ik destijds naar het Brompton Hospital in Londen geweest om te kijken hoe de ‘Forced Expiration Techniek’ werkt, en naar het Zeepreventorium in De Haan in België om daar te leren over de ‘Autogene Drainage’.
En ik heb vervolgens negen jaar lang de tijd gehad om ‘the best of both worlds’ te combineren om de mensen toen in Davos te helpen.
Diep in de longen
Die twijgjes zijn van elastisch materiaal gemaakt zonder stevige kraakbeen ringen die de boel openhouden in de stam. Het “hard wegblazen” dat je kan doen in die paar grote takken, dat kan je niet doen voor die kleine, veel subtielere twijgjes. Dat zijn er ook véél meer en het gebeurt makkelijk dat de ademtechniek op andere plekken terecht komt dan juist in de verstopte twijgjes, waar je juist wilt wezen.
Dat dikke, taaie slijm uit je longen krijgen, dat is niet gemakkelijk. Wat je daarvoor nodig hebt dat is dat jij even moet weten dat de kleinere takjes van de longen -net als de longblaasjes- ook groter worden bij de inademing en wat kleiner worden bij de uitademing. Dat ze -omdat ze elastisch zijn, en niet star zoals de grotere luchtwegen- heel gericht het mikpunt kunnen zijn van hele gerichte ademtechnieken… Dat betekent dus dat er niet één algemene techniek is waarmee je het kunt doen maar dat jij met de luchtstroming in jouw longen kunt leren spelen.
Als fysio moest ik destijds ook leren dat ik alleen samen met m’n patiënten verder kwam en dat zij vooral naar hun eigen longen moesten leren luisteren en niet klakkeloos gaan doen wat ik van buitenaf zeg.
Het is niet zozeer een ‘oefening-die-je-op-een-bepaalde-manier-moet-uitvoeren’ want niemand wéét precies wat je waar laat ‘pruttelen’ (jijzelf kan daar waarschijnlijk het méést over zeggen)
Het doel is namelijk dat jij het slijm diep in jouw longen laat ‘pruttelen’ tijdens de uitademing en dat je niet te veel gaat hoesten.
Want hoesten, dat is als het ware zo veel geweld, dan klappen die kleinere subtielere luchtweggetjes juist helemaal dicht. Dan verplaats je juist niet het slijm dat dáár juist zit. Hoesten is wel veel geweld op de longen maar eigenlijk niet zo veel slijm verplaatsing.
Dus je zal bij ‘huffen’ echt nog even moeten leren om juist die hoestprikkel ‘op te vangen’
…en nee, dat pruttelen klinkt niet enorm smakelijk, maar daar doe je het niet voor! Hoe mooier het pruttelt, hoe beter het is!
…hoe ‘keuriger’ je het laat klinken hoe meer het zonde van je tijd is.
‘Huffen’
Eerst maar eens het ‘huffen. zelf…
Denk maar aan de manier waarop je uit ademt als je de glazen van je bril schoon wilt maken, of als je een spiegel wilt laten beslaan omdat je er een boodschap op gaat schrijven.
Als gezegd, het is een techniek waarbij je met een hele open keel en zo wijd mogelijke hals probeert om voorzichtig het slijm diep in de langen te laten pruttelen. Het is niet heel vermoeiend want het draait om techniek, niet om kracht!
Het zijn kleine luchtwegen waar je jezelf op richt, dus probeer het met gevoel en aandacht te doen eerder dan hard hoesten (nogmaals, dat werkt tòch niet zo diep).
De stappen in de algemene techniek
De algemene techniek is:
Stap 1 – Je ademt rustig en diep ìn, en probeert als het ware tot achter het slijm te ademen
Stap 2 – Je houdt even je inademing vast met een open keel(!), zodat je de lucht de tijd geeft om zoveel mogelijk achter dat slijm te komen. (die niet je keel sluiten nu)
Uitgeputte ademhalingsspieren, dat is de reden dat mensen aan de beademing moeten…
Stap 3 – Met een hele open hals adem je rustig en ver uit op zo’n manier dat het slijm zo veel mogelijk diep in de longen pruttelt en borrelt en je doe je best om je hoestprikkel op te vangen en nog niet te hoesten!… éérst omhoog pruttelen vóór dat je het hoesten doet dat alleen voor het laatste stukje werkt
Stap 4 – Herhalen tot je: ofwel het slijm uit je bovenste luchtwegen kan weghoesten, ofwel dat je moe wordt, ofwel dat je er even ‘moe van wordt’.
Dit is namelijk veel meer een techniek die je (tussendoor) de hele dag door kan doen.
Veel kleine stapjes doen véél meer dan alleen maar even kort heel hard werken.
Conditietraining (ook als je ziek bent)
Je hebt ook wel wat beters te doen, bijvoorbeeld aan je conditie werken!
Want conditie heeft alles met de weerstand tegen infecties te maken. Het gaat er namelijk niet eens zo zeer om dat je niet besmet raakt, het gaat er om dat je dat virus de baas wordt als je het tegen komt (liefst in kleinere hoeveelheden). En al dat “quarantaine”-zitten in huis, daar wordt je conditie nou niet bepaald beter van…
Voor Nederland is het belangrijk dat niet te veel mensen tegelijk ziek worden zodat de IC’s worden overbelast met de zieken die ernstiger ziek worden. Voor jou is het belangrijk dat jij niet bij die ernstiger gevallen komt te horen. Zonlicht (vit. D), vitaminen (gezond eten) met gezonde eiwitten (vis/kip) zodat je spieren aan kunt blijven maken.
Beweging is belangrijk voor jou weerstand, óók als je al besmet bent!
En beweging is verder belangrijk om jouw longen zo schoon mogelijk te houden, besmet of niet.
Dus -zeker als de ergste koorts gezakt is- is het een goed idee om ergens buiten een klein beetje joggen of een stuk lopen waar je verder niemand kan besmetten, of voor mijn part in je eigen huis “lopen op de plek” of “touwtje springen” of “kniebuigingen en pushups” zodat jouw longen even wat steviger moeten werken, dat is namelijk óók long toilet!
Niet meer als je hoge koorts hebt, of als je de hele tijd buiten adem bent (als dus overbelasting dreigt). Dan moet je rusten.
Want tijdens het rusten sterken spieren aan als je ze een groeiprikkel gegeven hebt.
Tijdens jouw inademing zijn namelijk jouw kleine luchtwegen namelijk groter dan tijdens de uitademing. Dus als jij lekker aan het sporten bent dan vergroot jij niet alleen jouw weerstand, dan masseer je ook als het ware het slijm omhoog met iedere ademcyclus. Al helemaal doordat je méér en dieper ademt omdat jouw lichaam die zuurstof nodig heeft als het extra beweegt.
Kijk hieronder of mensen misschien dezelfde vraag hebben als jij, of als jij aanvullingen hebt, of dat je iets aan mijn aanvullingen hebt…
Dus doe wat màg, luister naar de dokter, beweeg waar je kunt en doe longtoilet als jij voelt dat er diep slijm zit in jouw longen.
Na-woord
Ik hoop hiermee mensen te helpen met hun ‘long-toilet’, dat zij het op deze manier zelfstandig kunnen doen, en mogelijk het ontstaan van ontstekingen vóór kunnen zijn.
Ik heb natuurlijk niet zo veel slijm dus ik kan het niet zo goed laten horen… Dus als jij nou geïnspireerd raakte door deze video en je hebt een mooie opname van jezelf (eentje die ik ook openbaar gebruiken mag) terwijl jij heel gericht jouw slijm in omhoog ‘huft’ in jouw luchtwegen, stuur die dan even naar mij, dan maken we er een mooie compilatie van. Zo kunnen we andere mensen weer helpen om hun longtoilet handig uit te voeren. Méér diversiteit in de voorbeelden maakt dat mensen beter kunnen zien wat zij zouden kunnen doen.
Vragen gewenst
Aan de andere kant zal het vast-en-zeker zijn dat ik vragen onbeantwoord heb gelaten. Ik kan je erbij helpen via Skype, Google Hangout of Whatsapp video-calls oid om je op weg helpen bij deze zoektocht in je eigen longen.
#WeAreInThisTogether
Ook interessant
<a href="https://www.smarthealth.nl/2020/06/09/fitbit-onthult-fitbit-flow-een-lowbudget-noodventilator/" rel="noopener"Fitbit onthult: Fitbit-flow, een lowbudget noodventilator/
Voor het stellen van vragen +klik hier+
Contact pagina: +klik hier+
of reageer hier:
Als je aanvullingen of opmerkingen hebt: plaats hieronder een reactie…
Voor mensen die ideetjes willen hebben voor oefeningen die je voor je conditie kunt doen:
Klik om toegang te krijgen tot def-oefenblad-corona.pdf
en (al ben ik het dan weer niet eens met hun “hard hoesten” opmerking, zoals je zult begrijpen) 🙂
Klik om toegang te krijgen tot niet-zieken-zonder-huisstijl.pdf
LikeLike
Iets anders dat ik ook nog vaak deed met mensen, dat was het uitvoeren van die ‘huff’, die gecontroleerde actieve uitademing met open keel… terwijl je aan het hardlopen was!
Juist het extra stootje bij iedere stap kan helpen om slijm richting de grote luchtwegen te bewegen…
LikeLike
Ik kreeg vragen over houdingen…
Inderdaad kunnen alle kleine beetjes helpen… Misschien werkt de zwaartekracht, misschien werkt het juist omdat door een ander houding bepaalde gebieden niet iets meer ‘open’ hangen of juist een beetje dichter op elkaar liggen waardoor je andere plekjes kunt ‘pakken’.
Je kunt dus eventueel op je zij gaan liggen, je kunt zelfs even met je heupen wat omhoog schuin gaan liggen als je het gevoel hebt dat je daarmee het slijm beter ‘pakt’
Maar ga niet te moeilijk doen hoor.. waarschijnlijk is het taai slijm en die bronchiolen zijn nauw. Ergo dus zwaartekracht speelt maar een hele kleine rol:
dus gerichte ademtechniek en conditietraining zijn veel belangrijker!!!
LikeLike